fbpx

Adoptiechimp Tumbo

Adoptiechimp Tumbo
9 december 2017 Linda van Hage

Tumbo toen en nu

Tumbo is een volwassen man, geboren omstreeks 1989 en in 1990 in beslag genomen op het vliegveld van Entebbe, hij leeft sinds 1997 op Ngamba Island. Hij is zeer gespierd en weegt ongeveer 54 kg.

Tumbo maart 2017 z

Tumbo is een Swahilisch woord en betekend maag/buik, we weten niet zeker waarom hij als baby zo genoemd is maar gezien zijn eetlust is het een zeer toepasselijk naam voor hem.

Tumbo juni 2017 Ngamba (1)

Hoewel mensen vaak denken dat Tumbo een oude man is door zijn grijze haren is dit absoluut niet waar, hij is een sterke man van middelbare leeftijd. Zijn grijze haren zijn genetisch bepaald.

Hoe gaat het nu met Tumbo

Tumbo is gek op papaya, hij weigert soms zijn eten net zo lang totdat hij papaya krijgt. Als Tumbo een papaya aan de papayaboom naast het verblijf heeft zien hangen stuurt hij zelfs de verzorgers naar de boom om de papaya te halen!

Op een dag viel tijdens het voeren een stuk jackfruit aan de andere kant van het hek. Zowel Tumbo als Sara zagen dit gebeuren en probeerde allebei het stuk fruit te pakken maar moesten hierbij wel goed oppassen voor het schrikdraad. Tumbo durfde dit toch niet aan en liet Sara het vuile werk opknappen en zodra zij het stuk fruit te pakken kreeg pakte hij het direct af! Sara werd hier zo verdrietig van dat ze het op een gillen zette, hierop kreeg Tumbo toch wel medelijden met Sara en gaf hij haar het stuk fruit terug.

Tumbo juni 2017 in groep Ngamba (1) Tumbo is hoog in rang in de groep maar is altijd meer met eten bezig dan met chimpansee politiek en laten zien wie de meest dominante is. Hoewel hij alles in zich heeft om het alpha mannetje te worden is Tumbo daar totaal niet mee bezig, zolang hij maar zonder veel gezeur aan zijn eten kan komen is hij gelukkig!

De rol die hij wel heel serieus neemt is die van beschermer van de jonge chimps, laatst was hij zo druk met het spelen met de 1.5 jaar oude baby van Kyewunyo dat hij gewoon bijna zijn eten vergat! Dat gebeurt niet vaak!

Tumbo with baby april 2017zToen het jonge mannetje Leo in de groep geïntegreerd werd, werd Leo vaak aangevallen. Toen Tumbo bij de groep gelaten werd koos hij Leo zijn kant en maakte met geruststellende klopjes duidelijk dat Leo niet bang hoefde te zijn, sindsdien zijn de aanvallen tegen Leo minder en blijft Leo altijd in de buurt van Tumbo.

Tumbo mei 2017 grooming

Dankzij uw steun aan Tumbo is hij opgegroeid tot een sterk mannetje die een belangrijk rol speelt in de groep door voor rust te zorgen en voor de kleintjes te zorgen, tenzij het etenstijd is natuurlijk!

Tumbo juli 2017 Ngamba

 

 


Om chimpansees als Lemba en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig!

Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Of start je eigen actie!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld.
Denk aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging
of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.

Ben jij social media expert en wil jij ons als vrijwilliger helpen met jouw tijd?
Ook dat kan. Contact info@janegoodall.nl voor de mogelijkheden.