fbpx

Nieuwe maki ontdekt in Madagaskar

Nieuwe maki ontdekt in Madagaskar
30 januari 2018 Linda van Hage

Nieuwe maki ontdekt in Madagaskar

Met zijn mooie grote ogen, kleine oortjes en wollige staart is het moeilijk om niet meteen verliefd te worden op dit nieuwe aapje uit Madagaskar.

Lemur-dsc_0447_720.adapt.1190.1

Een Groves dwergmaki houdt zich vast aan een boom in Madagaskar.
Foto gemaakt door Dr. Edward Louis Jr.

In hun publicatie in het vakblad Primate Conservation van afgelopen maand beschreven onderzoekers deze dwergmaki voor het eerst. De onderzoekers hebben de nieuwe soort ook een naam gegeven: groves dwergmaki, vernoemd naar de Brits-Australische evolutionaire biololoog en taxonomist Colin Groves. De wetenschappelijke naam van deze kleine maki is Cheirogaleus grovesi.

Dwergmaki’s zijn halfapen die voornamelijk ’s nachts actief zijn en hoog in de bomen leven. Daar verschuilen ze zich in bomen en leven ze van bloemen en nectar. Het zijn uitstekende klimmers. Wetenschappers doen nog volop onderzoek naar de sociale structuren van dwergmaki’s. Soms treffen ze maki’s aan in groepen, maar soms ook alleen. Mannetjes en vrouwtjes vormen paartjes, maar het zijn vooral de vrouwtjes die voor de jongen zorgen. Dwergmaki’s heten trouwens niet voor niets dwergmaki’s, want met een lichaamslengte van gemiddeld 15 centimeter en een staart van 25 centimeter zijn ze kleiner dan een eekhoorn.

De groves dwergmaki werd in twee nationalen parken in het zuiden van Madagaskar aangetroffen: in het Ranomafana en Andringitra nationaal park. In deze gebieden komen heel erg veel verschillende soorten maki’s voor en er is nog veel onduidelijkheid over de verwantschap tussen die maki’s. De afgelopen jaren zijn er al meerdere nieuwe makisoorten hier ontdekt.

Al in 2014 werd vermoed dat de groves dwergmaki een nieuwe soort zou kunnen zijn. Zoiets kan pas met zekerheid vastgesteld worden als daarvoor voldoende bewijs is. Onderzoekers van State University of New York Polytechnic Institute hebben in samenwerking met de Omaha Dierentuin en de non-profit Global Wildlife Conservation de afgelopen jaren hard gewerkt om zoveel mogelijk genetische en morfologische data over de maki’s te verzamelen. En dat harde werken werd beloond, want het dna van de groves dwergmaki wijkt inderdaad genoeg af van verwante soorten om hem als een nieuwe soort te kenmerken.

Met deze ontdekking zit de taak van de onderzoekers er trouwens nog niet op. Net als het Jane Goodall Instituut zetten zij zich in om de natuurgebieden waarin deze apen leven te beschermen. Door samen te werken met de lokale bevolking proberen zijn illegale houtkap en stroperij te voorkomen. Dat is nodig, want door het verlies van hun leefgebied zijn maki’s de meest bedreigde zoogdiersoorten op aarde. Gelukkig voor de groves dwergmaki leeft hij in twee belangrijke natuurgebieden die zo goed mogelijk worden beschermd. Dit geeft hem een goede kans!

Door: Lara Nellissen

Bron: Sarah Gibbens, Big-Eyed, Fluffy-Tailed Lemur Species Discovered, National Geographic

https://news.nationalgeographic.com/2018/01/new-groves-dwarf-lemur-species-madagascar-spd/

 


Om chimpansees en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig!

Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Of start net je eigen actie!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld.
Denk aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging
of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.

Ben jij social media expert en wil jij ons als vrijwilliger helpen met jouw tijd?
Ook dat kan. Contact info@janegoodall.nl voor de mogelijkheden.