fbpx

Samenwerking tussen Roots & Shoots en Stichting Global Exploration

Samenwerking tussen Roots & Shoots en Stichting Global Exploration
4 maart 2019 Linda van Hage

Roots & Shoots werkt samen met Global Exploration 

Door: Kim Engelhart

Op 24 mei 2018 heeft Jos Smeets, mede-oprichter van Stichting Global Exploration, het jaarboek overhandigd aan Jane tijdens het Roots & Shoots event aan de HvA. Door de vele raakvlakken die Stichting Global Exploration en het Roots & Shoots programma hebben, werd besloten om elkaar te versterken om zo nóg meer jongeren te bereiken.

Photo Jos en Jane, credit Roy Borghouts

Stichting Global Exploration stelt zich tot doel Nederlandse jongeren de wereld (en in het bijzonder ontwikkelingslanden) te laten ontdekken en op die manier een gedragsverandering bij deze jongeren te bewerkstelligen. Tijdens een stage maken de leerlingen van middelbare scholen kennis met andere culturen en levenswijzen in landen in ontwikkeling en steken zij hun handen uit de mouwen waar dat lokaal nodig is. In het kader hiervan was Roots & Shoots 11 januari aanwezig tijdens de opening van het nieuwe Global-jaar aan Het College in Weert.

Photo Mervyn en klassen bij trappen, credit Johan Horst

Meer dan 800 aanwezige middelbare scholieren uit binnen- én buitenland, ouders, begeleidende docenten, artsen etc. waren 11 januari aanwezig om zich te laten inspireren door het bijzondere levensverhaal van Jane, om hen in te laten zien dat óók zij een positief verschil kunnen maken voor mens, dier en milieu en om hen te motiveren zélf in actie te komen, niet alleen tijdens hun uitwisselingsstage, maar juist ook al in hun eigen land! Zoals Jane zegt; “You cannot get through a single day without having an impact on the world around you. What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make”.

Photo selfie Tess, Anna en Kim

Daarnaast werd er op 13 januari een Exchange dag georganiseerd met als thema “Change the Game”. Hierbij waren zo’n 95 internationale leerlingen en docenten aanwezig om te deel te nemen in verschillende workshops waarin naar voren kwam dat wij als wereldburgers moeten samenwerken om onze wereld te verbeteren. Naast workshops van Robert Wiggers van Wilde Ganzen en Cecile Cremer van Wandering the Future gaf Roots & Shoots een aantal activerende workshops waarbij deelnemers ter plekke aangezet werden om acties te bedenken in hun thuisomgeving welke een positieve verandering teweeg brengen voor mens, dier en milieu, en met succes! Zo willen bijvoorbeeld de deelnemers uit Zuid-Afrika en India in hun eigen woonplaatsen medebewoners bewust laten worden van de impact van rondslingerend afval en een gedragsverandering teweeg brengen hierin, terwijl deelnemers van Nepal zich in gaan zetten voor lokale zwerfhonden!

Tijdens het hele Xplore traject van Stichting Global Exploration waarin de leerlingen zich voorbereiden op hun buitenlandstage zullen de deelnemers begeleid worden in hun projecten en acties, zowel thuis als in hun stageland.

Voor meer informatie over Stichting Global Exploration, zie www.global-exploration.nl

Wil je meer weten over het Roots & Shoots-programma, hoe het werkt en hoe je een groep bij jou in de buurt vindt? Kijk hier! www.janegoodall.nl/roots-and-shoots/