fbpx

Brullen versus ballen

Brullen versus ballen
27 november 2017 Linda van Hage

Brullen versus ballen

Iedereen die weleens het geluk heeft gehad brulapen te horen brullen, weet dat dit ontzettend luid is. Hun gebrul heeft een volume van wel 140 decibel. Dat is net zo hard als een geweerschot! Niet verrassend dus dat mannetjes brulapen hun brulkracht gebruiken om vrouwelijke brulapen te imponeren.

Maar wist je dat onderzoekers ontdekten dat het juist de mannetjes met de kleinste ballen zijn die het hardste schreeuwen? Een onderzoeksgroep in Cambridge kwam tot die conclusie door bij brulapen de afmetingen van hun testikels te vergelijken met de grootte van hun tongbeen, een bot dat zich in het strottenhoofd bevindt. De onderzoekers vonden dat de mannetjes met de kleinste testikels het grootste tongbeen hebben en daardoor het hardst kunnen brullen. En juist die mannetjes die het hardst kunnen brullen, maar de kleinste ballen hebben, leven in groepen met alleen maar vrouwtjes. Terwijl de mannetjes die minder hard kunnen schreeuwen in groepen leven met zowel vrouwtjes als andere mannetjes.

Dat komt omdat luidere mannetjes aantrekkelijker zijn en daardoor meer kans hebben om een harem van vrouwtjes om zich heen te verzamelen bij wie zij de exclusieve rechten hebben om te paren. De stillere, groter geschapen mannetjes, leven in groepen met zowel vrouwtjes als mannetjes. Omdat in deze groepen mannetjes en vrouwtjes vrijelijk met elkaar paren is het voor deze mannen belangrijk zoveel mogelijk sperma te produceren om zo de concurrerende mannen af te troeven en vader te worden van zoveel mogelijk nakomelingen.

Op deze manier hebben brulapen dus twee verschillende seksuele strategieën ontwikkelt: brullen versus ballen. Ofwel je brult heel hard en je verzameld daarmee zoveel mogelijk vrouwtjes om je heen met wie je kunt paren zonder concurrentie van andere mannen. Of je bent wat stiller en daardoor wat minder succesvol in het veroveren van de vrouwtjes, maar door je grote spermaproductie is het wel bij elke verovering raak.

De onderzoekers publiceerden hun onderzoek in het vaktijdschrift Current Biology en volgens hen is dit het eerste bewijs dat er een wisselwerking bestaat tussen het investeren in brulvolume en de productie van sperma. Leslie Knap, een van de auteurs van de studie, waarschuwt er wel voor dat je dit onderzoek niet zomaar ook op mensen kunt toepassen. Brulapen en mensen verschillen enorm. Vooral als het aankomt op seksuele selectie. Toch blijf ik benieuwd. Hoe ging die uitdrukking ook alweer? Holle vaten klinken het hardst…

Bron: Motherboard, Becky Ferreira

 

Brulaap door Liselot Lange

Brulaap foto

 

 

 

Om onze chimpansee familie en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig!

Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Zelf meedoen aan het Roots&Shoots programma?
Wil jij ook meedoen aan het Roots&Shoots programma bij jou op school, op je werk, de sportclub of waar je maar wilt?  Dat kan! Het is gratis en wij helpen je heel graag op weg met onze toolkit. Je hoeft ons alleen een e-mail te sturen info@janegoodall.nl. Tot gauw!

RS special mailign nieuwsbrief bottom hulp VK

Of start je eigen actie!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld.
Denk aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging
of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees.

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.