fbpx

Chimpansees hebben sterkere spieren dan mensen.

Chimpansees hebben sterkere spieren dan mensen.
31 juli 2017 Linda van Hage

 

Chimpansees hebben sterkere spieren dan mensen

Velen van jullie hadden het waarschijnlijk al door: chimpansees zijn sterker dan mensen. Nu is gemeten hoeveel: 35% sterker. Dit hebben onderzoekers uit Arizona onderzocht door in het lab individuele spiervezels uit stukjes spierweefsel te isoleren en die uit te rekken om zo de spierkracht te meten.

Ze ontdekten dat de spieren van chimpansees 35% krachtiger zijn dan die van mensen. Dit komt vooral doordat de spieren van chimpansees anders zijn opgebouwd. In vergelijking tot mensen hebben chimpansees veel meer snelle spiervezels. Mensen daarentegen hebben meer langzame spiervezels.

Een verklaring hiervoor is het verschil in de leefwijze tussen mensen en chimpansees. Chimpansees klimmen veel en zijn daardoor gebaad bij snelle spiervezels die zeer krachtig en explosief zijn. Toen de eerste mensen daarentegen de bomen inwisselden voor de open vlakten waren zij gebaad bij spieren met meer langzame spiervezels, die minder snel uitgeput raakten. Hierdoor kunnen mensen langer lopen en rennen dan chimpansees.

Trouwens, die 35% sterker gaat alleen maar over kracht van individuele spiervezels. Testen met chimpansees hebben laten zien dat chimpansees wanneer het aankomt op springen en trekken wel anderhalf keer sterker zijn dan mensen. Andere factoren dan spiervezels alleen spelen dus ook een rol. Zelfs een atleet komt daar niet bij in de buurt…

Door: Lara Nellissen

Bron: O’Neill et al., 2017, PNAS

 

Sterke chimp


Om chimpansees en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig!

Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Of start je eigen actie!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld.
Denk aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging
of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees.

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.

Ben jij social media expert en wil jij ons als vrijwilliger helpen met jouw tijd?
Ook dat kan. Contact info@janegoodall.nl voor de mogelijkheden.