fbpx

Chimp Eden vangt chimpansees op in Zuid-Afrika

Chimp Eden vangt chimpansees op in Zuid-Afrika
5 december 2018 Linda van Hage

Chimp Eden vangt chimpansees op in Zuid- Afrika

Gelegen in het prachtige Umhloti Natuurreservaat in Zuid-Afrika, is het Chimp Eden Chimpanzee Sanctuary.

Chimp Eden werd in 2006 opgericht en is het eerste en enige chimpansee-reservaat in Zuid-Afrika. Het opvangcentra zorgt voor geredde chimpansees en maakt mensen bewust van het lot van chimpansees door middel van onderwijs en ecotoerisme.

Het aantal chimpansees is de afgelopen decennia aanzienlijk afgenomen. Maar liefst 2000 chimpansees per jaar gaan verloren uit het wild door illegale handel, zo zouden wilde chimpanseegemeenschappen binnen decennia kunnen uitsterven. Opvangcentra spelen een vitale rol bij het bestrijden van de illegale handel in chimpansees door handhaving van de wet mogelijk te maken. Autoriteiten zullen alleen aangrijpen om chimpansees te redden wanneer ze een geschikte plaats hebben voor de in beslag genomen dieren.

Maar ondanks deze bescherming worden ze nog steeds in veel van hun leefgebieden in Afrika bejaagd. Ze worden gedood voor vlees of in beslag genomen als zuigelingen van hun moeders om te worden verkocht als huisdier of voor vermaak.

201810 foto baby amari
Foto: Baby Amari, hij werd onverwacht geboren van in oktober 2017 geredde moeder Bazia

Wilde chimpansees wonen niet in Zuid-Afrika; onze chimpansees zijn gered van veel verschillende plaatsen. De meesten kwamen naar ons toe vanuit Angola en Zuid-Soedan, maar we zorgen ook voor chimpansees die gered zijn uit lokale circussen en elders in Afrika, Europa en het Midden-Oosten. De meerderheid van onze bewoners werd gered als baby. Sommige volwassenen zijn gered van externe restaurants en nachtclubs waar ze werden gebruikt als entertainment om klanten aan te trekken.

201810 foto zac gered
Foto: Zac, hij werd gered als een volwassen man uit Angola. Hij werd geketend aan een boom voor een nachtclub gehouden. Regelmatig kreeg hij drugs en alcohol, hij had bijna al zijn vacht en gewicht  verloren en woog minder dan 20 kilo.

Het verhaal van elke chimpansee is anders en we zorgen ervoor dat ze elk de speciale zorg krijgen die ze nodig hebben om te herstellen en te ontwikkelen. We bieden de voorwaarden voor een lang leven dat zo natuurlijk en bevredigend is voor een geredde chimpansee als mogelijk.

Na de trauma’s die ze hebben meegemaakt, hebben de chimpansees van Chimp Eden het geluk om in een risicovrije omgeving te leven, aangepast aan hun behoeften en met speciale zorg en rehabilitatie om hen te helpen herstellen. De chimpansees brengen hun dagen door in half wilde omhullingen en vertonen normale sociale interactie en gedragspatronen als groepsleden, ondanks hun traumatische achtergrond.

De Chimp Eden-gemeenschappen omvatten mannen en vrouwen, met verschillende leeftijden en een mix van persoonlijkheden! Er zijn momenteel drie verschillende chimpanseegroepen. Deze groepen worden bepaald op basis van de leeftijd, geslacht en achtergrondgeschiedenis van de nieuwkomers, evenals de dynamiek van de huidige families.

Het opvangcentra van Chimp Eden is open voor het publiek. Rondleidingen vinden drie keer per dag plaats, waarbij de gids de bezoekers informeert over de individuele chimpansees en hun verhalen, en educatieve informatie over chimpansees en de rol van het opvangcentra bij de bescherming ervan deelt. Er zijn speciale uitzichtpunten met uitzicht op het bos en foerageergebieden van waaruit bezoekers en vrijwilligers de chimpansees kunnen observeren en bestuderen zonder ze te storen.

2018100 foto groomen

Foto: Chimpansees genieten van het sociaal vlooien

Lees hier de complete omschrijving over Chimp Eden dat als project door onder ander het Jane Goodall Instituut Nederland wordt gesteund.

Lees hier het verhaal van de speeltoestellen die de Nederlandse Jane Goodall donateurs hebben mogelijk gemaakt.

Het complete project verhaal en andere projecten vind je onder Ons werk op de website. 

Wil jij het ChimpEden project in Zuid-Afrika steunen? Kijk hier hoe jij kunt bijdragen www.janegoodall.nl/doe-mee/