fbpx

Persinformatie Jane’s 85ste verjaardag – Van chimpansee tot wolf

Persinformatie Jane’s 85ste verjaardag – Van chimpansee tot wolf
22 maart 2019 Linda van Hage

Jane’s 85ste verjaardagsevent. Van chimpansee tot wolf: Hoe beschermen we de dieren in het wild tegen de mens? 

PERSBERICHT

Amsterdam, 24-03-2019

85STE VERJAARDAG LEGENDARISCHE CHIMPANSEE-ONDERZOEKER

Aftrap Jane Goodall jaar in Pakhuis de Zwijger

De legendarische primatologe Jane Goodall wordt woensdag 3 april 85 jaar. Reden voor Het Jane Goodall Instituut Nederland om dit jaar flink uit te pakken. Op 3 april wordt het Jane Goodall jaar afgetrapt met een avond in Pakhuis de Zwijger over de grootste bedreiging van dieren in het wild: de mens. 

Jane Goodall zet zich al sinds haar 26ste in voor chimpansees in het wild. Nog altijd reist ze meer dan driehonderd dagen per jaar om zoveel mogelijk mensen te inspireren zich in te zetten voor natuurbescherming en natuurbehoud. Het Jane Goodall Instituut Nederland grijpt haar 85ste verjaardag aan om Jane Goodall een jaar lang in het zonnetje te zetten en alle Nederlanders kennis te laten maken met haar werk. Het eerste evenement in het Jane Goodall-jaar vindt plaats op haar 85e verjaardag, woensdag 3 april. In Pakhuis de Zwijger gaan we in gesprek over de manier waarop dieren in het wild beschermd kunnen worden tegen de mens.

Jaarlijks gaat er naar schatting zo’n 19 miljard euro om in de illegale handel van wilde dieren. Maar dat is niet alles. Het leven van wilde dieren wordt ook bedreigd door ‘gewone’ menselijke activiteiten zoals de aanleg van nieuwe wegen, houtkap, landbouw, plasticafval in het milieu en snelgroeiende steden. Steeds meer land wordt opgeslokt, waardoor het leefgebied van wilde dieren wordt vernietigd en soorten uitsterven. Hoe zorgen we ervoor dat er genoeg leefruimte overblijft voor wilde dieren? En hoe kunnen we als mens vreedzaam samenleven met andere soorten? Over deze vragen gaan we in gesprek met onder andere Olivia Swaak-Goldman (directeur van Wildlife Justice Commission), Anne en Sjoerd van Leeuwen (Parlement van de Dingen en de Ambassade van de Noordzee), Niccy Kol (waste2wear) en filosoof Erno Eskens.

Het Wildlife Crime Event begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur zijn bezoekers welkom in Pakhuis de Zwijger. Om 22.00 uur heffen alle aanwezigen samen het glas op de 85e verjaardag van Jane om zo het Jane Goodall-jaar in te luiden.

Tickets zijn beschikbaar via www.janegoodall.nl/wildlife-crime-3-april/

Noot voor de redactie (niet ter publicatie)

Voor vragen, meer informatie of interviewverzoeken kun je contact opnemen.

Over Jane Goodall
Jane Goodall vertrok in 1960 als 26-jarige uit Engeland om in Tanzania de nog vrijwel onbekende chimpansees te bestuderen. Haar onderzoek werd baanbrekend. Met haar geduld, doorzettingsvermogen en karakteristieke optimisme wist ze het vertrouwen van de chimpansees te winnen en kreeg ze toegang tot de wereld van deze aandoenlijke, soms vreemde maar herkenbare wezens. Wereldwijd raakten mensen via haar onderzoek gefascineerd door deze meest aan de mens verwante diersoort.

Over het Jane Goodall Instituut Nederland
Het Jane Goodall Instituut is een non-profit organisatie die zich inzet voor de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden, met afdelingen in verschillende landen. Jane Goodall richtte het instituut op in 1977 vanuit de gedachte dat mens, dier en milieu een eenheid vormen, en dat ieder individu een verschil kan maken.