fbpx

Nieuws over Chimpansee Quiver.

Nieuws over Chimpansee Quiver.
31 juli 2017 Linda van Hage


Update 30 augustus 2017 

Hoe gaat het nu met onze Quiver nadat hij op 12 juli werd gezien met een strik om zijn arm?

Wonderbaarlijk genoeg lijkt Quiver naar omstandigheden en zonder arm een normaal leven te leiden. Het is extra verwonderlijk omdat zijn verwonding een onverwachte wending heeft genomen. Een die de onderzoekers in Kibale nog nooit eerder hebben gezien.

Nadat de ijzeren snaarval en zijn onderarm eraf vielen, stierf ook wat weefsel af waardoor een stukje bot aan het uiteinde van zijn arm blootgelegd werd. Zijn wond geneest nog maar het lijkt goed om dat stukje uitstekende bot te helen.

 

De onderzoekers en rangers in het Kibale forest zijn verrast: ze hebben nog nooit zoiets gezien of van zoiets gehoord. Ze weten dus ook niet wat ze kunnen verwachten voor Quivers gezondheid en zijn levensduur.

Wel blijven ze hem nauwlettend volgen. Voorlopig lijkt de dappere Quiver echter prima te herstellen van zijn akelige avontuur. Andere chimps uit de groep mogen zelfs zijn blootgelegde botje zorgvuldig verzorgen.

Het team ziet Quiver niet iedere dag maar we zullen hier de informatie over hem blijven updaten.

 


Update 8 augustus 2017 

We hebben zojuist vernomen dat Quiver zijn arm is verloren. 

Zoals werd verwacht is Quiver helaas zijn arm verloren. Zijn wond heelt gelukkig wel en hij lijkt verder in goede gezondheid. Hij eet en verplaatst zich maar spelen doet hij niet. Zijn jongere zusje, Quake, is erg bezig met Quiver en zijn wond. Zij maakt gereedschap van planten om de wond te verzorgen. Na het aanraken van de wond ruikt en likt ze hieraan. Quiver laat het toe dus hopen wij dat dit betekent dat hij niet te veel pijn heeft.

 

Het team ziet Quiver niet iedere dag maar we zullen hier de informatie over hem blijven updaten.

 


Quiver, een mannetje uit de Kanyawara chimpanseegroep van Kibale National Park in Uganda, werd op 12 juli gezien met een snare, een valstrik, om zijn arm.

Om zijn linkerarm vlakbij zijn elleboog zit nu een ijzeren draad, de snare, zoals zo’n valstrik wordt genoemd. Deze snijdt in zijn vlees en is een serieuze verwonding.

Quiver 12 July 2017 Snare 1 (Kris Sabbi)

Dierenarts Dr. David Hyeroba van Jane Goodall Uganda probeerde drie dagen lang Quiver met een verdovingspijltje te raken om zijn wond te kunnen verzorgen. Alle zeven pogingen mislukte. Quiver was zich snel bewust dat hij het doelwit was en bleef David actief ontwijken door vooral hoog in de bomen te blijven. Quiver raakte zichtbaar gestrest van alle pogingen. Na drie dagen nam het dierenartsteam de moeilijke maar noodzakelijke beslissing te stoppen met het volgen van Quiver.

Quiver 12 July 2017 Snare 2 (Kris Sabbi)

Tegen die tijd begon Quiver zijn arm te ruiken en was de schade al niet meer te herstellen.

Het hele Kibale Chimpanzee Project (KCP), het snare removal team en verschillende dierenartsteams hebben onvermoeibaar gewerkt. Zij hebben alles gedaan wat in hun macht lag om in te grijpen en Quiver te helpen. Ze wensten allemaal dat het resultaat anders was.

De meedogenloze snare heeft de arm van Quiver snel verwond. Het bot is al gebroken en zijn arm hangt er alleen nog door de paar overgebleven spiervezels aan. Vermoedelijk verliest Quiver het onderste gedeelte van zijn arm (bij de elleboog) binnen een week.

Ondanks deze verwoestende schade blijft Quiver in goede gezondheid en de andere chimpansees besteden veel tijd om hem te verzorgen en te troosten.

Quiver 12 July 2017 Snare 3 (Kris Sabbi)

Quiver is niet de eerste chimpansee die zijn onderarm verliest. Zowel Twig (nu overleden) als Harare verloren door snares hun onderarmen ongeveer halverwege hun pols en elleboog. Helaas zal Quiver wel meer van zijn arm verliezen dan de andere chimps.

Voor nu zullen we moeten afwachten. Quiver is een vechter en we zijn er zeker van dat hij zich met de tijd zal aanpassen aan zijn letsel. Tot die tijd zal het Jane Goodall Kibale snare removal team en het Jane Goodall Uganda dierenartsteam hem in de gaten houden, beschermen en helpen waar mogelijk.

Kijk HIER de korte documantaire van het Kibale chimpansee Snare Removal Program

 

Om de chimpansees als Quiver en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig!

HELP QUIVER DONEER HIER

Of start je eigen actie voor Quiver op PIFworld!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld. Denk aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.

Ben jij social media expert en wil jij ons als vrijwilliger helpen met jouw tijd?
Ook dat kan. Contact info@janegoodall.nl voor de mogelijkheden.

Steun het Jane Goodall Instituut en het Snare Removal team met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 


Snares en het Kibale Snare Removal Project

In Oeganda leeft een groot deel van de Oost-Afrikaanse chimpansees. In het westen en zuidwesten van Oeganda bevinden zich de laatste grote bosgebieden van dit Oost-Afrikaanse land. Binnen Oeganda leeft de grootste chimpanseepopulatie in Kibale National Park. Deze chimpansees, worden net zoals andere zoogdieren ernstig bedreigd door stropers en de valstrikken die zij voor hun stroperijpraktijken gebruiken. Het Jane Goodall Instituut doet er alles aan de lokale bevolking te trainen en rangers in te zetten om deze strikken te verwijderen en zodoende slachtoffers te voorkomen.

Ondanks de maatregelen van het Jane Goodall Instituut wordt er toch gejaagd in de beschermde gebieden. Hoewel er serieuze boetes staan op het plaatsen van vallen, blijven bepaalde groepen mensen strikken in het bos plaatsen. Deze vallen zijn veelal ijzerdraad stroppen die “snares” worden genoemd.

3
Snares zijn gebouwd uit draad en nylon. Kleiner meters zijn voor hoefdieren (links) en groter voor olifanten (rechts).

Deze snares worden geplaatst op wildpaden en zijn bedoeld om dieren als duikers en bosvarkens te vangen. De dieren lopen nietsvermoedend in een val en raken verstrikt in het straktrekkende ijzerdraad. Vaak worden vallen gezet waar op korte termijn geen dier in wordt gevangen. Vergeten snares blijven achter in het bos. Achtergebleven snares zijn een groot gevaar voor de in het bos levende chimpansees.

Iillegally set foot snare, Kibale National Park, western Uganda
Een draad voet snare uitgezet door stropers in Kibale National Park om klein wild als duikers te vangen .

In Oeganda wordt er nauwelijks op chimpansees gejaagd, maar de gebieden waar de chimpansees leven hebben voor de omliggende dorpen van oudsher als bron van brandhout en bushmeat gediend. Vandaag de dag zijn er voldoende alternatieve bronnen voor brandhout en bushmeat beschikbaar en zijn de meeste bossen zoals Budongo beschermd.  Toch komen er nog chimpansees en andere dieren in de snares terecht.

integtime=307 Vg=400 D1=177 D2=177 flashCrossoverCdS=200.00 RESERVED=0 flashDetectCdS=1.0000 derivativeClipNormal=6 RESERVED=0 chargeFlashTarget=275.00 delayBetweenImagesFlash=10 delayBetweenImagesDaylight= 1.00 holdOffTimeBetweenTriggers=2 jpegCompressionRatio=40 Temperature= 18.62 ImageCount=433
De geur van stropers maakt olifanten nieuwsgierig waardoor hun onderzoekende slurven vaak in snares terecht komen.

Hoewel de verwondingen niet dodelijk hoeven te zijn, hebben ze wel een grote invloed op de sociale positie en de mobiliteit van het dier. Een dier dat minder goed in staat is om voedsel te verzamelen verzwakt sneller en is vatbaarder voor ziekten.

0
Yogi is een 42-jarige mannelijke chimpansee en een overlevende. Hij is gedwongen om op zijn polsen te lopen. Zijn vingers aan beide handen zijn afgesneden of verlamd.

Ook voor chimps zijn de snares meestal niet dodelijk, wel kunnen ze ernstige verwondingen teweegbrengen. Een chimp raakt vaak niets vermoedend met een hand, arm of been verstrikt. Als hij vlucht, sluit de snare zich en het vastzittende lichaamsdeel sterft dan af. Vrouwelijke chimps met jongen hebben vaak problemen om hun kroost goed te verzorgen. Uiteindelijk treedt dus een verzwakking op van de chimpanseepopulatie.

7
Metalen snaren zijn onmogelijk voor de chimpansees om te verwijderen. Lanjo probeerde het, maar dit mislukt. Mensen uit het Kibale Chimpansee Project hebben zijn snare verwijderd.

Op dit moment heeft 25 tot 30 procent van de chimpansees in Oeganda verwondingen door een snare. In de meeste gevallen gaat het om geamputeerde handen of voeten, maar ontbrekende armen en benen komen ook veel voor.

10
Max heeft beide voeten verloren als jonge chimp. Een andere chimpansee, heeft beide handen verloren. Stel je voor om een ​​boom te beklimmen zonder handen of voeten. Dit is wat snare chimpansees moeten doen om te kunnen overleven.

Het Jane Goodall Instituut doet naast preventie en voorlichting ook aan snareremoval: het verwijderen van snares uit de bossen, en snare-interventie: het behandelen van chimps die verwondingen hebben.

Voor het Snare Removal Programma beschikt het JGI over een team van speciaal getrainde Oegandese spoorzoekers. Het is hun taak om de valstrikken op te sporen en te verwijderen om te voorkomen dat chimpansees en natuurlijk ook andere dieren in de strikken terecht komen. Ze  brengen ook de gebieden in kaart waar stropers actief zijn met behulp van gps-systemen. Het werk in de bush tegen stropers gaat uiteraard met risico’s gepaard.

Anti-poaching snare removal team member, Godfrey Nyesiga, noting location of illegally set neck snare, Kibale National Park, western Uganda
Godi Nyesiga is een Kibale Snare Removal Program ranger voor het Kibale Chimpansee Project. Hij verzamelt gegevens voor het verwijderen van een draadnekkers die door stropers zijn ingesteld.

Het Jane Goodall Instituut werkt met het principe van gemeenschapsgerichte conservatie (CCC). Volgens het JGI kan natuurbescherming alleen duurzame resultaten opleveren als de projecten gedragen worden door de plaatselijke bevolking. Om dit te bewerkstelligen werkt JGI intensief samen met de plaatselijke bevolking. De werknemers die in de parken werken zijn afkomstig uit de omliggende dorpen en op de scholen in de omgeving wordt milieu-educatie in het curriculum opgenomen. Daarnaast worden alternatieven gezocht om schade veroorzaakt door wild te voorkomen en om de lokale voedselproductie te stimuleren. Ook krijgen de omliggende dorpen het alleenrecht om de bossen te betreden voor niet-destructieve activiteiten. Door deze maatregel voelt men zich verantwoordelijk voor het gebied en krijgen ongewenste indringers veel minder kans.

Het Jane Goodall Instituut vraagt financiële middelen voor salaris, kleding, gps-systemen en transport voor de snare verwijderaars van het Kibale snare removalteam.

 


Over Quiver

Ondanks dat Quivers moeder een beetje verlegen is en soms wat schichtig is rond mannen hoger in rang en nieuwe onderzoekers, is Quiver dat juist helemaal niet.

Quiver riding on his mom's (Quinto) back
Quiver met 1.5 jaar op de rug van zijn moeder Quinto.

Zelfs als een jongeling was hij onbevreesd en verscheen hij vaak bij jonge vrouwtjes, alhoewel hij voor hen nog geen partij was. Hij was ook erg speels en besteedde het grootste deel van zijn speeltijd met zijn beste vriend, Wallace.

Bekijk de video van het bladsponsgedrag van Tsunami (grootste), Quiver (middelste) en Wallace (kleinste)

Toen Quiver ouder werd, begon hij zich steeds meer te concentreren op zijn relaties met andere mannen, vooral die hoger in rang. Met die mannelijke relaties heeft Quiver zichzelf ook hoger in de  groep geplaatst.

Quiver playing with juvenile Omusisa
Quiver met 1.5 jaar spelend met Omusisa

Quiver is de zoon van Twig , die nu is overleden. Een droevige en ironische twist is dat Twig ook een slachtoffer van een valstrik was. Hij verloor zijn rechterhand op 8-jarige leeftijd.

9
Nadat hij zijn hand kwijt was, was Twig nooit aanspraak op alpha-man. Snares kan de natuurlijke sociale hiërarchie van chimpansees veranderen.

Er is sprake van een onheilspellende gelijkenis tussen vader en zoon als het gaat om hun letsel als de leeftijd waarop ze verwond raakten. Ondanks Twigs afbrekende verwonding, leefde hij in zijn 25 jaar nog een heel vol leven als een middelbaar mannetje met veel nauwe sociale relaties. Quiver’s dappere houding en het verhaal van zijn vader geven ons de hoop dat Quiver zijn handicap zal overwinnen en een lang vervuld chimpanseeleven zal leiden.

 

 


Bladsponsgedrag van Tsunami (grootste), Quiver (middelste) en Wallace (kleinste)

De video van Quiver’s bladsponggedrag laat de waarneming en imitatie met Wallace en Tsunami zien.

Bladspongen is het duwen van een blad of bladeren in een boomholte, voor gedrag dat “soak and suck” wordt genoemd.  Zo kunnen ze water drinken uit de holle boom.

Quiver let op hoe Omusisa, een 5-jarige jong vrouwtje, bladsponged. Quiver begint daarna haar gedrag te imiteren. Je ziet nauwelijks de kleine blaadjes die hij gebruikt, maar met zijn slechts 1,5 jaar was het zeker een dappere inspanning en een deel van zijn leerproces!

Als Quiver aan het bladspongen is, zie je zijn beste vriend Wallace, een 1,5 jarig mannetje, als hij met Omusisa speelt. Quiver wordt later door Omusisa afgeleid en ook zij beginnen te spelen.

Het is een indrukwekkende video en illustreert het belang van nauwkeurige observatie, imitatie en geleerd gedrag uit nauwe samen zijn met soortgenoten in chimpansees.