Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Op 14 juli vieren we World Chimpanzee Day

Elk jaar vieren we op 14 juli onze nauwste verwanten in het dierenrijk! Waarom op 14 juli? Omdat Jane op die dag, 64 jaar geleden, voor het allereerst in Gombe, Tanzania was om aan haar onderzoek naar het gedrag van wilde chimpansees te beginnen. Ze had geen idee dat haar inzichten in chimpansees niet alleen zouden veranderen hoe we hen zien, maar ook hoe we onszelf zien. Ter ere van deze bijzondere dag heeft het Jane Goodall Instituut samen met een aantal NGO’s #WorldChimpanzeeDay opgericht.

In dit feestelijke jubileumjaar, waarin Jane 90 jaar is geworden, vieren we World Chimpanzee Day met een bijzondere Roots & Shoots dag in het Museon-Omniversum in Den Haag waar je onze Jane’s Circle of Hope-ambassadeur Sterrin Smalbrugge kunt ontmoeten!

Lees meer over deze bijzondere Roots & Shoots dag >

 

Een persoonlijke boodschap van Jane

Op 14 juli, tijdens World Chimpanzee Day, vieren we niet alleen de start van Jane Goodall’s onderzoek, maar ook de speciale band die we delen met onze nauwste verwanten in het dierenrijk.

In deze persoonlijke videoboodschap vertelt Jane Goodall waarom deze dag zo belangrijk is en legt ze uit hoe jij kunt bijdragen aan de bescherming van deze prachtige dieren. Doe met ons mee en eer het werk van Jane Goodall door je in te zetten voor de chimpansees!

 

Jane’s eerste stappen in Gombe

Op 14 juli 1960 zette de 26-jarige Jane Goodall voor het eerst voet aan wal op de oevers van het Tanganyikameer in Gombe, Tanzania. Met deze stap begon haar baanbrekende onderzoek naar het gedrag van chimpansees in het wild, een studie die onze visie op de relatie tussen mens en dier ingrijpend zou veranderen en de manier waarop we met chimpansees en andere primaten omgaan zou hervormen.

Jane werd wereldberoemd door haar revolutionaire ontdekkingen. Ze observeerde bijvoorbeeld dat chimpansees werktuigen maken en gebruiken om termieten te vangen, een gedrag dat tot dan toe alleen aan mensen werd toegeschreven. Daarnaast gaf Jane de chimpansees namen in plaats van nummers en beschouwde ze hen als individuen met emoties. Dit persoonlijke en empathische perspectief was ongebruikelijk in de wetenschap van die tijd, waar dieren vaak louter als onderzoeksobjecten werden gezien.

Het levenswerk van Jane, dat 64 jaar geleden in Tanzania begon, is inmiddels uitgegroeid tot het langstlopende wetenschappelijke onderzoek naar wilde chimpansees ter wereld.

Foto: Jane Goodall Institute / Hugo van Lawick

Het begon ooit met Jane, de toekomst ligt in onze handen

Daarom besloot Jane zich op een gegeven moment alleen nog maar in te zetten voor de bescherming van de chimpansees in het wild, bescherming van hun leefgebieden en voor de opvang van chimpansees die slachtoffer zijn geworden van stroperij of handel in wilde dieren. De Jane Goodall Instituten wereldwijd zamelen daar geld voor in jij kunt daarbij helpen! Deze ernstig bedreigde dieren hebben alle steun en aandacht zo hard nodig. We kunnen toch niet toelaten dat onze nauwste verwant, de chimpansee, uitsterft? Hoe kunnen we dat ooit aan onze kinderen en kleinkinderen uitleggen?

Bij het Jane Goodall Instituut Nederland telt elke euro écht. Donaties, schenkingen en erfenissen worden doeltreffend en verantwoord ingezet om een gericht, specifiek effect te hebben, zodat je weet dat jouw bijdrage ertoe doet. Sluit je aan bij onze donateurs en partners die ons hun vertrouwen hebben geschonken en welke impact zij hebben gehad.

Zet hoop om in actie! Lees hoe je vandaag nog in actie kunt komen >

Meer weten?

Meer lezen over World Chimpanzee Day?

Over World Chimpanzee Day >

Over de bijzondere band tussen mens en chimpansee?
De BBC schreef er afgelopen jaar een mooi artikel over >