fbpx

Foute palmolie ook een directe bedreiging voor chimpansees

Foute palmolie ook een directe bedreiging voor chimpansees
2 augustus 2018 Linda van Hage

Foute palmolie ook een directe bedreiging voor chimpansees

Door: Lara Nellissen

Begin augustus publiceerde Milieudefensie een rapport over palmolie waaruit blijkt dat grote banken als Rabobank, ABN Amro en ING nog altijd miljarden steken in palmolie bedrijven die zich schuldig maken aan landroof, mensenrechtenschendingen en het kappen en platbranden van oerwoud. Dit gebeurt ook in Afrika, waardoor de productie van palmolie een directe bedreiging vormt voor chimpansees.

Wat is palmolie en waar zit het in?

Palmolie is een plantaardig olie die wordt gewonnen uit vruchten van de oliepalm. Deze boom komt oorspronkelijk uit West- en Zuidwest-Afrika en groeit het best in tropische landen. Je kunt palmolie in talloze producten in de supermarkt aantreffen zoals pindakaas, chocoladepasta, boter, koekjes, pizza, sauzen en chips. Maar ook in verzorgingsproducten als shampoo, lippenstift, zeep en wasmiddel.

Palmolie 1

Waarom is palmolie schadelijk voor chimpansees?

Er is een enorme vraag naar palmolie, vooral vanuit westerse landen. Palmolie is namelijk goedkoop en gemakkelijk te produceren. Grote delen tropisch regenwoud worden gekapt voor de aanleg van mega plantages met oliepalmen. Unieke planten- en diersoorten worden daardoor met uitsterven bedreigd.

Dat geldt ook voor chimpansees. In het rapport van Milieudefensie valt te lezen dat palm olie bedrijf Golden Veroleum Liberia sinds 2015 meerdere honderden hectares bos heeft gekapt in de Liberiaanse provincie Sinoe, waar veel chimpansees leven. Het leefgebied van die chimpansees wordt daardoor snel kleiner.

Palmolie 3

Waarom gebruiken we nog steeds palmolie?

Vergeleken met andere olie producten heeft palmolie een hele hoge opbrengst per hectare. Ook zijn er voor de productie van palmolie minder water, bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig. Vanuit milieu perspectief is palm olie dus zo slecht nog niet. Echter, omdat de productie van palmolie in de tropen plaatsvindt en er daarom tropische regenwoud gekapt moet worden voor de verbouwing ervan, is palmolie toch schadelijker voor de natuur dan sommige andere plantaardige oliën.

Hoe zit het dan met duurzame palmolie?

In 2014 werd de Roundtable of Sustainable Oil (RSPO) opgericht. Een vrijwillig initiatief van het bedrijfsleven dat ervoor moet zorgen dat er geen producten worden gemaakt met palmolie waarvoor oerwoud is gekapt. Deze producten krijgen dan het RSPO certificaat. Echter, wat Milieudefensie in hun rapport laat zien is dat er onvoldoende toezicht is op de naleving van de regels die door RSPO zijn opgesteld. Daardoor is palmolie met een RSPO niet persé duurzamer dan palmolie zonder certificaat.

Palmolie 2

Wat nu?

Uiteindelijk ligt de oplossing van dit probleem volgens Milieudefensie bij het bedrijfsleven en de overheid. Toch kun je ook zelf al een verschil maken, bijvoorbeeld door bewust boodschappen te doen. Deze dingen doe ik om minder foute palmolie te gebruiken:

  1. Heb ik het echt nodig? Veel producten waarin palmolie verwerkt wordt zijn bewerkte producten als koekjes en chips. Het is niet alleen beter voor het oerwoud om die te laten staan, maar ook voor jezelf.
  2. Is er een alternatief? Hiervoor is het belangrijk dat je goed het etiket leest. Op eetbare producten met palmolie staat er op het etiket meestal plantaardige olie (palm), palmolie of palmvet. Als vervanging voor palmolie kun je producten gebruiken met Europese olijfolie, zonnebloemolie en raapolie. Zo weet je zeker dat er voor jouw product geen tropisch bos is gekapt. Let wel op: kokosolie of sojaolie zijn geen goede vervangers van palmolie. Hun productie is zelfs nog schadelijker voor het oerwoud.
  3. Maak het zelf! Wil je toch graag koekjes eten? Maak ze dan zelf. Jij bepaalt zelf de ingrediënten en zo kun je je koekjes zo duurzaam maken als je wilt.
  4. Stap over naar een duurzame bank. Nederlandse banken investeren in foute palmolie. Als je wilt dat jouw spaargeld niet hiervoor gebruikt wordt kun je overstappen naar een duurzamere bank. Een te grote stap? Doe dan mee met de actie van Milieudefensie en stuur een ansicht kaart naar de banken met de boodschap te stoppen met de financiering van foute palmolie.
  5. Vertel het door. Laat ook aan andere mensen weten waarom jij je sterk maakt voor minder palmolie. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter het effect.

Bron: Dit artikel is gebaseerd op informatie het rapport External Concerns on the RSPO and ISPO Certification Schemes, de website van Milieudefensie en de website van Milieucentraal.