fbpx

Interview Jane Goodall NPO 1

Interview Jane Goodall NPO 1
18 december 2016 Linda van Hage

Interview Jane Goodall NPO 1.

Robbert Meeder, presentator NOS Radio voor Langs de Lijn, sprak met Jane Goodall voorafgaand aan haar lezing ‘Hoop voor de Toekomst’ in de Beekse Bergen. Hier luister je de uitzending terug en lees je de belangrijkste punten nog eens door.

http://m.radio2.nl/mobiel-radio1/gemist/fragment/253077

Jane benadrukte dat het slecht gaat met de wereld. “De wereld is in beangstigend slechte staat.” Door klimaatverandering, groen dat in hoog tempo verdwijnt , grote vleesconsumptie en enorme vervuiling en afval gaat het in rap tempo bergafwaarts. Jane haar kracht is dat ze denkt in oplossingen en direct oplossingen aandraagt, er is reden voor hoop.

Langs de Lijn - radio 1

Langs de Lijn – radio 1 Foto: Roy Borghouts

Ze is net terug uit China waar ze de positieve effecten van het programma Roots and Shoots zelf heeft gezien. Roots & Shoots maakt de jeugd bewust van het feit dat de planeet waardevol is en dat we er zuinig op moeten zijn. De jeugd heeft immers de toekomst. China heeft een grote invloed op het milieu en er is daar een steeds grotere bewustwording van de problemen dankzij dit programma, wat de Jane Goodall Foundation snel op zo veel mogelijk plekken wil uitrollen.

Een belangrijke boodschap van Jane is dat elk individu het verschil kan maken. Wat we zelf kunnen doen is ons bewust zijn van wat we doen en wat de consequenties zijn van onze keuzes. Helpen we of verslechteren we het milieu met een bepaalde daad? Is deze aankoop echt nodig?

Ook sprak ze zich uit over het idee dat dierentuinen slecht zouden zijn. Ze is het daar niet mee eens, zolang het geen slechte dierentuinen zijn. De beesten daar zijn ambassadeurs voor de dieren in het wild. Mensen kunnen door ze hier te zien zich betrokken voelen bij de dieren in het wild en tot het inzicht komen hoe belangrijk het is dat we er voor zorgen dat dieren in hun natuurlijke leefomgeving moeten blijven bestaan. Een dierentuin heeft dus ook een educatieve functie. Jan van Hoof, ex-voorzitter van het Jane Goodall Instituut Nederland, voegde toe dat een dierentuin slecht bevonden kan worden als te merken is dat het niet goed gaat met de dieren. Gedragen ze zich gelukkig dan hebben ze oog voor hun eigen bezigheden in groepsvorm.

Jane vertelde ook dat de veelbesproken vergelijking die ze zou hebben gemaakt tussen Trump en de chimpansee misquoted was. Gedurende Trump zijn campagne zijn een aantal van zijn tactieken vergelijkbaar met de tactieken die chimpansees gebruiken. Als activiste is Goodall tegenstander van Trump i.v.m. klimaatverandering. Zijn dochter is daarentegen veel gematigder en daarom heeft ze goede hoop.

Jane is wetenschapper af sinds 1986. Ze bezocht toen een conferentie waar duidelijk werd hoe slecht het ging met de chimpansee en haar leefomgeving. Ze ging naar die conferentie als wetenschapper en verliet de conferentie als activiste want de boodschap daar was duidelijk: er moet nu iets gebeuren. “It was meant to happen”, zegt ze. En ze is ervan overtuigd dat er een grote spirituele kracht is die haar de energie geeft om dit te kunnen doen.

Bekijk hier de uitzending ‘Dierentuinen goed voor natuurbehoud’ van 1Vandaag met Jane’s visie op het idee om dierentuinen te willen sluiten.

http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-tems/70819/_dierentuinen_goed_voor_natuurbehoud_

De Partij voor de Dieren wil alle dierentuinen sluiten. Jane Goodall kan zich daar niet in vinden. Kinderen worden opgegroeid in een wereld die steeds  meer onnatuurlijk wordt. Het is goed dat kinderen zich al op jonge leeftijd bewust worden van de natuur. Klaas-Jan Leinenga, medewerker van Safaripark Beekse, wil bezoekers inspireren zich betrokken te voelen met de natuur.

“Bewustzijn wordt steeds groter”, aldus Jane. Ook dierentuinen spelen hier op in. De beleving in de dierentuin is belangrijk en geven vandaag de dag ook een boodschap mee.

Wat gebeurt er met de dieren als dierentuinen sluiten? Mensen kunnen de dieren zien in dierentuinen en zo betrokkenheid vormen met de dieren in het wild. “De ervaring om oog in oog te staan met dieren in een dierentuin is heel waardevol.”

 

 


Om onze chimpansee familie en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig!

Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Of start je eigen actie!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld.
Denk aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging
of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees.

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.

Ben jij social media expert en wil jij ons als vrijwilliger helpen met jouw tijd?
Ook dat kan. Contact info@janegoodall.nl voor de mogelijkheden.