fbpx

Chimpansee leefgebied bescherming is hard nodig

Chimpansee leefgebied bescherming is hard nodig
22 februari 2018 Linda van Hage

Leefgebied bescherming is hard nodig om de chimpansee te beschermen. 

De grootste bedreigingen voor de chimpansee zijn de versnippering en achteruitgang van hun leefgebied en stroperij. Bescherming van de natuur en leefgebieden is van groot belang voor het voortbestaan van de chimpansee. Daarnaast is het ook belangrijk voor andere dier- en plantensoorten in die gebieden.

Jane met boom

dr. Jane Goodall zet zich niet alleen in voor de bescherming van het leefgebied van de chimpansees maar voor natuurbescherming en bosbehoud op een grotere schaal.

Het Jane Goodall Instituut beschermt de natuur en houdt daarbij rekening met de behoeften van mens en dier. Mens en natuur strijden met elkaar om de beschikbare ruimte. Snelle bevolkingsgroei vergroot namelijk de druk op de natuur en alle natuurlijke hulpbronnen. Hierdoor raken ecosystemen verstoord waardoor de natuur verloren gaat. Dit kan tevens ook leiden tot problemen in de landbouw, hier helpen wij met waterbronnen en educatie rondom duurzame landbouw.

ClimateChange1

Bosgebieden gaan verloren.

Ons werk richt zich ook op het behoud van vitale corridors.

Door het zorgen voor vitale corridors verbinden wij reservaten en natuurparken met elkaar. Hierdoor blijft een groot leefgebied behouden waardoor verschillende groepen chimpansees met elkaar in contact kunnen blijven. Dit heeft een positief effect op de genetische diversiteit van de chimpansees.

Het Jane Goodall Instituut maakt gebruik van mobiele technologieën om gebieden in kaart te brengen en te monitoren. Deze informatie is belangrijk bij het uitzetten van de juiste koers om chimpansees en hun leefgebieden zo goed mogelijk te beschermen.

Het Jane Goodall Instituut werkt samen met de lokale bevolking om bestaande bossen te beschermen en herbebossing via verschillende programma’s.

Het is van groot belang dat de lokale bevolking zich verantwoordelijk voelt om hun eigen leefomgeving te behouden en daar zelf aan bijdraagt. Daarom werken we samen met de lokale bevolking en zorgen op die manier voor educatie en werkgelegenheid.  De bevolking is zo van een inkomen verzekerd en kinderen kunnen vaker naar school. Dit is cruciaal om chimpansees en hun leefgebieden op lange termijn te beschermen.

TACARE village nursery attendant Yahya Hamza attends to his passion fruit and Komamanga plants. 2006

Een dorp nursery van het TACARE project.

Steun een stuk bos met uw kaartje voor de lezing van Jane Goodall in Carré. 

Ieder stuk leefgebied draagt bij aan de bescherming van chimpansees, aan natuurbehoud en aan de verbetering van de omstandigheden van de bevolking. Zo zorgen wij dat mens, dier en natuur in harmonie met elkaar kunnen samenleven.

Dankzij uw hulp kunnen wij de prachtige Afrikaanse natuur beschermen voor het behoud van de chimpansees, hun leefgebieden en bescherming van onze aarde!

Koop hier een speciaal kaartje voor de lezing van Jane Goodall in Carré en ontvang een boscertificaat van €15,-.

Met uw steun kunnen wij er voor zorgen dat bosgebieden en zo de wilde chimpansees worden beschermd.

 

JGI forestry project, where land has been dedicated to growing consumable plants and timber, allowing deforested areas bordering on Gombe (visible on the mountains behind) to regenerate naturally. Left to right: Samson Anga, Enterprise Officer, GMU Program, and Aristedes Kashula, Forestry Officer, GMU program.

Bosplant project in Gombe met links Samson Anga, Enterprise Officer, GMU Program en rechts Aristedes Kashula, Forestry Officer, GMU program.

 


Om de leefgebieden van de chimpansees te beschermen is jouw hulp nodig!

Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Of start je eigen actie en Pay it Forward!
Maak je eigen persoonlijke actiepagina en activeer je vrienden en familie op PIFworld.
Denk ook aan een sportprestatie, digitale collectebus, verjaardag, diner, huwelijksreis, workshop, veiling, garageverkoop, uitdaging
of andere originele actie om geld op te halen voor de bescherming van chimpansees

Als bedrijf iets doen?
Dat kan ook via PIFworld of contact ons via info@janegoodall.nl voor meer mogelijkheden.

Ben jij social media expert en wil jij ons als vrijwilliger helpen met jouw tijd?
Ook dat kan. Contact info@janegoodall.nl voor de mogelijkheden.