fbpx

Achter de schermen: Roots & Shoots coördinatrice Kim Engelhart

Achter de schermen: Roots & Shoots coördinatrice Kim Engelhart
8 oktober 2018 Linda van Hage

Achter de schermen: Roots & Shoots coördinatrice Kim Engelhart

Door: Lara Nellissen

Kim is coördinator bij Roots & Shoots, onderdeel van het JGI Nederland. Naast haar gezin en drukke baan, werkt zij in haar vrije tijd hard om Roots & Shoots in Nederland op de kaart te zetten. Zij wil zoveel mogelijk kinderen en jongeren bereiken en hen inspireren zich in te zetten voor een betere wereld. Benieuwd naar Kim? Lees hier het interview met haar.

‘Als ik met kinderen werk heb ik geen werkdag, maar een blije dag.’ – Kim Engelhart 

Waarom is Roots & Shoots zo belangrijk voor jou?

Ik wil me graag inzetten voor een betere wereld. Al sinds mijn studie Wildlife bij de Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden ben ik enorm geïnteresseerd in mens-dier problematiek. Die problemen staan niet los van elkaar. Mens, dier en milieu zijn onderling sterk met elkaar verbonden: als één schakel in de knel zit, gaat het op een ander gebied ook mis. Met Roots & Shoots is het ons doel die onderlinge verbondenheid duidelijk te maken en de problemen aan te pakken.

Roots & Shoots richt zich op kinderen en jongeren. Waarom is dat?

Het is belangrijk dat kinderen meer betrokken worden bij besluitvorming en dat we ze een stem geven. Wij, volwassenen, denken vaak dat we het beter weten en onderschatten waartoe kinderen in staat zijn. Ik vind het ontzettend fascinerend hoe kinderen denken. Zij zijn nog zo vrij en ongedwongen. Kinderen denken grenzeloos, simpel en heel oplossingsgericht. Wij volwassenen maken dingen soms onnodig gecompliceerd. Ik vind het zo leuk om met kinderen te werken! Als ik met kinderen werk heb ik geen werkdag, maar een blije dag.

Kinderen kunnen ons dus helpen bij aan aanpakken van problemen. Hoe helpt Roots & Shoots daarbij?

Onze kinderen krijgen tijdens hun opvoeding en op scholen een bepaalde set aan vaardigheiden mee. Kwaliteiten als empathie, zelfreflectie, proactief handelen en kritisch denken zijn belangrijke eigenschappen en blijven nu weleens onderbelicht. Met Roots & Shoots proberen wij die eigenschappen te stimuleren. In de toekomst krijgen we te maken met grote globale problemen. Het is belangrijk dat kinderen nu al leren om zelf te handelen, zelf problemen aan te pakken en anderen te inspireren. Zij zijn onze toekomstige leiders. De wereld is een heel mooie plek, en gaat weer mooier worden door deze kinderen.

Een betere wereld? Begin bij jezelf en doe mee met Roots & Shoots! 

Kun je daar een voorbeeld van noemen?

De Kikkenduut app is een mooi voorbeeld. Deze app over duurzaamheid is door basisschool leerlingen in de gemeente Oisterwijk ontwikkeld met ondersteuning van Roots & Shoots. Met hun app wonnen de leerlingen de duurzaamheidstrofee van hun gemeente. Ze waren zo trots! En terecht, want bedrijven zijn met hun idee aan de slag gegaan. Ik denk dat het heel goed is als kinderen al op jonge leeftijd erkenning krijgen voor wat ze kunnen, zodat ze leren inzien dat ook zij in staat zijn om verandering teweeg te brengen.

Waar houd jij je mee bezig binnen Roots & Shoots?

Ik wil Roots & Shoots weer bekend maken in Nederland. Roots & Shoots is al eens eerder actief geweest, maar is toen weggezakt. Dit mag niet meer gebeuren en daarom ben ik nu druk bezig met het vergroten van de naamsbekendheid van Roots & Shoots en het vinden van deelnemers. Die deelnemers kunnen scholen zijn, maar ook bedrijven of individuen die zich willen inzetten voor een betere wereld. Aan de deelnemers geef ik workshops en gastlessen. Dit kost veel tijd, materiaal en middelen, want we bieden alles gratis aan. Daarom ben ik nu druk bezig met een subsidie aanvraag voor Roots & Shoots. En we organiseren evenementen. Zoals het bezoek van Jane op 20 mei aan de Hogeschool van Amsterdam. Na afloop daarvan heb ik heel veel aanmeldingen gekregen! De aanvragen blijven binnenstromen. Heel erg fijn!

Kopie van RoyBorghoutsFotografie-180524-JaneGoodall-048

Foto: Roy Borghouts 

Die HvA dag was een succes. Jane leek heel gelukkig. Hoe kijk jij daarop terug?

Dat was een ontzettend mooie dag! Ik ben heel erg trots op de kinderen die hun projecten presenteerden en hun docenten en ouders die hen daarbij hielpen. Zij hebben ontzettend drukke agenda’s, maar ze doen het wel. Daar zet ik mijn petje voor af. Ik weet hoe kostbaar tijd is voor mensen en ik ben iedereen ontzettend dankbaar die heeft meegeholpen deze dag zo’n succes te maken.

Jij hebt het ook druk lijkt me? Naast je vrijwilligersfunctie bij Roots & Shoots heb je een eigen bedrijf. Hoe combineer je dit allemaal?

Ik ben heel blij dat ik Roots & Shoots weer heb opgezet, maar het is niet altijd gemakkelijk. Ik heb een dochter van vijf en een eigen bedrijf. Zij gaan voor. Maar dat is soms lastig, want ik vind dit werk heel erg belangrijk.

In 2017 ben ik veel weggeweest voor Roots & Shoots en daar voelde ik me schuldig over tegenover mijn dochter. Maar dan helpt het wanneer ik voor ogen houd dat ik dit ook doe, omdat ik haar iets wil leren. Ik wil haar een vrouw laten worden die kritisch is en proactief en daarom vertel ik haar over Jane en lees ik met haar Jane’s kinderboeken. Zij kent Jane dus en het was heel erg bijzonder toen ze Jane tijdens de HvA dag mocht ontmoeten. Ze had een tekening bij zich voor ‘oma Jane’ met een gorilla en een fee. Dat was voor mij als moeder een heel erg mooi moment.

Kopie van RoyBorghoutsFotografie-180524-JaneGoodall-063

Foto: Roy Borghouts 

Lijkt me bijzonder om Jane te ontmoeten. Hoe is ze?

Jane is een heel vriendelijke dame, maar ook heel doortastend, er zit absoluut pit in. Wat ik ontzettend bewonderingswaardig vind aan Jane is dat zij individuen herkent. Zij reist 300 dagen per jaar, maar ze kan zich herinneren wie ze gesproken heeft en daar later zelfs op terug komen. Op die manier brengt ze mensen in contact en weet ze samenwerkingsverbanden te scheppen. Zo kreeg ik een maand na Jane’s bezoek een bericht van haar om een artikel over het gebruik van bijen in Afrika door te sturen naar de kinderen van het Roots & Shoots bijenproject. Jane heeft voor iedereen geduld, persoonlijke aandacht en oprechte interesse. Dat je dat met zo’n druk schema telkens weer kan opbrengen, dat vind ik heel knap.

Daarnaast denk ik dat het geen gemakkelijke keuze was voor Jane om de chimpansees achter te laten en om de wijde wereld in te trekken en al reizend haar belangrijke boodschap te verkondingen. Ik kan me voorstellen dat ze het allerliefste bij de chimpansees was gebleven. Maar zij heeft een hoger doel en daarvoor heeft ze iets heel dierbaars achter moeten laten. Die zelfopoffering vind ik ontzettend bijzonder.

Iedereen, of je nu kind jongere of oudere bent, kan op eigen tempo en op een eigen manier een steentje bijdragen aan een betere wereld. Iedere verandering is ontzettend belangrijk. Geen actie is te klein. Voel je niet gek als je dat cola blikje hebt opgeraapt, maar voel dat je een verschil hebt gemaakt. Je kunt ook helpen om Roots en Shoots te laten groeien. Wij zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers, vooral social media.

Geïnspireerd geraakt? Sluit je aan bij Roots & Shoots doe mee en start een project of als begeleider. Weten hoe kijk op janegoodall.nl/rootsandshoots/