fbpx

Ontmoet Lika van Chimp Eden

Ontmoet Lika van Chimp Eden
21 May 2019 Linda van Hage

Lika

Ontmoet de Chimpansees van Chimp Eden; chimpansee Lika

Gelegen in het prachtige Umhloti Natuurreservaat van 1.000 hectare, 15 kilometer buiten Nelspruit, Zuid-Afrika, is het Chimp Eden Chimpanzee Sanctuary. Chimp Eden is de thuisbasis van chimpansees die zijn ontheemd van hun natuurlijke leefgebieden in Afrika. De geredde chimpansees leven hier in een risicovrije omgeving en worden voorzien van de nodige aandacht om te herstellen van het trauma dat ze hebben opgelopen. Drie groepen chimpansees brengen hun dagen door in halfwilde leefruimten en vertonen normale sociale interactie en gedragspatronen als groepsleden. Lees over het opvangcentrum Chimp Eden

Lika is een vrouwtje in groep 3, geboren in 1994 in Angola

Lika werd voor ongeveer 12 jaar van haar leven geïsoleerd gehouden van andere chimpansees in een kooi achterin een ijzerwinkel. Hoewel haar eigenaar haar in de niet misbruikte en ze toegang had tot voedsel en water, is haar houden in eenzame opsluiting ook een vorm van misbruik. Ze arriveerde in 2007 in het opvangcentrum.

Lika was de laagste vrouw van haar groep maar wisselt nu af met Claudette. Toen Lika voor het eerst aan de groep werd voorgesteld, toonde ze asociaal gedrag, omdat ze al twaalf jaar geen andere chimpansee meer had gezien. Dit gedragspatroon is positief veranderd, maar ze blijft nog steeds subdominant voor de meeste andere chimpansees. Toen haar groepsleden opgewonden waren, nam ze de vlucht. Tegenwoordig zal ze echter haar mannetje blijven staan ​​en krijgt ze een back-up van zowel Jinga en Mimi als van de mannetjes.

Lees de verhalen van de andere chimpansees opgevangen bij Chimp Eden

Foto en Bron: Jane Goodall – Chimp Eden 

Help ons deze chimpansees te blijven beschermen en een veilig thuis te kunnen geven. Adopteer een chimpansee of doneer

Deze en andere geredde chimpansees in onze opvangcentra zijn slachtoffers van de illegale handel. Help ons de illegale handel in chimpansees en andere wilde dieren te stoppen.

4ever

Let them be #4EverWild
De illegale handel in wilde dieren is een van de belangrijkste redenen dat chimpansees en andere mensapen met uitsterven worden bedreigd. Daarnaast hebben wilde dieren als huisdier of in de entertainment industrie een vreselijk leven.

Sluit je aan & #ShareWithCare
STOP met het liken en delen van afbeeldingen met wilde dieren in onnatuurlijke situaties. Zogenaamde ‘schattige’ foto’s op social media dragen namelijk bij aan deze illegale handel. Lees hier wat jij nog meer kunt doen om de handel in wilde dieren te stoppen!