fbpx

UNESCO status voor Gombe National Park!

UNESCO status voor Gombe National Park!
15 september 2018 Linda van Hage

UNESCO status voor Gombe National Park! 

Door: Lara Nellissen  

Geweldig nieuws! Afgelopen zomer is Gombe National Park toegevoegd aan UNESCO’s netwerk van beschermde natuurgebieden. Dit betekent dat Gombe nu beter beschermd kan worden! Dit ging niet zonder slag of stoot. Onze collega’s van JGI over de hele wereld hebben er hard aan gewerkt om Gombe onder de aandacht te brengen van de UNESCO commissie. En nu is er dan eindelijk erkenning voor dit bijzondere ecosysteem. Wij willen onze collega’s van JGI over de hele wereld ontzettend bedanken voor hun harde werk! En jullie, onze donateurs, natuurlijk ook!

Gombe hills
Foto: De heuvels van Gombe 

Bekendmaking UNESCO 

Afgelopen juli maakte UNESCO’s Man and the Biosphere Program (MAP) tijdens hun vergadering in Palembang Indonesië bekend welke 24 gebieden vanaf nu deel mogen gaan uitmaken aan het wereldwijde netwerk van UNESCO biosfeer reservaten. Gombe National Park werd gekozen en heeft nu net als 686 andere natuurreservaten de status UNESCO biosfeer reservaat. En dat brengt voordelen met zich mee!

Wat zijn UNESCO biosfeer reservaten?

Het is belangrijk dat het leven op aarde beschermd wordt. UNESCO is een onderdeel van de Verenigde Naties met als doel het bevorderen van vrede en duurzame ontwikkeling door internationaal samen te werken op gebieden als onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Natuurbescherming hoort daar ook bij. UNESCO’s bekendste en meeste succesvolle programma’s is het Man and the Biosphere Program (MAP). Het doel van MAP is om biosfeer reservaten aan te wijzen en die te beschermen.

Nu vraag je je misschien af: wat is biosfeer precies? De biosfeer is dat deel van de aarde waar leven voorkomt en strekt zich uit van de donkerste oceaan troggen tot de hoogste bergtoppen. Van top naar de bodem omvat de biosfeer zo’n 20 kilometer, maar het meeste leven concentreert zich in een veel kleiner deel van de biosfeer: tussen 500 meter onder het oceaan oppervlakte en 6 kilometer boven zee niveau. MAP van UNESCO zorgt er voor dat die gebieden niet verloren gaan.

UNESCO biosfeer reservaten zijn meer dan beschermde gebieden

Bij het beschermen van de biosfeer reservaten stopt de ambitie van UNESCO niet. UNESCO vindt het namelijk net zo belangrijk dat de lokale bevolking wordt ondersteund als dat de natuur in een reservaat wordt beschermd.

De drie hoofdfuncties van biosfeer reservaten zijn daarom:

  1. Het behouden van de biodiversiteit en ecosystemen
  2. Sociaaleconomische ontwikkeling van de lokale bevolking
  3. Logistieke steun, wat voornamelijk onderzoek, monitoring en onderwijs inhoudt.

Al deze drie functies zijn even belangrijk, want succesvolle natuurbescherming hangt af van een succesvolle sociaaleconomische ontwikkeling van de bevolking en andersom.

Infant in Gombe National Park

Foto: Baby chimpansee in Gombe National Park Door: Bill Wallauer

Wat verandert er nu voor Gombe?

Het nieuwe reservaat, waaronder ook Gombe National Park toebehoort, gaat Gombe Masito Ugalla heten. Als onderdeel van UNESCO’s biosfeer reservaten, zal UNESCO erop toe zien dat Gombe Masito Ugalla beschermd wordt: nu en in de toekomst. Elke 10 jaar zal UNESCO controleren of het park nog aan de kwaliteitseisen van UNESCO voldoet. Tegelijkertijd is het voor Gombe nu gemakkelijker om sponsoren te vinden. Het UNESCO label garandeert kwaliteit en vergroot de naamsbekendheid. Met het extra geld dat het reservaat nu kan binnenhalen kan de natuur in Gombe Masito Ugalla blijvend beschermd worden.

Wat maakt biosfeer reservaat Gombe Masito Ugalla zo bijzonder?

Gombe Masito Ugalla is een ontzettend gevarieerd gebied, met Afrikaanse olifanten, wel acht soorten primaten, bijzonder soorten kikkers en meer dan 300 verschillende vissen en 250 soorten vogels. Daarnaast kent het gebied bijzondere planten en bomen en is Gombe dankzij Jane’s werk nog altijd ontzettend belangrijk voor het onderzoek naar chimpansees.