fbpx

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary
21 december 2017 Linda van Hage

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary

In onze vorige nieuwsbrief heb je kunnen lezen over Tchimpounga: het opvangcentrum voor verweesde chimpansees in Congo waar onder andere Lemba en Wounda verblijven. In Uganda bevindt zich een soortgelijk opvangcentrum: Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary. Twee van onze adoptie chimpansees, Afrika en Tumbo, wonen hier.

Ngamba Island Chimpnanzee Sanctuary is gelegen op het eiland Ngamba. Dit eiland bevindt zich in het Victoria Meer in Oeganda. Er wonen 49 chimpansees: 22 mannen en 27 vrouwen. Deze chimpansees zijn net als de chimpansees van Tchimpounga het slachtoffer geworden van illegale handel in apenvlees en chimpansees als huisdieren.

Het chimpansee opvangcentrum

Het opvangcentrum op Ngamba beslaat maar een klein deel van het 40 hectare grote eiland. 95% van het eiland is bebost en is van het opvangcentrum gescheiden door een elektrisch hek. Op deze manier wordt het ecosysteem van het eiland zo min mogelijk verstoord. Hierdoor leven er op Ngamba eiland niet alleen chimpansees, maar ook vleermuizen, spinnen, visarenden, otters en varanen

Ngamba Island Chimpnanzee Sanctuary wordt geleid door het Chimpanzee Sanctuary and Wildlife Conservation Trust. Deze organisatie zorgt ervoor dat er goed voor de chimpansees op Ngamba eiland gezorgd wordt. Daarnaast werkt de NGO samen met de Oegandese regering en verschillende natuurorganisaties om zoveel mogelijk verweesde en gevangen genomen chimpansees te redden. Ook heeft de organisatie verschillende projecten opgezet voor het behoud van chimpansees en hun leefgebied en informeert zij de Oegandese bevolking over chimpansees en ecotoerisme.

Help de chimpansees op Ngamba eiland

De geredde chimpansees op Ngamba eiland zijn vaak zwaar getraumatiseerd. Ze hebben vreselijke dingen meegemaakt toen ze in handen waren van hun stropers en zijn mishandeld. Om deze chimpansees zich beter te laten voelen hebben ze heel veel zorg en aandacht nodig. Een gemiddelde chimpansee heeft wel 60 jaar lang zorg nodig.  Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary wil graag zelfvoorzienend zijn door middel van ecotoerisme. Helaas is dat tot nu toe niet voldoende om alle kosten te kunnen dekken en heeft zij financiële steun, waaronder die van JGI Nederland, heel hard nodig. Jij kunt daarbij helpen. Bijvoorbeeld door Afrika of Jeje te adopteren! Klik hier voor meer informatie over Afrika en Jeje en ze te adopteren. 

Meer over Ngamba Island en de chimpansees kijk op de Ngamba Island website 

Door: Lara Nellissen

Ngamba_island

Foto: Ngamba Island

Afrika with baby Eazy mei 2017 (1)

Foto: Afrika en haar baby Eazy 

school-visits-ngamba

Foto: Schoolklas onderweg naar Ngamba Island

 


Om chimpansees als Lemba en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig!

Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Of start je eigen actie!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld.
Denk aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging
of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.

Ben jij social media expert en wil jij ons als vrijwilliger helpen met jouw tijd?
Ook dat kan. Contact info@janegoodall.nl voor de mogelijkheden.