fbpx

Lemba toen en nu.

Lemba toen en nu.
31 juli 2017 Linda van Hage

Lemba toen en nu

Door de steun van jullie, onze trouwe adoptanten gaat het goed met Lemba! Mede door jullie adopties steunt Nederland het Tchimphounga opvangcentrum voor chimpansees in Congo. Met die steun kan onder andere voedsel en medicijnen gekocht worden.

Het is al weer even geleden dat de kleine Lemba, ziek en ondervoed, aankwam op Thcimphounga.

lemba oct 2009       Lemba Kruiwagen

Nadat haar moeder was gedood door stropers kon Lemba gelukkig gered worden en werd ze naar Thcimphounga gebracht waar ze de zorg kreeg die ze nodig had. Maar helaas voor deze kleine chimp kreeg ze vlak na haar aankomst in Tchimphounga polio, en raakten zowel haar armen als benen verlamd.

Keeper with Lemba e

Dankzij medische hulp, goed voedsel en vooral heel veel liefde knapte Lemba gelukkig op. Haar armen en benen kon ze weer een beetje bewegen waardoor ze kon spelen met de andere chimpansees. Op haar eigen speciale manier dan.


Maar hoe gaat het nu met Lemba? Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Dankzij haar rustige en vrolijke karakter bleek Lemba een uitstekende adoptiemoeder voor andere weesapen. Een hele prestatie als je bedenkt dat ze haar eigen moeder op jonge leeftijd heeft verloren.

De laatste jaren is het aantal nieuwe weesapen gelukkig sterk afgenomen en nadat Jeje, Anzac, Zola en Antonia waren uitgeplaatst naar een groep met andere jonge chimpansees woonde Lemba samen met La Vielle, een oudere chimpanseedame. Omdat het voor La Vielle niet mogelijk was om haar in een groep met andere chimpansees te plaatsen – La Vielle had moeite met het aangaan van contacten- is ervoor gekozen om Lemba bij haar te laten om haar gezelschap te houden. In het begin was het waarschijnlijk wel wat saai voor de speelse Lemba met een oude dame als La Vielle, maar uiteindelijk werden het toch hele goede vriendinnen.


Lemba en La Vielle

Helaas is La Vielle afgelopen december overleden en aangezien Lemba niet alleen achter kon blijven is zij onlangs in een groep met jonge chimpansees geplaatst. In die groep leven ook haar oude vriendjes Jeje en Anzac.


Wees Lemba wiens benen zijn verlamd door polio krijgt een lift met haar vriendjes bij het JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center.

Het was een mooi weerzien, de chimpansees waren zichtbaar enthousiast om Lemba weer te zien. Ze begonnen elkaar te roepen en te knuffelen. De kleine Jeje was de eerste die Lemba kwam begroeten door zacht in haar arm te bijten. Daarop kreeg hij een dikke knuffel van Lemba. Zoals je ziet maakt ze het dus goed. Mede dankzij jullie hulp!


Lemba nu

Wil jij ook meehelpen en adoptie-ouder worden van een van de chimpansees in Tchimpounga? Dat kan! Er zijn nog een heleboel chimpansees die ook wachten om geadopteerd te worden. Meer informatie daarover vind je op onze website.

Door: Lara Nellissen

Bron: Fernando Turmo

 


Lemba en beroemdheden

Lemba en Wounda waren samen in het Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center in the Republic of Congo. Wounda is de beroemde chimpansee die bij haar vrijlating Jane een knuffel gaf.


Lemba met Wounda

Maar ook ontmoette ze Dr. Jane Goodall.


Lemba met Dr. Jane Goodall

 

 


Om chimpansees als Lemba en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig!

Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Of start je eigen actie!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld.
Denk aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging
of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.

Ben jij social media expert en wil jij ons als vrijwilliger helpen met jouw tijd?
Ook dat kan. Contact info@janegoodall.nl voor de mogelijkheden.