fbpx

De chimpansees helpen met vastgoed projecten, Douwe Westervaarder van Matching capital doet het!

De chimpansees helpen met vastgoed projecten, Douwe Westervaarder van Matching capital doet het!
23 november 2018 Linda van Hage

De chimpansees helpen met vastgoedprojecten, Douwe Westervaarder van Matching Capital doet het! 

Wie zijn de partners en donateurs van het Jane Goodall Instituut Nederland? Tijd om een donateur voor te stellen, die niet alleen zelf doneert maar ook zijn klanten hiertoe aanzet.

Wie ben je?

Ik ben Douwe Westervaarder, directeur van Matching Capital. Ik woon in Haarlem. Ons kantoor is in een statig pand in Alkmaar.

Wat doe je?

Mijn bedrijf Matching Capital is een crowdfunding platform voor vastgoedprojecten in binnen- en buitenland.

Via Matching Capital worden projecten gefinancierd door investeerders. Je kan samen met elkaar op eenvoudige wijze beleggen in projecten, via een gezamenlijke lening. Je ontvangt een vaste rente van 6 of 7% per jaar en wij stellen zekerheden (bv eerste hypotheekrecht) namens onze investeerders.

Wat heeft dit te maken met chimpansees, natuurbehoud of dierenwelzijn?

In de zin van onze kernactiviteit: helemaal niets.

Ik wil juist graag laten zien dat iedere onderneming een verschil kan maken. Het is een kwestie van creatief zijn en te bedenken: wat kunnen wij zelf doen? En: hoe passen we dit toe in de praktijk?

Ik heb gezocht naar een manier om doneren te integreren in onze bedrijfsvoering.

Hoe ben je in aanraking gekomen met het Jane Goodall Instituut?

Jane Goodall kende ik van de ontroerende beelden met chimpansees. Ik wist niet dat er ook een organisatie in Nederland was die zich inzet voor chimpansees en hun leefgebieden. Bij een seminar waar ik sprak, kwam een bestuurslid naar me toe die vroeg of ik kon helpen. Het instituut had een collectie postzegels en munten gekregen als donatie. Dit moest verkocht worden. Ik heb dankzij een goed contact in de veilingwereld kunnen helpen. De collectie is geveild.

Wat heb je verder gedaan?

Het contact met het instituut kwam op een mooi moment, want ik liep al langer met het voornemen om een goed doel op gebied van dierenwelzijn en dierenbescherming te gaan steunen via ons platform. Kort na de veiling kwam de kans om als vrijwilliger te helpen tijdens de film en het interview met Jane Goodall in een volgepakt Carre in mei. Ik heb daar mensen van het instituut en vrijwilligers leren kennen. Stuk voor stuk gepassioneerde mensen die een verschil willen maken.

Als laatste evenement tijdens het bezoek van Jane Goodall aan Nederland was er een charity dinner met meer dan 100 vrouwelijke ondernemers. Ik besloot sponsor te zijn met mijn bedrijf.

Hoe draag je bij aan het Jane Goodall Instituut?

Wij vragen de kredietnemer, die dus bij ons geld leent, om vrijwillig een kleine rente-opslag te betalen van 0,2% per jaar. Dus als zij 6% rente betalen, dan wordt het 6,2%. Wij leggen daar hetzelfde bij. Bij een krediet van bijvoorbeeld 2 ton, leidt dit tot een donatie van € 1.600.

Doel is om dit uit te bouwen, waardoor er een mooie jaarlijkse bijdrage ontstaat.

Wat voor projecten financieren jullie?

Vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. Actuele projecten in Nederland zijn bijvoorbeeld huisvesting van internationaal personeel en een project voor jongeren die samen begeleid wonen en werken. De kredietnemer koopt het pand en verbouwt het zodat er jongeren kunnen wonen en werken, met eigen geld en via Matching Capital.

In het buitenland hebben we twee actuele projecten: financiering van appartementen in centrum Barcelona en betaalbare woningen in Amerika.

Kunnen we deelnemen aan deze projecten?

Ja, uiteraard kan dat. Deelnemen is gratis, wij ontvangen alleen een bemiddelingsvergoeding van de kredietnemer.

Je verdient een goede vaste rente en draagt bij aan realisatie van mooie projecten en goede huisvesting.

We voeren uiteraard een goede screening van kredietaanvragen uit. Met de aantrekkelijke rente en (hypothecaire) zekerheden, alles onder toezicht van de AFM, hebben we iets moois te bieden denk ik. Zeker nu je hiermee het belangrijke werk van Jane Goodall steunt.

Meer te weten komen over Matching Capital, dat kan op hun website.

Meer over onze Jane Goodall samenwerkingspartners te weten komen? Kijk op onze sponsors & partners pagina en sluit je aan!