fbpx

Alles over chimpansee vaders

Alles over chimpansee vaders
7 June 2019 Linda van Hage

Alles over chimpanseevaders

Door: Bretagne Cohen- Brown

Neem ter ere van Vaderdag een kijkje in deze reeks onderzoeken, waarvan er twee afkomstig waren van onderzoek in het Gombe National Park en leer meer over chimpanseevaders.

Foto: Credit  Jerry Coyne

Hoewel chimpanseemoeders sterke, vaak levenslange banden smeden met hun baby’s, lijken chimpansee papa’s behoorlijk hands-off als het gaat om de zorg voor hun kinderen.

In de Disney film Chimpanzee wordt baby chimpansee Oscar na het verlies van zijn moeder geadopteerd door een mannetjes chimpansee. Het alfamannetje Freddy voedt hem op als zijn eigen kind. Een hoogst uitzonderlijke situatie aangezien meestal chimpanseevaders niet zo betrokken zijn bij hun kinderen.

Foto: Disney Film Chimpanzee

De afgelopen paar jaar zijn er echter enkele onderzoeken geweest naar wat een ‘succesvolle’ vader van de chimpansee is en hoe de sociale rang van een chimpanseevader zijn vaderlijke succes kan helpen of hinderen.

Vaderschap en sociale rang bij wilde chimpansees

De onderzoekers van deze studie trachten te bepalen of en hoe de sociale rangorde van een mannelijke chimpansee zijn succes zou beïnvloeden bij het doden van nakomelingen. Onderzoekers kozen een populatie van chimpansees die in het Budongo-woud in Oeganda woont voor hun studie, en gebruikten DNA om te analyseren welke chimpansee de kinderen verwekte.


Foto: Disney film Chimpanzee

De onderzoekers concludeerden dat “vaderschapssucces significant gecorreleerd was met sociale rang, waarbij alfamannetjes een onevenredige hoeveelheid nakomelingen kregen”, hoewel “zowel individuele variatie in mannelijke kwaliteit als de hulpbronnenwaarde van bepaalde vrouwen bemiddelende factoren kunnen zijn”.

Klik hier om de volledige studie te lezen. 

Agressieve chimpansees die meer kans hebben om nakomelingen te krijgen

Hoewel er in het verleden studies zijn geweest die naar de samenhang van agressie en paringsgedrag bij mannelijke chimpansees keken, was het doel van deze studie om te achterhalen of agressie niet alleen verband hield met paringsgedrag, maar ook met reproductief succes.


Foto: Disney film Chimpanzee

De studie, uitgevoerd in het Gombe National park, vond dat mannelijke chimpansees die agressief waren ten opzichte van vrouwelijke chimpansees, wanneer het vrouwtje seksueel ontvankelijk was, meer paarden met die vrouwtjes, maar dat correleerde niet noodzakelijk met het verwekken van meer nakomelingen. Chimpansee-mannetjes die agressief tegen vrouwen waren, of de vrouwtjes seksueel ontvankelijk waren of niet, zagen echter een toename van het aantal nakomelingen.

Lees hier meer over deze studie.

Relatie tussen vaders en mannelijke nakomelingen in wilde chimpansees

Een onderzoeker die werkzaam was in het Gombe National Park besloot om de relaties, of het mogelijke gebrek daaraan, tussen chimpanseevaders en hun mannelijke nakomelingen te onderzoeken.

In 11 jaar tijd werden de interacties tussen volwassen mannelijke chimpansees en jonge en adolescente chimpansees in Gombe bestudeerd. Er werd geen bewijs gevonden van een toegenomen interactie tussen vaders en zonen. Broers hadden echter meer kans op interactie met elkaar.

Lees hier meer over dit onderwerp. 

Adopteer een chimpansee en help mee aan de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden.