fbpx

Achter de schermen: Bestuurslid van het Jane Goodall Instituut Nederland Door Plantenga

Achter de schermen: Bestuurslid van het Jane Goodall Instituut Nederland Door Plantenga
1 november 2018 Linda van Hage

Achter de schermen: Bestuurslid van het Jane Goodall Instituut Nederland Door Plantenga 

Door: Lara Nellissen

Na 3,5 jaar bestuurslid te zijn geweest van het Jane Goodall Instituut Nederland, heeft Door Plantenga besloten dat het tijd is om terug te keren naar haar geliefde Afrika. Lees hier hoe zij het werken bij het Jane Goodall Instituut heeft ervaren en hoe zij zich gaat inzetten voor natuurbehoud in Afrika.

‘Als wij deze beesten doodmaken is dat ook een soort van genocide’ – Door Plantenga

doo1 1

Waarom keer je terug naar Afrika? Wat ga je daar doen?

Ik ben gevraagd een klus te gaan doen in Ethiopië.  Ik ben dol op Afrika! In totaal heb ik al zo’n 15 jaar in Afrika gewoond, achtereenvolgens in Botswana, Ghana en Rwanda. Dat was voor Heineken. In 2014 ben ik teruggekeerd naar Nederland, maar het was altijd mijn droom om weer terug te gaan. Na weer bijna 5 jaar in Nederland gewoond te hebben, begon het te kriebelen. Time to go! Toen deze kans langskwam heb ik besloten die te pakken: Back to Africa!

Je bent verslingerd aan Afrika. Hoe komt dat?

Afrika heeft iets magisch. Er klopt van alles niet aan dat continent, corruptie, slechte governance etc. Veel dingen zijn niet te begrijpen, maar dat hoeft ook niet. Dat is deel van de chemie.  De mensen in Afrika fascineren me enorm. Ze vertonen zo’n enorme veerkracht en met beperkte middelen kunnen ze vaak een enorm verschil maken. Ze nemen ook niet alles aan voor vanzelfsprekend en kunnen intens genieten van dingen als de natuur. In Nederland is dat minder. Hier is alles veel meer gestructureerd en zelfs een beetje fantasieloos. Ik heb ook altijd veel lol met de mensen daar. Het klikt tussen ons en zij voelen dat wij van hen houden. Met hen voel ik een grote verwantschap en ik heb er veel vrienden. Afrika heeft iets intens warms voor mij. Dat gekoppeld met de natuur maakt dat Afrika voor mij een magische aantrekkingskracht heeft. Zo voel ik dat nu ook weer met Ethiopië: hier ‘hoor’ ik gewoon. Ik voel me er heerlijk en op mijn plek. Als ik naar Afrika ga is het als thuiskomen en onze kinderen zijn er het aller gelukkigst. Wij zijn eigenlijk een small african tribe met witte gezichten.

Jane zal dat gevoel vast herkennen?

Ja, ik heb het er weleens met Jane over gehad. Zij is in Afrika ook het aller gelukkigst. Zij was met haar onderzoek helemaal van de buitenwereld afgesloten. Dat had ik niet. Maar dat gevoel dat je hebt te midden van de natuur, waar je je klein voelt en alles om je heen heel groot is, dat is allesomvattend.

Heeft je liefde voor de natuur ook met Afrika te maken?

Ja, dat is gekomen dankzij mijn reizen in Afrika. Vooral Botswana is een prachtig land. Het is heel groot, maar relatief gezien wonen er maar weinig mensen. Het is een eindeloze vlakte met niets. Als je daar rondrijdt in de natuur vind je daar zoveel rust en inspiratie. Toen wij daar woonden was het nog heel gemakkelijk om in het wild te kamperen. Mijn man en ik gingen er elk weekend op uit: midden in de wildernis en nergens hekken. Stel je voor: honderden olifanten die  langs je tent voorbij komen. Zo’n ongelooflijk gevoel! Onbeschrijflijk eigenlijk. Botswana is nog steeds een van de meest onbedorven wildlife paradijzen. Maar ook daar kun je zien dat de druk op de natuur en de planeet groot is. Vooral nu stropers vanuit andere landen Botswana binnenkomen  om de dieren daar te stropen.

Hoe ben je bij het Jane Goodall Insituut terecht gekomen?

Van 2005 tot en met 2009 woonden ik met mijn gezin in Rwanda. Na de genocide in 1994 werd het daar steeds veiliger en begon Rwanda erover na te denken hoe het zich kon positioneren als toeristenbestemming. Onder leiding van de president is de bescherming van gorilla’s een van de speerpunten van het land geworden. Door de lokale bevolking is er hard aan gewerkt het stropen uit te roeien en stropers zijn opgeleid om rangers te worden. Omdat wij dat zo’n mooi en belangrijk project vonden hebben we daar als brouwerij vrij veel geld in geïnvesteerd.

Ik ben toen zo’n acht of negen keer bij de gorilla’s geweest en door hen ben ik gefascineerd geraakt door primaten. Als je tussen een familie van gorilla’s staat, dan merk je hoe veel wij mensen op hen lijken. Het lijkt alsof je naar je eigen familie staat te kijken: kindjes die elkaar plagen en met hun vader spelen. Als wij deze beesten doodmaken dan is dat ook een soort van genocide. Alsof wij onszelf doodmaken. Ik heb me toen steeds meer verdiept in primaten en later ook in chimpansees. Het werk van Jane spreekt me ontzettend aan en toen ik terug kwam naar Nederland was er een vacature voor het bestuur bij het Jane Goodall Instituut. Karin Bloem heeft me toen gevraagd er bij te komen en dat heb ik met veel plezier geaccepteerd.

Hoe kijk je terug op je tijd bij het Jane Goodall Insituut Nederland?

Ik ga veel missen, waaronder het Jane Goodall Instituut bestuur. Ik heb met heel veel plezier de afgelopen 3,5 jaar in het bestuur gezeten. Ik heb me vooral bezig gehouden met het uitzetten van een strategie om het Jane Goodall Instituut uit te breiden en een meerjarenplan te maken met drie doelstellingen: het vergroten van Jane’s naamsbekendheid, het verwerven van fondsen voor de projecten in Afrika en het opzetten van educatie door middel van het Roots en Shoots programma.

Ik ben trots op wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. Toen ik bij het het Jane Goodall Instituut begon gingen we door een best lastige periode met veel wisselingen van het bestuur. Ondanks dat hebben we niet opgegeven en zijn we doorgegaan. Nu is het Jane Goodall Instituut een hartstikke mooie organisatie met Linda als landencoördinator, een fantastisch iemand. Ook Kim heeft zich geweldig ingezet en dankzij haar en andere vrijwilligers hebben we nu Roots en Shoots. Super gaaf dat dat tot stand is gekomen! Ik hoop dat de volgende generaties hiervan kunnen genieten en dat ze zich bewust gaan zijn van hun eigen rol en verantwoordelijkheid. Iedereen kan een verschil maken en Roots en Shoots laat kinderen inzien dat ze er toe doen en dat ze zich ook in hun eigen omgeving kunnen inzetten voor een betere omgeving. Er zijn heel veel hoopvolle initiatieven nu en het programma groeit heel snel. Ik krijg er heel veel energie van!

RoyBorghoutsFotografie-180525-JaneGoodall&Ladies'dinner-061

Nog meer mooie dingen om op terug te kijken?

Ik ben ontzettend blij met al het geld dat we hebben kunnen binnenhalen om de chimpansees in de opvangcentra een fijner leven te geven. Ook ben ik trots op onze samenwerking met Greenchoice.  Zij zijn samen met ons een boomplant project in Tanzania begonnen. Het doel is dat er 1.2 miljoen bomen geplant gaan worden in twee jaar.  100.000 bomen zijn er al geplant en dat allemaal in samenwerking met de lokale bevolking. De bedoeling is dat we twee stukken bos weer met elkaar gaan verbinden, zodat de chimpansees een groter leefgebied krijgen. Vanuit mijn werk geloof ik heel erg in het creëren van win-win situaties waarbij  iedereen wint. Ook bij dit project zijn alleen maar winnaars: de chimpansees, het leefgebied en de bevolking van Tanzania.

Ben je van plan om je in Ethiopië weer in te zetten voor de natuur?

Absoluut! In Ethiopië zijn geen chimpansees, maar er zijn tien vrij grote nationale parken. Ik ga zeker proberen me daarvoor in te zetten. Waarschijnlijk door Roots en Shoots initiatieven te ontwikkelen. Het lijkt me fantastisch om dat daar te gaan doen en misschien kan de brouwerij meehelpen. Ik wil absoluut dit werk vasthouden en als er al een Jane Goodall Instituut is in Ethiopië dan sluit ik me zeker aan!

Hoe zie jij de toekomst van het Jane Goodall Instituut?

Heel positief! Er is op dit moment heel veel momentum in de wereld voor meer bewustzijn. Mensen zien in dat het twee voor twaalf is voor de bescherming van onze planeet en uit alle hoeken en gaten gaan mensen over tot actie. Dat sluit aan bij waar het Jane Goodall Instituut voor staat. Ik hoop dat ik dit gevoel ook naar Afrika kan vertalen. Zodat mensen en dieren met elkaar kunnen samenleven en elkaar accepteren en tolereren. Het is belangrijk dat de dieren er zijn en wij mogen niet hun plek innemen. Tegelijkertijd moet de lokale bevolking er zelf ook beter van worden. Zowel mens als dieren kunnen profiteren als we beter samenleven. There are always reasons for hope. Ik zie het heel optimistisch tegemoet!

Geïnspireerd geraakt? Sluit je aan bij het Jane Goodall Instituut. Weten hoe kijk op janegoodall.nl/doe-mee/