fbpx

Niet alleen chimpansees worden met uitsterven bedreigd

Niet alleen chimpansees worden met uitsterven bedreigd
20 april 2018 Linda van Hage

Niet alleen chimpansees worden met uitsterven bedreigd.

Door: Lara Nellissen

Kort geleden is Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn gestorven. Omdat er dan alleen twee vrouwtjes overblijven, zal deze ondersoort van de witte neushoorn uitsterven.

Foto Sudan door Brent Stirton van Natural history museum

Foto Sudan door Brent Stirton van Natural history museum

Sudan was een icoon van de strijd tegen de uitroeiing van soorten op aarde. Toen wetenschappers vreesden dat de noordelijke witte neushoorn zou gaan uitsterven is Sudan in 2009 vanuit een dierentuin in Tsjechische overgeplaatst naar een privéreservaat in Kenia in de hoop dat de meer natuurlijke omgeving de neushoorn zou stimuleren om te paren. Helaas zonder succes.

De noordelijke witte neushoorn is jammer genoeg niet de enige soort die bedreigd wordt met uitsterven. Alle mensapen, inclusief de chimpansees en bonobo’s lopen het gevaar uit te sterven en staan op de lijst van bedreigde diersoorten. Afgelopen jaar berekenden onderzoekers in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature dat 25% van alle zoogdiersoorten, 13% van alle vogelsoorten en meer dan 21.000 soorten planten en andere dieren bedreigd worden met uitsterven.

Hoe erg is het uitsterven eigenlijk?

Maar waarom is dat eigenlijk zo erg? Uitsterven hoort nu eenmaal bij evolutie zou je kunnen zeggen. Dat klopt, en het uitsterven van een soort nu en dan is ook geen ramp volgens WNF neushoorn expert Van der Hoeven in een interview met NOS. “Maar de huidige uitstervingsgolf wordt honderd procent veroorzaakt door de mens.” Wanneer een soort uitsterft, is dat niet alleen schadelijk voor de biodiversiteit, maar ook voor de mens. “Iedere soort heeft een functie in het ecosysteem. Hoe meer schakels je weghaalt, hoe meer het systeem verzwakt. En wij zijn afhankelijk van het ecosysteem. Als het in elkaar klapt, is dat onomkeerbaar.”

Deze massale sterfte van soorten wordt ook wel de zesde massa extinctie genoemd. Vijf keer eerder waren er in de geschiedenis van de aarde perioden waarin massaal soorten uitstierven. Die massa extincties werden toen veroorzaakt door enorme vulkanische uitbarstingen, meteorieten of andere rampen. Deze keer door de mens. Het voortbestaan van veel soorten wordt bedreigd door de afname van hun leefgebied, de fragmentatie van hun leefgebied, overbejaging, de introductie van invasieve soorten en vervuiling. Vooral grote zoogdieren, zoals chimpansees, blijken hier gevoelig voor.

De bedreigingen zijn niet onontkoombaar

Gelukkig zijn al deze bedreigingen niet onontkoombaar schrijven de onderzoekers in Nature. Een goed natuurconservatie beleid kan ervoor zorgen dat soorten nu en in de toekomst duurzaam beschermd worden. Als voorbeelden van goed conservatie beleid noemen de onderzoekers het aanplanten van boomcorridors om leefgebieden te verbinden, het aanbieden van alternatieve eiwitbronnen als alternatief voor bushmeat en het verhogen van de opbrengst per hectare land in ontwikkelingslanden. En dat allemaal in samenwerking met de lokale bevolking. Dit is precies wat het Jane Goodall Instituut al jaren succesvol doet!

Door onze projecten te steunen kun je er dus voor zorgen dat chimpansees, maar ook andere soorten, niet uitsterven. En niet onbelangrijk: eet minder vlees. Ook dit is volgens de onderzoekers een effectieve manier om het uitsterven van soorten te voorkomen.

Of zoals Jane zegt: ieder individu kan bijdragen aan een betere wereld.

Er is hoop!

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2223479-is-het-erg-dat-noordelijke-witte-neushoorn-uitsterft.html

Tilman, D; Clark, M; Williams, D.R; Kimmel, K; Polansky, S; Packer, C. (2017) Future threats to biodiversity and pathways to their prevention. Nature 546; p73-81