fbpx

Documentaire ‘Jane’ met Jane Goodall ontzettend populair

Documentaire ‘Jane’ met Jane Goodall ontzettend populair
1 juni 2018 Linda van Hage

Documentaire ‘Jane’ met Jane Goodall ontzettend populair.

Op Vrijdag 25 Mei 2018 werd Jane Goodall hartelijk verwelkomt door een intieme middagsessie en Q&A in De Balie. Na de screening van de documentaire Jane, waarin te zien is hoe Jane onderzoek doet naar het gedrag van chimpansees, werd Jane geïnterviewd door Yoeri Albrecht. Samen met het publiek werd Jane’s avontuur besproken en bevraagd.

IMG-20180526-WA0058

Jane sprak niet alleen over haar tijd in Gombe, maar ook over haar strijd met een mannenbolwerk in een wetenschappelijke wereld gedomineerd door een oude manier van denken.

Nabespreking

Tijdens de nabespreking werd duidelijk dat leefgebieden voor primaten steeds kleiner worden, dat de klimaatagenda onder constante druk staat en er nog steeds veel problemen zijn die veroorzaakt worden door de landbouw en vleesindustrie – ten nadele voor zowel mens, dier als natuur.

Alhoewel er nog veel uitdagingen zijn om de status quo te verbeteren, Jane merkt op dat steeds meer mensen ‘wakker worden’ en zich bewust worden van de drukkende problemen die zich voordoen. Een voorbeeld daarvan is klimaatverandering en de verzuring van oceanen. Wetenschappers komen steeds vaker uit hun ivoren toren en uiten hun zorgen.

Bekijk hier de nabespreking terug via de lifestream van De Balie

Reasons for hope 

Jane is hoopvol nu steeds meer mensen van zich laten horen en zich scharen onder dezelfde groep bezorgde burgers. Mensen die nu op de protest planken staan, mensen die in het verleden nooit hadden gedacht daar te staan.

Jane eindigde de nabespreking met haar redenen voor hoop. Een belangrijk onderdeel van de toekomst zijn jongeren, zij zijn de toekomst. Jane gaf als boodschap mee om jongeren te steunen en in ze te geloven. Maar stimuleerde ook om kinderen in aanraking te laten komen met de natuur en met dieren.

Iedereen kan een verschil maken 

‘En ik?’ ‘Wat kan ik doen?’ Vroegen meningen zich af. Er is niet één duidelijk antwoord, ofwel there’s not one size that fits all. Kijk in je omgeving en kijk naar wat je kunt doen. Alle kleine beetjes helpen volgens Jane. Je kan jezelf trainen om minder plastic te gebruiken (zoals jezelf aanleren om een herbruikbaar flesje te gebruiken) of om minder water te verspillen.

Als je het idee hebt dat wat je doet ‘toch niks uitmaakt’ dan heb je het bij het verkeerde eind. Als je al let op wat je eet en waar je iets koopt, kan je al zo veel verschil maken. Door bijvoorbeeld minder of geen vlees te eten verklein je je ecologische voetafdruk aanzienlijk.

Koop je fairtrade spullen dan stimuleer je die markt om nóg beter en groter te worden. Het kost tijd – en vaak ook geld. Maar vergeet niet dat er veel manieren zijn om een bijdrage te leveren, door bijvoorbeeld bij-vriendelijke planten  te kopen die niet bespoten zijn kan je biologische diversiteit in je eigen omgeving steunen.

Bekijk hier de aankondiging voor de tweede vertoning via de lifestream van De Balie

Foto’s 

De foto’s van deze avond staan online, het laden misschien wat langer duren door de vele leuke foto’s!

Kijk hier voor alle foto’s van De Balie
Fotocredits: Martin Kuivenhoven
Fotocredits: Lennart Stolte en Matthijs van Os van Project CHIMP
Voor meer werk en hun project kijk hier

Geschreven door: Johanna Schijvenaars