fbpx

Ter nagedachtenis aan Hilda Tresz, een kampioen voor chimpansees

Ter nagedachtenis aan Hilda Tresz, een kampioen voor chimpansees
1 mei 2019 Linda van Hage

Ter nagedachtenis aan Hilda Tresz, een kampioen voor chimpansees 

Door: Ashley Sullivan

Het is met een bezwaard hart dat we de plotselinge en onverwachte dood van een oud collega en vriend, Hilda Tresz, aankondigen. Hilda was een heel bijzonder onderdeel van ChimpanZoo, een programma van het Jane Goodall Instituut, dat zich toelegt op het verbeteren van het welzijn van chimpansees in gevangenschap door observatieonderzoek, gedragsverrijking en milieueducatie. Hilda is overleden tijdens haar aanstelling in Nepal.

Met de steun van het Arizona Center for Nature Conservation Phoenix Zoo, waar Hilda diende als gedragsverrijker en internationale coördinator voor dierenwelzijn, en door de vrijgevigheid van een aantal donoren, reisde Hilda de wereld rond. Ze zette zich in om de omstandigheden voor ontelbare chimpansees – en andere dieren – in gevangenschap te verbeteren door hun verblijfomgeving te verrijken. Hilda’s werk staat centraal in een korte documentaire getiteld “One Week to Change” die hier kan worden bekeken.

Dr. Jane Goodall schrijft ter ere van Hilda:

Hilda was niet bang om ergens heen te gaan om lijdende dieren te helpen. Haar onvermoeibare toewijding om dieren te helpen was echt fantastisch. Hilda’s overlijden laat een gat in ons netwerk achter en vermindert onze inspanningen om van dit alles een betere wereld te maken voor alle levende wezens. Het zal moeilijk, zo niet onmogelijk zijn om deze kloof te dichten met iemand met vergelijkbare vaardigheden en moed. Ze was goed op de hoogte van het gedrag van dieren, vooral dat van chimpansees, waardoor ze het leven van degenen die in dierentuinen leefden kon verbeteren zonder de financiering of de knowhow om geschiktere omheiningen te bouwen en beter opgeleide verzorgers in dienst te nemen. Haar diplomatieke benadering van soms defensieve dierentuindirecteuren en haar relatie met het personeel, samen met haar kennis van het gedrag van chimpansees en vermogen om mensen te introduceren die ellendige eenzame levens geleid hebben – soms jarenlang – hebben een enorm verschil gemaakt in het leven van veel mensen.

Als jarenlang deelnemer in ChimpanZoo, en als een officiële Jane Goodall Instituut vrijwilliger sinds 2007, heeft Hilda de levens van veel mensen geraakt. We hebben allemaal het geluk gehad om haar te kennen. We  condoleren haar familie en collega’s in de Phoenix Zoo.

We nodigen iedereen uit,  familie, vrienden en collega’s van Hilda om hun herinneringen aan Hilda’s leven, werk en toewijding hieronder of op sociale media te delen met behulp van de hashtag #RememberingHilda