fbpx

Chimpansees in Senegal

Chimpansees in Senegal
12 december 2017 Linda van Hage

Chimpansees in Senegal  

Ons doel als Jane Goodall Instituut is het beschermen van chimpansees. Senegal is bijzonder in dit opzicht omdat hier een chimpansees ondersoort leeft, de west Afrikaanse chimpansee, die met uitsterven wordt bedreigd. Het leefgebied van deze chimpansee wordt bedreigd door ontbossing, fragmentatie, bosbranden en competitie over voedsel en water met de lokale bevolking, het grazen van vee en het wegnemen van fruit uit de bossen.

Reserve Naturelle Communautaire de Dindéfélo (RNCD)Foto: Reserve Naturelle Communautaire de Dindéfélo (RNCD)

Een van de belangrijkste lessen van Jane is dat het ons alleen niet gaat lukken chimpansees te beschermen. Hoe belangrijk wij de west Afrikaanse chimpansees ook vinden, wij kunnen niet verwachten dat de mensen daar net zoveel belang hechten aan deze chimpansees als ze zelf te maken hebben met honger en grote armoede. Als we hier niets aan doen, zullen grote delen van het leefgebied van de chimpansees verdwijnen om plaats te maken voor landbouwgebied. We zetten ons dan ook in voor de lokale bevolking om samen de situatie voor mens, dier en natuur te verbeteren.

Onderzoekscentrum  ‘Fouta Jallon’

Een van de projecten is het onderzoekscentrum ‘Fouta Jallon’ in Senegal. Dit onderzoekscentrum ligt in het gebied waar de west Afrikaanse chimpansees leven in het dorpje Dindefelo, vlakbij de grens met Guinee.

Fouta Djallon Research Station 2
Fouta Djallon Research Station

Foto’s: Fouta Djallon Research Station

Dit onderzoekscentrum wordt geleid door het Jane Goodall instituut Spanje. Zij zetten zich in om chimpansees en hun leefgebied te beschermen. Dat doen ze onder andere door het beperken van bosbranden en houtkap, het herbebossen, het verbeteren van infrastructuur voor toerisme en de lokale bevolking te ondersteunen en onderwijzen. Zo is er een educatief programma gecreëerd waarbij alle klassen van scholen binnen de Dindefelo-gemeenschap het Centre d’Accueil kunnen bezoeken voor een theoretische en praktische cursus over de natuurlijke rijkdom van het gebied en het behoud ervan.

De west Afrikaanse chimpansees in het wild 

chimpansees wild

 

 

 

 

Foto: De chimpansees gefilmd met een geheime camera

Sen Hilla en baby in wild 1 Sen Hilla en baby in wild 2


Foto’s: Hiila met haar baby Cheempo

Deze wilde chimpansees, zoals Hiila met haar baby Cheempo en haar groep, worden beschermd dankzij het Jane Goodall Instituut.

Bekijk ook het filmpje van Hiila en haar baby Cheempo

 

De mooie gift van Stichting Wildlife

Het afgelopen jaar heeft het Jane Goodall Instituut Nederland het onderzoekscentrum kunnen steunen met een mooie gift van Stichting Wildlife.

De feestdagen zijn de mooiste en gezelligste tijden van het jaar. Zeker als je een kind bent en je een grote berg cadeautjes krijgt waar je vervolgens de rest van het jaar mee kunt spelen! Echter, niet overal op de wereld is het zo leuk om kind te zijn. Leven in een land als Senegal is zwaar voor veel kinderen. Families zijn arm en er is vaak is niet genoeg geld om school af te maken of om überhaupt naar school te gaan. Veel kinderen hebben daarom geen opleiding. Dit geldt vooral voor meisjes die vaak thuis moeten blijven om te helpen in het huishouden en heel jong trouwen. Op hun beurt krijgen zij ook op jonge leeftijd veel kinderen en zo wordt deze vicieuze cirkel van armoede en lage opleiding in stand gehouden.

Wij waren dan ook erg gelukkig toen wij onlangs bericht kregen vanuit Dindefelo. De educatieve kampen waren een enorm succes en de filmavond was zelfs een nog groter succes!

Met de gift van het Jane Goodall Instituut Nederland zijn in oktober onder andere educatieve kampen georganiseerd. 80 kinderen uit zowel Senegal als Guinee konden naar deze kampen komen om daar te leren over de natuur in hun leefomgeving, hun eigen gezondheid en hygiëne. En vooral ook om plezier te hebben. Voor de kinderen werden onder andere boomplantsessies, bioscoop avonden over natuur en rondleiding in nabijgelegen natuurreservaten georganiseerd.

De kinderen hebben er ontzettend van genoten. Voor sommige van hen was het de eerste keer om zoiets als dit te ervaren en dingen te leren die je normaal alleen op school leert. Het wordt ontzettend gewaardeerd door zowel de kinderen als de lokale gemeenschap. Het was een groot succes en wij willen op onze beurt jullie bedanken, want zonder al jullie donaties was dit niet mogelijk geweest! In het bijzonder willen we Stichting Wildlife bedanken voor hun genereuze schenking eerder dit jaar. Ontzettend bedankt!


Om chimpansees als Lemba en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig!

Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Of start je eigen actie!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld.
Denk aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging
of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.

Ben jij social media expert en wil jij ons als vrijwilliger helpen met jouw tijd?
Ook dat kan. Contact info@janegoodall.nl voor de mogelijkheden.


Educatie kampen en filmavond voor kids in Senegal en Guinee zijn een groot succes!     

JGI educational camps_Senegal 2017

thank you from the kids of the JGI educational camps_Senegal 2017

Foto’s: Educatie kampen voor 80 leerlingen gesponsord door Het Jane Goodall Instituut Nederland en Stichting Wildlife.

IMG_20171110_213620

IMG_20171110_211047

Foto’s: Milieu film avond in Dindefelo met meer dan 120 kinderen gesponsord door Het Jane Goodall Instituut Nederland en Stichting Wildlife.

Educatie kamp

Klasje mooi

kids en juf bomen planten

kids in educatie klasje

educatie kids leren

kids groep shirts

Bomen planten! 

kids zaadjes

Kids bomen stekkies

kids bezig

kids in de rij

kids stekkies

kids groep groot stekkeis