fbpx

Jane haar huisdier Rusty

Jane haar huisdier Rusty
12 september 2018 Linda van Hage

Jane haar huisdier Rusty was haar leraar in dierlijk gedrag

Door: Linda van Hage 

Jonge Jane Goodall had geen ervaring met chimpansees voordat ze op haar missie ging om hen te bestuderen, maar ze was goed thuis in de beginselen van dierlijk gedrag. “Ik had een geweldige leraar in dierlijk gedrag gedurende mijn jeugd – mijn hond, Rusty,” herinnert ze zich.

“I had a wonderful teacher about animal behaviour, my dog Rusty. He taught me that animals have personalities, minds and feelings.” – Dr. Jane Goodall

Rusty heeft jonge Jane geleerd dat honden zich herinneren en denken aan afwezige voorwerpen, bijvoorbeeld een bal die uit een raam op de bovenverdieping werd gegooid en die hij niet kon zien en alleen kon halen door een reeks strategische zetten uit te werken in het huis en daarna buitenshuis. Rusty had een rechtvaardigheidsgevoel dat hem ertoe bracht zijn eigen slechte gedrag te erkennen, maar Jane’s incidentele fouten in irritatie of oneerlijkheid niet te accepteren. Hij was slim in het uitvoeren van trucs en vond het leuk om in een pyjama te worden gepropt. Maar als iemand lachte om zijn kleding, liep Rusty weg, zijn kleding achter zich aan hangend.

Goodall With a Puppy

De belangrijkste les die Rusty Jane leerde was om hedendaagse wetenschappers te negeren, die ontkenden dat dieren individuele karakters, emoties en denkkracht hadden. In plaats daarvan noemde ze haar chimpanseezeven – Fifi! Flo! David Greybeard! – en documenteerde en interpreteerde zij hun gedrag en activiteiten op een manieren die uiteindelijk de wijze veranderden waarop de wetenschap dieren zou gaan begrijpen. Haar visie en haar methoden, ooit aan de kaak gesteld als de wetenschappelijke zonde van antropomorfisme, werden geleidelijk geaccepteerd in de canons van wetenschappelijk onderzoek en uiteindelijk als de gouden standaard aangenomen.

Dankzij haar hebben degenen onder ons die met huisdieren leven en van hen houden niet de behoefte om te bewijzen dat zij vreugde, liefde, jaloezie en angst voelen, of pijn lijden die ze op duidelijk herkenbare manieren tot uitdrukking brengen. We weten ook dat veel van hun gedragingen zo sterk op de onze lijken dat we ze gemakkelijk kunnen identificeren. Net als de mensen waarmee ze leven, kunnen huisdieren nobel, loyaal en empathisch zijn, maar ook hebberig, sluw, medeplichtig, enzovoort.

Jane and dog

Wat Rusty betreft, of het nu gaat om het leren van trucjes in een recordtijd of wegzinken van spottende waarnemers in zijn pyjama, hij blijft de grote leraar van het gedrag van dieren. Hij is de hond die zijn geliefde Jane Goodall inspireerde om de kanonnen van de wetenschap te herschrijven door naar de wezens aan de andere kant van de lijn te luisteren en ze de stem te geven.

Bron Follow Elizabeth Abbott on witter: www.twitter.com/ElizAbbott Huffinton https://www.huffingtonpost.com/elizabeth-abbott/jane-goodall-rusty-and-me_b_7275668.html?guc: counter=1