fbpx

Tchimpounga – Back into the wild!

Tchimpounga – Back into the wild!
12 december 2017 Linda van Hage

Tchimpounga – Back into the wild!

In onze laatste nieuwsbrief hebben jullie kunnen lezen hoe het nu met Jeje en Lemba gaat. Zij verblijven in Tchimpounga, het rehabilitatie centrum voor chimpansees in Congo, waar chimpansees worden opgevangen die het slachtoffer zijn van stroperij. Maar Jeje en Lemba zijn niet de enige chimpansees daar. In Tchimpounga wonen in totaal wel 149 chimpansees!

Misschien wel de beroemdste chimpansee van Tchimpounga is Wounda. Zij werd wereldberoemd toen ze Jane omhelsde tijdens haar vrijlating op een van Tchimpounga’s eilanden.

Chimpanzees Lemba and Wounda at the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center in the Republic of Congo

Foto: Wounda en Lemba in het Tchimpounga Rehabilitatie centrum in de Republiek Congo

Bekijk het inmiddels beroemde filmpje waarin Wounda knuffelt met Dr. Jane Goodall. 

Het verhaal van Wounda geeft hoop

Fernando Turmo en Pierce Brosnan maakten een heel mooi filmpje over deze bijzondere chimpansee. Je kunt zien hoe Wounda eraan toe was toen ze net aankwam op Tchimpounga, hoe het steeds beter met haar ging en hoe het nu met haar gaat. Wounda is nu alfa vrouw van haar groep en heeft zelfs een zoontje: Hope!

Wounda with her son at Tchinzoulou island

Foto: Wounda met haar baby Hope op Tchibebe Island

En daar blijft het niet bij. Het plan is om Wounda helemaal vrij te laten: terug naar de wildernis!

Bekijk het filmpje over Wounda het verhaal dat hoop geeft!
Narrated by Pierce Brosnan Tchimounga Chimpanzee Rehabilitation Centre in Congo, Pointe Noire

Hoe gaat dat dan in z’n werk?

Op dit moment zijn de medewerkers van Tchimpounga bezig om een groep van 51 chimpansees samen te stellen op het grootste eiland van Tchimpounga: Tchindzoulo. De samenstelling van deze groep moet zo veel mogelijk lijken op die van wilde chimpansees. Dat betekent dat de groep moet bestaan uit mannetjes en vrouwtjes van alle leeftijden, inclusief jongeren en kinderen.

Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Vooral het introduceren van de jonge chimpansees aan de oudere mannetjes was voor de verzorgers erg spannend. Volwassen mannen als Kefan, Tchibanga, and Elikia hadden in geen jaren meer contact gehad met jonge chimpansees en het was voor de verzorgers dan ook niet duidelijk hoe ze zouden reageren op de jonge Willy, Zola en Mbebo. Gelukkig waren alle zorgen ongegrond. De introductie van de jonge chimpansees aan de groep ging boven verwachting goed! Er werd veel gespeeld en gelachten door zowel de oude als jonge chimpansees.

Transfer and health check. Chimpanzees transfered from Tchibebe to Tchindzoulou with the goal to create a big group for releasing it at Conkouati

Transfer and health check. Chimpanzees transfered from Tchibebe to Tchindzoulou with the goal to create a big group for releasing it at Conkouati

 

Foto’s: Vervoer van de chimpansees van Tchibebe naar Tchindzoulou 

De volgende chimpansees die binnenkort geïntroduceerd gaan worden aan de groep op Tchindzoulo zijn Wounda en haar groep. Dat zal ook nog spannend worden. Het introduceren van vrouwtjes aan een groep kan een uitdaging zijn. Soms werken die nieuwe vrouwtjes namelijk zo goed samen dat ze de alfa man de baas zijn. Alfaman Kefan zal zijn vrienden dus hard nodig gaan hebben.

Zodra de groep compleet is en iedereen goed met elkaar overweg kan, gaat het avontuur pas echt beginnen! De chimpansees zullen dan vrijgelaten worden in Conkouati Douli National Park. Eindelijk weer terug naar de wildernis. Hopelijk is Wounda binnenkort dus weer helemaal vrij!

Wounda and her baby Hope at Tchibebe Island

Foto: Wounda met haar baby Hope 

De chimpansees zijn niet alleen

Deze chimpansees uit Tchindzoulo eiland zullen de eerste groep chimpansees van Tchimpounga zijn die vrijgelaten gaan worden. Toch heeft Tchimpounga als eens eerder apen succesvol geherintroduceerd in Conkoauti Douli National Park. Eerder zijn al mandrillen en meerkatten uitgezet. Dat dat een succes was blijkt uit de geboorte van een jonge mandril baby. Afgelopen september werd namelijk Pato geboren, het zoontje van Mbote. Een andere mandril, Dominique, is zelfs al voor de derde keer zwanger. Deze geboortes geven aan dat de dieren zich veilig en op hun gemak voelen in hun nieuwe omgeving. Dat is heel belangrijk, want voor het voortbestaan van de soort is het nodig dat er voldoende jongen geboren worden.

Maar Tchimpounga’s missie stopt niet hier. Er komen nog steeds nieuwe apen binnen en die verdienen allemaal een kans op vrijheid. Vlak nadat in begin augustus drie meerkatten waren vrijgelaten in het in Conkoauti Douli Natiol Park, kwam er bericht binnen dat een man was aangehouden met een jong meerkat aapje. Zij heet Oueso en verblijft nu in Tchimpounga. De medewerkers van Tchimpounga gaan er alles aan doen om haar en alle andere apen in Tchimpounga zo snel mogelijk en succesvol te herintroduceren in het wild.

Tch mandril_small fotoTch meerkat aapje
Foto: Links mandril Rechts Meerkat Oueso 

Omdat het onderhoud van Tchimpounga veel geld kost, hebben we jullie hulp daarbij hard nodig. Help ons daarom met een donatie of adopteer een chimpansee.

Ontzettend bedankt namens alle apen en medewerkers van Tchimpounga!


Om chimpansees als Lemba en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig!

Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Of start je eigen actie!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld.
Denk aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging
of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.

Ben jij social media expert en wil jij ons als vrijwilliger helpen met jouw tijd?
Ook dat kan. Contact info@janegoodall.nl voor de mogelijkheden.


Wie wonen er op Tchimpounga?

Ben je benieuwd welke chimpansees er uitgezet zullen worden in Conkoauti Douli National Park? Wij hebben voor je een overzicht gemaakt.

De chimpansees hieronder zijn al succesvol aan elkaar geïntroduceerd en vormen nu een groep op het eiland Tchindzoulo:

Volwassen mannen

Tch Volwassen mannen

Volwassen vrouwen

Tch Volwassen vrouwen

Jonge mannen

Tch Jonge mannen

Jonge vrouwen

Tch Jonge vrouwen

 

Wie gaan er binnenkort verhuizen naar Tchimpounga?

En dit zijn de chimpansees die er nog bij gaan komen. Zoals je ziet zijn dat ook Wounda en haar beste vriendin Koukele. Hope gaat natuurlijk ook mee, maar die heeft nog geen eigen foto.

Volwassen mannen

Tch nog komen volwassen mannen

Volwassen vrouwen

Tch nog komen volwassen vrouwen

Jonge mannen
Tch nog komen jonge mannen
Jonge vrouwen

Tch nog komen jonge vrouwen