fbpx

ForeverWild, hoe baby Kabi terechtkwam in Tchimpounga opvang centrum
15 oktober 2018 Linda van Hage

ForeverWild, hoe baby Kabi terechtkwam in Tchimpounga opvangcentrum

Begin 2018 verraste een team van boswachters op een routinepatrouille een groep illegale jagers in Likouala, een grensgebied in Noord-Congo. Terwijl ze op een geïmproviseerd kamp in het midden van het bos stuitten, troffen de bewakers een gruwelijk tafereel aan. Over de bosbodem lagen de karkassen van talloze vers gevangen dieren, lichaamsdelen en huiden. De jagers vluchtten voordat ze konden worden gepakt en de bewakers namen de overblijfselen in beslag, inclusief, tot hun verrassing, een kleine, maar levende chimpansee.

Met ongeveer twee jaar oud was de chimpansee veel te jong om in het bos voor zichzelf te zorgen. Hij zou kwetsbaar zijn voor aanvallen. Bovendien betekende zijn contact met de mens dat hij misschien een ziekte had die overgedragen kon worden op andere chimpansees.

Naar alle waarschijnlijkheid was de kleine chimpansee gevangen genomen om – illegaal – als een huisdier of een vorm van entertainment te worden verkocht. Dit is een vreselijk lot voor chimpansees die in het wild fysiek afhankelijk blijven van hun moeder. Gedurende hun eerste 7 tot 10 levensjaren leren zij de vaardigheden voor de rest van hun leven van hun moeder en familie. Het is zeer waarschijnlijk dat de moeder was gedood om de baby te stelen en het weesje bleef helemaal alleen achter.

Sophia Morong arrives at the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitaiton Center with new orphan Kabi

Sophia Morong arriveert bij Tchimpounga Chimpansee opvangcentrum met nieuw weesje. 

Wetende dat de kleine chimpansee de best mogelijke zorg zou krijgen in het Tchimpounga opvangcentrum regelden de autoriteiten zijn transfer naar de opvang. Hij werd Kabi genoemd, naar het stadje Mokabi in de buurt van de plek waar hij werd gevonden.

Jane Goodall’s Tchimpounga Chimpansee Rehabilitatiecentrum, in de Republiek Congo (opgericht in 1992 en lid van de Pan African Sanctuary Alliance) neemt geredde chimpansees zoals Kabi op, evenals andere verhandelde dieren waaronder mandrillen, Guenon-apen en schubdieren. Wanneer chimpansees aankomen in Tchimpounga, worden hun omstandigheden en toestand beoordeeld en krijgen ze de juiste zorg om eventuele gezondheidsproblemen te behandelen en ze te rehabiliteren tot een leven dat aan hun unieke behoeften voldoet.

Bij aankomst bleek Kabi in goede staat te verkeren vergeleken met vele andere geredde chimpansees die naar Tchimpounga werden gebracht. Hij had geen wonden en was emotioneel stabiel. Hij leed echter aan darmparasieten waarvoor hij onmiddellijk werd behandeld.

JGI Adoptive mother Cristel with new arrival Kabi at the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center

Adoptie-moeder Cristel met Kabi 

Hoewel de mens de zorg voor een moederchimpansee nooit volledig kan vervangen, krijgt Kabi het best mogelijke alternatief – deskundige zorg van zijn adoptiemoeder, Jane Goodall Instituut verzorgster Christel, die 24 uur per dag bij hem blijft. Omdat hij vrij jong is, leert Christel Kabi fysieke en sociale vaardigheden om hem te helpen deelnemen aan normaal chimpanseegedrag. Wanneer hij klaar is, zal Kabi andere jonge geredde chimpansees vergezellen om te spelen, te binden en de sociale dynamiek van het leven met anderen te leren kennen. Wanneer hij oud genoeg is, zal het personeel beoordelen of hij kan worden overgebracht naar een van de Tchimpounga eilanden – een omgeving die vrijheid van beweging en onderdompeling in een groot bosrijk gebied met andere chimpansees mogelijk maakt.

Dankzij genereuze donoren kunnen opvangcentra van het Jane Goodall Instituut doorgaan met het redden van verweesde chimpansees zoals Kabi en hen de best mogelijke zorg bieden. Chimp-adoptie-ouder worden of doneren zijn belangrijke manieren om een einde te maken aan de handel in wilde dieren en planten.

De handel in wilde dieren is een van de belangrijkste redenen dat mensapen verdwijnen uit de ecosystemen van de wereld. Alle mensapen worden nu met uitsterven bedreigd, waarbij de meeste soorten worden aangemerkt als “ernstig bedreigd” en door de wet worden beschermd tegen jagen en doden.

Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center is het grootste chimpansee-reservaat in Afrika. Sinds de opening in 1992 zijn er in het opvangcentrum meer dan 200 chimpansees opgevangen. De faciliteit huisvest momenteel 138 chimpansees.

Dr. Jane Goodall, wereldberoemd primatoloog en etholoog, zegt: “Zonder een gezamenlijke wereldwijde inspanning om dierenhandel te stoppen, zullen primaten en andere dieren in het wild verdwijnen. Ik hoop dat we samen kunnen werken en een einde kunnen maken aan een van de gevaarlijkste bedreigingen voor het voortbestaan ​​van chimpansees, olifanten, neushoorns en vele andere dieren voor wie, net als wij, deze planeet hun enige thuis is. “

graphics_chimps_4-06