fbpx

Nabil en Mahdi hebben succesvol Roots & Shoots bijenproject

Nabil en Mahdi hebben succesvol Roots & Shoots bijenproject
4 juni 2018 Linda van Hage

Nabil en Mahdi hebben succesvol Roots & Shoots bijenproject

Nabil en Mahdi, 2 jongens uit groep 7 van OBS de Piramide in Haarlem, liepen erg voor op hun lesstof en waren op zoek naar een nieuwe uitdaging tijdens de les.

De presentatie van het bijenproject van Nabil en Mahdi, OBS de Piramide in Haarlem aan Jane.

Hun leraar Ian (winnaar van de publieksprijs van de WNF-Frans Lanting Award 2017) heeft hen vervolgens verteld over het leven en werk van dr. Jane Goodall en haar boodschap dat ieder mens, hoe jong ook, iedere dag een positief verschil kan maken voor andere mensen, dieren en het milieu. Dit vonden zij zo ontzettend inspirerend dat zij samen besloten om een project op te zetten om de teruglopende bijenstand tegen te gaan. Bijen spelen een belangrijke rol in het bestuiven van gewassen. Zonder deze bestuiving zal er nauwelijks nog groente en fruit groeien.

Omdat zij eerst meer te weten wilden komen rondom de oorzaken van de teruglopende bijenstand en welke maatregelen er zijn om dit tegen te gaan, besloten zij om in gesprek te gaan met zowel een imker als de beheerder van hun schoolmoestuinen. Uit deze interviews begrepen zij bijv. dat er steeds meer tuinen betegeld worden en er daardoor steeds minder plekken zijn waar bloemen groeien. Door de moestuintjes van school op te knappen en nieuwe bloemen en gewassen aan te planten, zouden zij de omgeving van hun school al kunnen verbeteren voor de bijen. Enthousiast presenteerden zij hun project aan de klas, waarop alle klasgenoten besloten om Nabil en Mahdi te helpen!

Nabil en Mahdi organiseerden allereerst een bijenteldag met hun klasgenoten in de moestuinen van school om zo de volgende jaren te kunnen bepalen of er inderdaad meer bijen komen na aanpassing van de tuinen. Vervolgens organiseerden zij een paar dagen waarop de leerlingen de moestuinen rondom school vrij maakten om zo nieuwe bloemen en gewassen aan te planten met als resultaat prachtig bloeiende tuinen!

Tijdens het bezoek van dr. Jane Goodall aan Nederland in 2018 mochten Nabil en Mahdi samen met meester Ian hun project presenteren aan een zaal vol geïnspireerde luisteraars op de Hogeschool van Amsterdam tijdens de jaarlijkse Roots & Shoots projectpresentatiedag.

Nabil en Mahdi op een podium voor een volle zaal op de HvA
Credits Roy Borghouts

En voorlopig denken Nabil en Mahdi nog niet aan stoppen! Zo zullen zij nu ook samen met buurtbewoners de voortuinen in de omgeving van school aan gaan passen om een nog betere leefomgeving voor bijen te creëren.

Ook een gratis workshop of gastles van Roots & Shoots op jouw school, sportclub of werk? Kijk hier en meld je aan!