fbpx

Meer dan 500 studenten luisterden naar dr. Jane Goodall op de Hogeschool van Amsterdam

Meer dan 500 studenten luisterden naar dr. Jane Goodall op de Hogeschool van Amsterdam
1 juni 2018 Linda van Hage

Meer dan 500 studenten luisterden afgelopen donderdag  naar dr. Jane Goodall op de Hogeschool van Amsterdam of via de lifestream door de Future For Nature Academy!

Jane onder de indruk van Roots & Shoots Nederland

Sinds begin 2017 is dankzij het harde werk van vele vrijwilligers een succesvol Roots & Shoots programma in Nederland opgezet. Tijdens Jane Goodall’s bezoek aan de Hogeschool van Amsterdam kregen deelnemers de kans om hun Roots & Shoots projecten aan Jane te presenteren.

FLOOR, het debatcentrum van de Hogeschool van Amsterdam, bood Jane letterlijk een podium waar zij een inspirerend gastcollege heeft gegeven. Na dit college was het de beurt aan twee Roots & Shoots groepen om vastberaden hun projecten te “pitchen” aan de zaal, maar ook aan meer dan 500 mensen vanuit verschillende locaties in Nederland dankzij de livestream, georganiseerd door de Future for Nature Academy! Zo vertelden Nabil en Mahdi samen met hun docent Ian Kneepkens over het bijenproject wat zij op hun school en in hun wijk zijn gestart. Tessa en Marit legden samen met educatief medewerkster Renee Hoogland van zeehondencentrum Pieterburen uit hoe hun klas het natuurgebied Eems-Dollard in kaart hebben gebracht en hier educatieve posters over hebben gemaakt voor toeristen én inwoners in het gebied. De lezing en de pitches zijn terug te zien op de Facebook pagina van FLOOR

Ian en kidsFotocredit: Roy Borghouts 

Na afloop ging Jane nog bij elk van de overige projecten langs om met de deelnemers te praten. Enthousiast hoorde zij over het werkstuk wat Annabel over haar werk en leven heeft gemaakt; hoe kinderen van OBS de Kikkenduut uit Oisterwijk een app en website hebben ontwikkeld waarop duurzame initiatieven in de gemeente ondergebracht zijn; hoe Anna en Julian, twee studenten van de docentenopleiding Biologie aan de HvA met hun leerlingen voedsel hebben ingezameld en deze aan de voedselbank hebben gedoneerd; hoe Lilly zich inzet tegen plastic afval en hoe een groep studenten van de Fotovakschool Apeldoorn onder de naam Project Chimp in april de Afrikaprojecten en Roots & Shoots projecten in Uganda hebben bezocht. Zij zullen een fotoalbum samenstellen waarvan de opbrengst gedoneerd zal worden aan het Jane Goodall Instituut! Voor meer werk en hun project kijk hier

Project chimp en JaneFotocredit: Roy Borghouts 

Ondertussen vond Jane ook nog de tijd om geïnterviewd te worden door zowel het Jeugdjournaal als ook door jonge reporters van de Kindercorrespondent! Deze interviews kun je terugvinden op deze links; https://bit.ly/2LkIToT en https://bit.ly/2HfahSI.

Tijdens dit evenement is ook een mooi samenwerkingsverband ontstaat met de mensen achter het kwartaalblad Genoeg, wat zich richt op verduurzaming en bewuste keuzes! Zij zullen het Jane Goodall Instituut gaan helpen met de inzameling van mobiele telefoons om zo de winning van het benodigde mineraal coltan uit mijnen in Congo terug te dringen en daarmee de kapping van kostbaar leefgebied van chimpansees en andere dieren verder te voorkomen. Blijf op de hoogte via onze website en de Facebook pagina van Genoeg; https://bit.ly/2J6Jvl1.

Wat is Roots & Shoots?

Roots & Shoots is het activerende, educatieve programma, opgezet door Jane Goodall, om jonge mensen het belang van natuurbescherming te laten inzien en hen zo te motiveren een positief verschil te maken in hun eigen omgeving voor mens, dier en milieu!

Op dit moment is het Roots & Shoots programma actief in 120 landen. Het succes van het Roots & Shoots programma is een van de vijf redenen die Jane hoop geeft voor de toekomst. Tijdens haar bezoek in Nederland had Jane het meerdere malen over het belang van Roots & Shoots. Vooral in China heeft Roots & Shoots een groot effect vertelde ze. De jonge generatie is daar nu veel meer begaan met de natuur dan oudere generaties.

Meedoen met Roots & Shoots?

Ben je onder de indruk geraakt van de presentaties van de kinderen en wil jij, alleen of met je klas, scouting of buurtgenoten ook graag meedoen aan Roots & Shoots? Dat kan! Neem contact met ons op via onze website, mail naar Kim Engelhart (coördinator Roots & Shoots Nederland) via rootsandshoots@janegoodall.nl of bel 06-46046360.

Kijk voor meer informatie over Roots & Shoots hier!

Foto’s 

De foto’s van deze avond staan online, het laden misschien wat langer duren door de vele leuke foto’s!

Kijk hier voor alle foto’s van de Hogeschool van Amsterdam
Fotocredits: Martin Kuivenhoven
Fotocredits: Lennart Stolte en Matthijs van Os van Project CHIMP
Voor meer werk en hun project kijk hier

Geschreven door: Sarah Mutsaers en Kim Engelhart