fbpx

Adoptiechimp Lemba

Adoptiechimp Lemba
24 november 2017 Linda van Hage

Even voorstellen

Lemba is een rustige chimpansee afkomstig uit Congo. Ze is in 2006 geboren en woont sinds 2009 in Tchimpounga. Alhoewel haar hangende oren haar een droevige uitstraling geven, is zij één van de vrolijkste chimpansees in Tchimpounga.

Lemba is erg speels, charismatisch en heeft een sterke persoonlijkheid. Door de hulp van onze trouwe supporters maakt Lemba het momenteel goed.

Lemba

Lemba naar Tchimpounga

Door de steun van jullie, onze trouwe adoptanten gaat het goed met Lemba! Mede door jullie adopties steunt Nederland het Tchimphounga opvangcentrum voor chimpansees in Congo. Met die steun kan onder andere voedsel en medicijnen gekocht worden.

Toen Lemba in Tchimpounga aankwam was ze ziek en ondervoed. Haar moeder was gedood door stropers, waarna zij gered werd en de zorg kreeg die zij nodig had in Tchimpounga. Lemba wordt ook wel de  ‘Tchimpounga’s survivor’ genoemd doordat ze het gebruik van haar benen heeft verloren aan polio. Lemba werd ziek vlak na haar aankomst en er ontstond  grote twijfel of zij het wel zou overleven.

Bärbel Kohle, Business Development Manager of Abaxis Company, teaches Tchimpounga caretakers to give Lemba physical therapy exercises. Lemba was stricken with polio and her legs are paralyzed. The Abaxis company donated veterinary equipment to Tchimpounga for blood analysis work.

Lemba krijgt fysiotherapie.

Op een gegeven moment raakte ze bijna helemaal verlamd. Ze is hier gelukkig grotendeels van hersteld dankzij medische hulp, goed voedsel en vooral veel aandacht en liefde. Nu gebruikt ze vooral haar sterke bovenlichaam om zich voort te bewegen. Alhoewel Lemba’s linkerarm en onderlichaam nog niet zo sterk zijn, laat Lemba zich niet gemakkelijk tegenhouden.

Orphan Lemba, whose legs were paralyzed by polio, climbs a tree at the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center


Onze impact

Het Jane Goodall Instituut heeft het mogelijk gemaakt om Lemba op te kunnen vangen en haar te behandelen tijdens haar ziekte. Daarnaast werd Lemba goed geholpen door haar zorgzame en goed getrainde verzorgers tijdens het revalideren. Er wordt met volle aandacht naar de opgevangen chimpansees gekeken en gestreden voor het behoud van chimpansees.

Het Jane Goodall Instituut maakt zich echter niet alleen hard voor het herstellen van habitat en de zorg van chimpansees, maar werkt ook aan een betere gezondheid en educatie voor vrouwen en kinderen. De lokale bevolking wordt gestimuleerd om in hun levensonderhoud harmonie met de natuur te behouden. Uiteindelijk draagt betere educatie en een betere omgang met de natuur ook aan het behoud van chimpansees en hun habitat.

Lemba slingerend (1)  Lemba_3

Orphan Lemba at the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center in the Republic of Congo.

Lemba Kruiwagen


Hoe gaat het nu met Lemba? Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Dankzij haar rustige en vrolijke karakter bleek Lemba een uitstekende adoptiemoeder voor andere weesapen. Een hele prestatie als je bedenkt dat ze haar eigen moeder op jonge leeftijd heeft verloren.

De laatste jaren is het aantal nieuwe weesapen afgenomen, en nadat Jeje, Anzac, Zola en Antonia waren overgeplaatst naar een groep met andere jonge chimpansees woonde Lemba samen met La Vielle, een oudere chimpansee-dame. La Vielle had moeite met het aangaan van contacten waardoor ze niet makkelijk in een groep te plaatsen was. Daarom is er voor gekozen om Lemba bij haar te laten om haar gezelschap te houden. Ondanks dat het voor de speelse Lemba soms wat saai was met een oude dame als La Vielle werden de twee goede vriendinnen.

Chimps LaVielle and Lemba at the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center

Lemba en La Vielle

Helaas leed Lemba in December 2016 een groot verlies doordat La Vielle, een adoptie-moeder van vele jonge chimpansees, was overleden. Lemba werd hierna overgeplaatst naar een groep jonge chimpansees om ervoor te zorgen dat ze een goede sociale omgang in stand houdt.

Orphan Lemba whose legs are paralyzed from polio gets a ride with her friends at the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center.

Wees Lemba wiens benen zijn verlamd door polio krijgt een lift met haar vriendjes bij het JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center.

In die groep leven ook haar oude vriendjes Jeje en Anzac. Het was een mooi weerzien, de chimpansees waren zichtbaar enthousiast om Lemba weer te zien. Ze begonnen elkaar te roepen en te knuffelen. De kleine Jeje was de eerste die Lemba kwam begroeten door zacht in haar arm te bijten. Daarop kreeg hij een dikke knuffel van Lemba. Zoals je ziet maakt ze het dus goed, mede dankzij jullie hulp!

Wil jij ook meehelpen en adoptie-ouder worden van een van de chimpansees in Tchimpounga? Dat kan! Er zijn nog een heleboel chimpansees die ook wachten om geadopteerd te worden. Meer informatie daarover vind je hier.

Door: Lara Nellissen

Bron: Fernando Turmo

 

Lemba en beroemdheden

Lemba en Wounda waren samen in het Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center in the Republic of Congo. Wounda is de beroemde chimpansee die bij haar vrijlating Jane een knuffel gaf. Maar ook ontmoette ze Dr. Jane Goodall.

Lemba met Wounda    &  Lemba met Dr. Jane Goodall

Chimpanzees Lemba and Wounda at the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center in the Republic of Congo   Lemba with Jane and Rebeca Atencia, JGIU Congo director at the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center

 

 

 

 


Om chimpansees als Lemba en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig!

Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Of start je eigen actie!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld.
Denk aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging
of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.

Ben jij social media expert en wil jij ons als vrijwilliger helpen met jouw tijd?
Ook dat kan. Contact info@janegoodall.nl voor de mogelijkheden.