fbpx

ChimpUpdate Lemba

ChimpUpdate Lemba
2 november 2018 Linda van Hage

Lemba

AP0360-89

Lemba’s sterke persoonlijkheid en charisma hebben haar de leider van haar groep gemaakt. Ook al heeft ze door de polio die ze gehad heeft lichamelijke beperkingen, het heeft haar niet beperkt in het behalen van de hoogste rang in de groep. Lemba is de oudste van de groep wat haar hoge rang nog bijzonderder maakt!

Lemba gebruikt alleen haar armen om voort te bewegen en te klimmen aangezien haar benen zo goed als verlamd zijn. Dit heeft haar armen ongelooflijk sterk gemaakt. De andere chimpansees weten dit en kijken wel uit om Lemba boos te maken. Lemba is een rustige lieve chimpansee die erg tolerant is ten opzichte van de jongere chimpansees in de groep. Wanneer het op eten aankomt laat Lemba echter wel duidelijk zien dat ze de baas is. Ze laat het niet toe dat er ook maar iemand in de buurt komt van haar eten en de rest van de groep weet dat!

Meestal is Lemba rustig aan het spelen met haar vriendjes en vriendinnetjes totdat het etenstijd is. Wanneer de verzorgers het eten komen brengen geven zij Lemba altijd als eerste eten. De andere chimpansees kennen de routine en accepteren dit. De verzorgers respecteren bij het voeren altijd de hiërarchie in de groep, zodat de rust in de groep bewaard blijft en er geen conflict ontstaat. Wanneer Lemba klaar is met eten is de rest van de groep aan de beurt. Sommige van de chimpansees proberen de verzorgers zelfs te laten geloven dat ze nog niks gehad hebben en hopen zo een extra portie te krijgen maar helaas voor hen weten de verzorgers exact wie wel wat gehad heeft en wie niet.

Door: Judy Pronk
Foto en Bron: Fernando Turmo