fbpx

ChimpUpdate Tumbo

ChimpUpdate Tumbo
8 juni 2019 Linda van Hage

Tumbo 

Tumbo is gek op eten, hij zit dan ook altijd vooraan bij het voeren en is erg ongeduldig, als de verzorgers niet snel genoeg zijn, begint hij zichzelf te krabben en strekt zijn arm uit om de aandacht te trekken.

Natasha is nog altijd het favoriete vrouwtje van Tumbo, wanneer zij in haar vruchtbare periode is loopt hij als een hondje achter haar aan en dwingt haar om te paren met hem. Dit vinden de andere mannetjes niet altijd even leuk en soms krijgt hij daarom ook wel een paar klappen van hen. Tumbo is één van de weinige chimpansees die de andere chimps om vergiffenis vraagt wanneer hij zich beseft dat hij fout zat.

De chimpansees krijgen regelmatig verrijking, een soort speelgoed waar wat lekkers in zit, om verveling tegen te gaan. Op een dag gooide de verzorgers de leider van de groep, Umutama, een zak verrijking toe. Tumbo zag dat gebeuren en sprong razendsnel op, pakte de zak zo voor Umutama zijn neus weg en klom direct in een hoge boom. Hij opende de zak en kon zijn geluk niet op toen hij kool en heerlijke pinda’s in de zak vond wat hij vervolgens in zijn eentje op at, de andere chimps konden alleen maar toekijken. Toen alles opgesmikkeld was trok hij zich snel terug in het bos met een lekkere volle buik.

Door: Judy Pronk
Foto en Bron: Ngamba Island