fbpx

De 85ste verjaardag van Dr. Jane Goodall was een succes – Van chimpansee tot wolf

De 85ste verjaardag van Dr. Jane Goodall was een succes – Van chimpansee tot wolf
8 april 2019 Linda van Hage

De 85ste verjaardag van Dr. Jane Goodall was een succes.

Van chimpansee tot wolf: Hoe beschermen we de dieren in het wild tegen de mens? 

De legendarische primatologe Jane Goodall werd woensdag 3 april 85 jaar. Reden voor Het Jane Goodall Instituut Nederland om dit jaar flink uit te pakken. Op 3 april werd het Jane Goodall jaar afgetrapt met een avond in Pakhuis de Zwijger over de grootste bedreiging van dieren in het wild: de mens. 

Jane Goodall zet zich al sinds haar 26ste in voor chimpansees in het wild. Nog altijd reist ze meer dan driehonderd dagen per jaar om zoveel mogelijk mensen te inspireren zich in te zetten voor natuurbescherming en natuurbehoud. Het Jane Goodall Instituut Nederland greep haar 85ste verjaardag aan om Jane Goodall een jaar lang in het zonnetje te zetten en alle Nederlanders kennis te laten maken met haar werk.

Het eerste evenement in het Jane Goodall-jaar vond plaats op haar 85e verjaardag, woensdag 3 april. In Pakhuis de Zwijger gingen we in gesprek over de manier waarop dieren in het wild beschermd kunnen worden tegen de mens.

Jaarlijks gaat er naar schatting zo’n 19 miljard euro om in de illegale handel van wilde dieren. Maar dat is niet alles. Het leven van wilde dieren wordt ook bedreigd door ‘gewone’ menselijke activiteiten zoals de aanleg van nieuwe wegen, houtkap, landbouw, plasticafval in het milieu en snelgroeiende steden. Steeds meer land wordt opgeslokt, waardoor het leefgebied van wilde dieren wordt vernietigd en soorten uitsterven. Hoe zorgen we ervoor dat er genoeg leefruimte overblijft voor wilde dieren? En hoe kunnen we als mens vreedzaam samenleven met andere soorten? Over deze vragen gingen we in gesprek met onder andere Olivia Swaak-Goldman (directeur van Wildlife Justice Commission), Harpo ‘t Hart en Sjoerd van Leeuwen (Parlement van de Dingen en de Ambassade van de Noordzee), Niccy Kol (Waste2Wear) en filosoof Erno Eskens.

De foto’s van de avond bekijken? Dat kan hier!

Het laatste woord was natuurlijk aan Jane.

Na afloop proosten alle aanwezigen samen op de 85e verjaardag van Jane om zo het Jane Goodall-jaar in te luiden en uit te kijken naar de verschillende events komend jaar en het bezoek van Jane in december!

Als eerste op  de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en hou onze social media in de gaten.