fbpx

Het educatie centrum in Oeganda leert over boomkap

Het educatie centrum in Oeganda leert over boomkap
12 september 2018 Linda van Hage

Het educatie centrum in Oeganda leert over boomkap

Door: Lennart Stolte  

In het educatiecentrum in Oeganda leren kinderen via het Jane Goodall Roots & Shoots programma wat er te vinden is in het bos. Aan de hand van plaatjes worden ze bekend met de dieren die er leven en waar deze dier goed voor zijn in het ecosysteem.

L.S110918

Lees meer over het Roots & Shoots programma

De educatie richt zich ook op de verschillen tussen gedomesticeerde dieren en welke dieren in het wild horen. Hierbij kijken ze naar de bedreigen die er zijn gevormd voor deze wilde dieren zoals stroperij en wat daar de oplossingen voor zijn.

L.S5

Elk kind wordt gemotiveerd om deze informatie weer aan anderen door te geven.

L.S4

Na de les doen de kinderen buiten mee aan een educatief spel. De leraar gooit hoepels in een kring en deze stellen de bomen in het bos voor. De kinderen krijgen de rol van de dieren in het bos. Ze lopen in een rondje zoals bij de stoelendans en wanneer de leraar roept, rent elk kind naar een hoepel(boom).

L.S7

Elk rondje haalt de leraar een paar hoepels weg, dit stelt de boomkap voor en na een tijdje krijgen de kinderen het moeilijk om met meerderen in één hoepel te staan. Zo ervaren ze het leed van de dieren. Af en toe gooit de leraar er weer wat hoepels bij, dit keer weerspiegelt het een organisatie zoals het Jane Goodall Instituut die weer zorgt voor boomaanplanting en gebiedsbescherming en rennen de kinderen enthousiast naar de hoepels.

L.S6

De leraren geven aan dat ze nieuwe educatieborden, posters en soortgelijke spullen nodig hebben om de lessen effectiever te maken. Op deze manier komt de informatie stukken geloofwaardiger aan bij de kinderen en raken ze enthousiaster over de onderwerpen.

Doneer voor de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden. En wij houden deze kinderen enthousiast door ze te informeren en hen van nieuwe spullen te voorzien. Samen beschermen wij onze natuur.