fbpx

Jane neemt eerste exemplaar in ontvangst kinderboek ‘Een vreemde aap: in de schaduw van de chimpansee’

Jane neemt eerste exemplaar in ontvangst kinderboek ‘Een vreemde aap: in de schaduw van de chimpansee’
1 juni 2018 Linda van Hage

Jane Goodall neemt eerste exemplaar van ‘Een vreemde aap: in de schaduw van de chimpansee’ in ontvangst en beantwoordt vragen van kinderen.

Op 23 mei jongstleden was Jane Goodall te gast bij een bijzondere boekpresentatie. Het boek, geschreven door auteur Li Lefébure, vertelt het verhaal van Jane Goodall door de ogen van chimpansee David Greybeard. De chimpansee waarmee Jane Goodall in de jaren 60 vriendschap mee sloot.

XIX

Een vreemde aap

‘Zie je dat?’ David knikt kort naar Goliath. Zijn vriend knikt ten teken dat hij het ook heeft gezien. Een eindje verderop komt een witte aap aangeslopen. Een vrouwtje, dat ziet hij meteen. Hij heeft alleen nog nooit zo’n ongewone aap gezien. David is er zeker van dat dit het dier is dat ze de laatste tijd steeds gehoord hebben en waar ze voor op de vlucht gingen. Het haar dat in overvloed op haar hoofd groeit, mist ze op haar armen en benen. Die zien er vreemd kaal uit.

Diep in het oerwoud van Tanzania staan chimpansees David Grijsbaard en Goliath opeens oog in oog met een vreemde aap. In hun bos leven bavianen, franjeapen en andere chimpanseegroepen – maar ze hebben nog nooit zo’n vreemde aap gezien, met alleen haren boven op het hoofd. Goliath is huiverig voor de aap, die hen voortdurend volgt en bespioneert. Maar David is nieuwsgierig. Wie is deze vreemde aap?

Tijdens de boekpresentatie werd Jane door kinderen geïnterviewd onder leiding van Janneke Siebelink, hoofdredacteur lees.bol.com. Een aantal vragen waren bijvoorbeeld: Wat kunnen wij leren van de chimpansees? Wat is het engste dat u ooit heeft meegemaakt met de chimpansees? En … Is het toeval dat u dezelfde naam heeft als het liefje van Tarzan? Waarop Jane antwoordde: ‘Toen ik tien jaar oud was, ontdekte ik het boek van Tarzan bij de apen. In die tijd bestond er nog geen televisie, dus lazen we veel boeken. Ik had net genoeg gespaard voor een tweedehands exemplaar. Ik las het helemaal. Van voor naar achter en weer van achter naar voor. Ik werd heel erg verliefd op Tarzan. Ik besefte meteen dat hij met de verkeerde Jane was getrouwd.

Na het interview nam Jane het eerste exemplaar in ontvangst van Li Lefébure, die kinderen èn volwassenen met dit boek een kijkje in het leven van Jane Goodall wil geven. Ze wil laten zien hoe belangrijk haar werk is en hoe we met z’n allen, jong en oud, niet alleen kunnen maar ook moeten meehelpen om onze natuur en haar prachtige creaturen te redden. Ook kreeg Jane twee prachtige originele illustraties van illustratrice Jenny Bakker.

Toen het voor Jane tijd was om naar Carré te gaan voor haar lezing ‘Reasons for Hope’ en ze naar de uitgang liep, draaide ze zich nog een maal om. ‘Ik zal u allen nog een groeten zoals chimpansees elkaar bij het afscheid groeten.’ Oeh-oehs en aah-aahs klonk het door de ruimte. Een perfecte afsluiting van een geweldige boekpresentatie.


li fotoAuteur Li Lefébure

Jane Goodall, de fascinerende vrouw die op 26-jarige leeftijd naar Tanzania trok om chimpansees te bestuderen. Dat was baanbrekend. Ze ontdekte dat chimpansees vlees aten; dat ze gereedschap maakten en gebruikten; dat hun manier van communiceren lijkt op die van mensen; en nog veel meer … Inmiddels is ze 84 jaar, maar ze geeft nog altijd wereldwijd voorlichting over natuurbescherming. Jane is een voorbeeld en een inspiratiebron. Ze heeft mijn leven verandert, en hopelijk kan Een vreemde aap een kleine bijdrage zijn aan háár levenswerk.’

Een vreemde aap kopen? Dat kan! Door hem online te bestellen bij Youbedo kun je ook nog is een extra donatie doen aan het Jane Goodall Instiuut voor de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden. Bestel hem hier direct bij Youbedo!

Foto’s 

De foto’s van deze avond staan online, het laden misschien wat langer duren door de vele leuke foto’s!

Kijk hier voor alle foto’s van de boekpresentatie 
Fotocredits: Renee Krijgsman

Geschreven door: Li Lefébure