fbpx

Jane legt in een uitverkocht Carré uit waarom zij hoop heeft voor de toekomst

Jane legt in een uitverkocht Carré uit waarom zij hoop heeft voor de toekomst
1 June 2018 Linda van Hage

Jane Goodall: Vijf redenen voor hoop

RoyBorghoutsFotografie-180523-JaneGoodall-004

Na het publiek begroet te hebben op een manier die normaal alleen bij chimpansees gebruikelijk is, vertelde Jane over haar jeugd in Engeland en haar werk in Gombe. Daarbij benadrukte ze de belangrijke rol van haar moeder.

Ze legde uit waarom ze niet in Gombe is gebleven, ondanks dat ze het daar zo fijn had. Want toen Jane zag hoe de bossen in Afrika in rap tempo gekapt werden, besloot ze het roer om te gooien.

Jane reist nu 300 dagen per jaar de wereld rond om mensen te motiveren zich aan te zetten tot natuurbescherming. Dit kan ze alleen doen, omdat Jane vertrouwen heeft in een goede toekomst voor mens en dier. Hiervoor gaf ze vijf redenen:

  1. De energie, betrokkenheid en het harde werk van jonge mensen: Telkens blijkt dat zodra jonge mensen voldoende worden ingelicht over de problemen in de wereld, zij zich volop inzetten om die problemen op te lossen. Om die reden heeft Jane het succesvolle programma Roots & Shoots opgericht.
  2. Het zelfherstellend vermogen van de natuur: Op dit moment hebben de chimpansees drie keer zoveel leefgebieden dan 10 jaar geleden. Natuur die is verdwenen, kan dus weer terugkomen. Projecten zoals TACARE, door Jane Goodall opgericht om natuur in Afrika te beschermen samen met de Afrikaanse bevolking, spelen hierbij een onmisbare rol.
  3. Het menselijk brein: Mensen zijn ontzettend slim. Volgens Jane moeten we daarom in staat zijn oplossingen te vinden voor de problemen die we nu hebben.
  4. Het menselijk doorzettingsvermogen: Ook al lijkt de situatie soms zo hopeloos, de geschiedenis heeft laten zien dat er telkens weer mensen zijn die ondanks alle tegenslag niet opgeven maar samen de schouders eronder zetten en initiatieven ontplooien.
  5. De kracht van sociale media: Meer dan ooit is het nu mogelijk om dankzij sociale media als Facebook en Twitter gelijkgestemden bijeen te brengen en samen te werken aan meer bewustzijn rondom natuurbehoud en mensen aan te zetten tot acties.

Elke keuze heeft effect

Na afloop van Jane’s presentatie kreeg het publiek de kans haar vragen te stellen. Een meisje vroeg Jane wat ze zelf zou kunnen doen om natuur te beschermen. Daarop antwoordde Jane dat je al een positieve bijdrage kunt leveren door kritisch te zijn op de keuzes die je gedurende een dag maakt. Ook al lijkt het effect van die keuze  misschien heel klein, echter, als je bedenkt dat je niet de enige bent die dat doet is het effect plotseling een stuk groter.

Wat kun je nog meer doen?

Wil je een extra steentje bijdragen aan een hoopvolle toekomst? Vind dan hier hoe je je samen met ons kunt inzetten voor een duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebied.

Jane’s bezoek aan Carré vond plaats op 23 mei en werd georganiseerd door het Jane Goodall Instituut Nederland, in  samenwerking met ‘The School of Life’.

Foto’s 

De foto’s van deze avond staan online, het laden misschien wat langer duren door de vele leuke foto’s!

Kijk hier voor alle foto’s van Carré 
Fotocredits: Roy Borghouts

Kijk hier voor de foto’s van de signeersessie 
Fotocredits: Lennart Stolte en Matthijs van Os van Project CHIMP
Voor meer werk en hun project kijk hier

Geschreven door: Lara Nellissen