fbpx

Onderzoek van Dr. Jane Goodall in Guiness World Records

Onderzoek van Dr. Jane Goodall in Guiness World Records
5 maart 2019 Linda van Hage

Onderzoek van Dr. Jane Goodall in Guiness World Records

Door: Ilse Naus

Het Gombe Stream Onderzoekscentrum zet het onderzoek voort zoals Jane Goodall dat ooit begon, met nieuwe lange-termijn onderzoeksprojecten naar de chimpansees en met de beste onderzoeksmethoden die er zijn. Een grote hoeveelheid informatie over gedrag en demografie is in drie chimpanseegemeenschappen verzameld: Kasakela, Kahama (helaas verdwenen) en Mitumba. Een van de belangrijkste studies die nu plaatsvindt gaat over de natuurlijke geschiedenis van HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Het onderzoek in Gombe is met een duur van bijna 60 jaar één van de langste veldstudies ter wereld. 

In de zomer van 1960 arriveerde Jane Goodall als 26-jarige aan de oevers van het Tanganyikameer om het gedag van chimpansees in het wild te bestuderen. Zij was de eerste ter wereld die een wilde groep chimpansees op de voet volgde. Zonder enige biologische opleiding en met niet meer dan een verrekijker en een notitieboek begon zij aan haar missie.

Jane komt regelmatig terug op haar favoriete berg waar ze een vergezicht op de Gombe-vallei had.

Dankzij haar baanbrekende ontdekkingen over chimpansees die takjes gebruikten als gereedschap en ander ‘menselijk’ gedrag kwam er geld voor een onderzoekscentrum: het Gombe Stream Onderzoekscentrum, dat in 1965 werd opgericht. Drie jaar later werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park, het kleinste van Tanzania. National Geographic hielp het onderzoek op gang met technologieën als GIS en satellietopnames om de natuur in kaart te brengen van bovenaf, met fotografen en het verspreiden van de onderzoeksresultaten naar het grote publiek.

Het centrum ondersteunt ook natuurbescherming, zet programma’s op voor lokale bewoners en traint Tanzaniaanse wetenschappers. Lees hier meer over het Gombe stream onderzoekscentrum 

Nieuws

In november 2018 werd bekend gemaakt dat Jane met haar langste chimpanseestudie in Gombe in het World Guiness Record is opgenomen. Lees meer er over op Guinness Wold records. 

Jane over de plaatsing het World Guiness Record

Het complete project verhaal en andere projecten vind je onder Ons werk op de website.

Wil jij het onderzoekscentrum in Gombe steunen? Kijk hier hoe jij kunt bijdragen www.janegoodall.nl/doe-mee/