fbpx

Mandrillen worden geholpen in het Tchimpouga chimpansee rehabilitatie centrum

Mandrillen worden geholpen in het Tchimpouga chimpansee rehabilitatie centrum
18 oktober 2018 Linda van Hage

Mandrillen worden geholpen in het Tchimpouga chimpansee rehabilitatie centrum  

Door: Linda van Hage 

Het Jane Goodall Instituut richtte in 1992 het Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center (TCRC) op om chimpansees, verweesd door stroperij en gered uit gevangenschap te voorzien van opvang en verzorging en ze te rehabiliteren. Sindsdien hebben honderden chimpansees chimpansees zorg ontvangen bij Tchimpounga. Maar niet alleen chimpansees worden opgevangen en geholpen, ook mandrillen vinden hun weg naar de opvang.

Bescherming van primaten is belangrijk

Zoals Jane zegt de verbondenheid van dier, mens en natuur is belangrijk. Het Jane Goodall Instituut helpt daarom niet alleen chimpansees en hun leefgebieden maar ook de andere dieren en mensen in die leefgebieden.

Alle primaten spelen een belangrijke rol in hun ecosystemen. Primaten houden bossen levend en bloeiend voor alle andere organismen in hun habitat. Daarom doen we er alles aan om zo veel soorten primaten te beschermen als we kunnen. Zo ook voor de mandrillen

Male mandrill Boss drinks from a stream after his release into the forest.

Foto: Fernando Turmo – Mannetje bij waterpoel

Het Tchimpounga chimpansee opvangcentrum van het Jane Goodall Instituut heeft de verzorging en rehabilitatie van een aantal geredde mandrillen op zich genomen. Mandrillen zijn een zeer speciale primatensoort, het is een aap uit de oudheid. Net als chimpansees worden ze bedreigd door de bushmeat handel en exotische huisdierenhandel, waar ze vanwege hun felle kleuren zeer gewild zijn.

Bij Tchimpounga rehabiliteren ze en herintroduceren we mandrillen terug in de bossen van het Conkouati-Douli National Park (CDNP). De ecoguards die in het park patrouilleren beschermden in eerste instantie alleen de mandrillen en later ook de chimpansees.

Mandrillen zijn ook een bedreigde diersoort

Mandrillen zijn aangemerkt als een kwetsbare apen soort onder de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten. Ze zijn alleen te vinden in vier Centraal-Afrikaanse landen, waaronder Congo, waar hun bereik beperkt is tot Zuidwest-Congo. Zij worden bedreigd doordat hun leefgebieden onder druk staan en de commerciële bushmeat-jacht.

Vrijlaten

Binnen het zuidwesten van Congo blijft het Conkouati-Douli National Park (CDNP) een van de weinige wettelijk beschermde gebieden en sinds 2008 worden mandrillen uitgezet in het CDNP. Het Jane Goodall Instituut in Congo heeft in 2008 de eerste zes mandrillen vrijgelaten die waren geconfisqueerd door natuurautoriteiten en aan Tchimpounga opvangcentrum waren overgedragen voor zorg. Deze en alle later vrijgelaten mandrillen zijn vrijgelaten in subgroepen, volgens IUCN / SSC (Species Survival Commission) best practice-richtlijnen.

Mandril gevangen vertikaal  Mandril gevangen horizontaal

Foto’s: Fernando Turmo – Hoe mandrillen vaak worden aangetroffen bij hun redding

De mandrillen, vrijgelaten in groepen, zijn uitgerust met radio-kragen voor langetermijn-tracking en worden nauwlettend gevolgd door Jane Goodall Instituut medewerkers. Om zeker te zijn van hun succesvolle herintroductie, worden de mandrillen gedurende een jaar gecontroleerd. Omdat er volwassen mannen zijn in deze groep, moeten we radiokraagbanden gebruiken om hun verplaatsing te kunnen bijhouden. Met de radio-halsbanden kunnen ze op afstand worden bewaakt, wat de veiligheid van de veldmedewerkers waarborgt en het welzijn van de mannetjes waarborgt vooral als ze wilde groepen of stropers tegenkomen.

IMG_4788

Foto’s: Fernando Turmo – Mannetjes met kragen

Binnen deze vrijgelaten groepen zijn een aantal baby’s geboren, dit is een veelbelovende en indrukwekkende indicator van de levensvatbaarheid van de vrijgelaten mandrillen, omdat ze niet alleen overleven, maar ook floreren. Momenteel wonen er ongeveer 35 tot 30 mandrillen in het park. Voor de mandrillen die niet geschikt zijn bevonden voor toekomstige vrijlating, wordt gezorgd bij Tchimpounga.

Dominique and her infnat Darli

Foto: Fernando Turmo – Dominique en haar baby Darli

Hun terugkeer doet meer

De terugkeer van deze mandrillen in het wild zal hun genenpool helpen en voor het eerst worden mandrillen in Congo bestudeerd en onderzocht. CDNP is een van de belangrijkste leefgebieden voor mandrillen in het land, omdat de resterende mandrilgebieden in het zuidwesten onder de bosconcessie valt en de bescherming ervan dus beperkt is. Het onderzoek naar de vrijlating van mandrillen in het kader van dit project komt ten goede komen aan toekomstige mandrill vrijlatingen in deze en andere locaties en landen.

Dit project is van invloed op alle soorten, inclusief de flora, want zonder primaten zal de regeneratie van die bomen verminderd zijn. De toename van hun aantal heeft een belangrijke impact op zaadverspreiding en kieming.

Als vrijlatingsruimte voor chimpansees bouwde het mandrillen project kennis op ter ondersteuning van de later gestarte herintroductie van chimpansees. De aanwezigheid van onderzoekers en veldassistenten, zoals die van HELP Congo, helpt de jacht aanzienlijk af te schrikken en komt ten goede aan mandrillen en andere bejaagde soorten.

Dit project biedt extra bescherming op de lange termijn door middel van verhoogde en permanente patrouillewerkzaamheden aan de ecowacht van het gebied. Dit is niet alleen noodzakelijk voor de mandrillen, maar ook voor andere bedreigde diersoorten, waaronder chimpansees, gorilla’s en bosolifanten.

Lees het uitgebreide verslag van het complete project op www.janegoodall.nl/ons-werk/Mandrillen

Hulp is nog altijd nodig

Helaas komen net als chimpansee weesjes er ook nog mandrillen naar Tchimpounga en blijft hun opvang en rehabilitatie nodig. Lees het verhaal van kleine Niambi https://www.janegoodall.nl/2018/09/20/ook-gered-niambi-een-mandril/

Wilt u de mandrillen van Tchimpounga steunen of een van onze andere projecten? Kijk hier hoe jij op jouw manier kunt helpen www.janegoodall.nl/doe-mee/