fbpx

Ontmoet de chimpansees van Chimp Eden

Ontmoet de chimpansees van Chimp Eden
30 juni 2019 Linda van Hage

Ontmoet de Chimpansees van Chimp Eden 

Gelegen in het prachtige Umhloti Natuurreservaat van 1.000 hectare, 15 kilometer buiten Nelspruit, Zuid-Afrika, is het Chimp Eden Chimpanzee Sanctuary. Chimp Eden is de thuisbasis van chimpansees die zijn ontheemd van hun natuurlijke leefgebieden in Afrika. De geredde chimpansees leven hier in een risicovrije omgeving en worden voorzien van de nodige aandacht om te herstellen van het trauma dat ze hebben opgelopen. Momenteel wonen er 33 geredde chimpansees bij Chimp Eden.

Drie groepen chimpansees brengen hun dagen door in halfwilde leefruimten en vertonen normale sociale interactie en gedragspatronen als groepsleden. Lees over het opvangcentrum Chimp Eden

Rehabilitatiecentrum Tchimpounga

Het verhaal van elke chimpansee is anders en we zorgen ervoor dat ze elk de speciale zorg krijgen die ze nodig hebben om te herstellen en te ontwikkelen. We bieden de voorwaarden voor een lang leven dat zo natuurlijk en bevredigend is voor een geredde chimpansee als mogelijk.

Na de trauma’s die ze hebben meegemaakt, hebben de chimpansees van Chimp Eden het geluk om in een risicovrije omgeving te leven, aangepast aan hun behoeften en met speciale zorg en rehabilitatie om hen te helpen herstellen. De chimpansees brengen hun dagen door in half wilde omhullingen en vertonen normale sociale interactie en gedragspatronen als groepsleden, ondanks hun traumatische achtergrond.

De Chimp Eden-gemeenschappen omvatten mannen en vrouwen, met verschillende leeftijden en een mix van personages!

     

Er zijn momenteel drie verschillende chimpanseegroepen in afzonderlijke verblijven in ons opvangcentrum, met in totaal 33 chimpansees. Deze groepen worden bepaald op basis van de leeftijd, geslacht en achtergrondgeschiedenis van de nieuwkomers, evenals de dynamiek van de huidige families. Introducties in de groepen kunnen een moeilijk en langdurig proces zijn, vooral bij oudere chimpansees. Wanneer chimpansees als volwassenen aankomen, missen ze de sociale vaardigheden die ze in het wild zouden hebben verworven en moeten ze zorgvuldig in de gemeenschap worden geïntegreerd.

Het opvangcentrum  biedt intensieve medische, emotionele en sociale steun aan geredde chimpansees die bang, ziek en soms zwaar gewond aankomen. Helemaal wild worden ze nooit meer, sommige chimpansees zullen altijd  gedrags- of gezondheidsproblemen houden. Lees de persoonlijke verhalen van  chimpansees hier!

Groep 1

Groep 2

Groep 3 

Foto en Bron: Jane Goodall Institute South Africa Chimp Eden 

Help ons deze chimpansees te blijven beschermen en een veilig thuis te kunnen geven. Adopteer een chimpansee of doneer

Deze en andere geredde chimpansees in onze opvangcentra zijn slachtoffers van de illegale handel. Help ons de illegale handel in chimpansees en andere wilde dieren te stoppen.

4ever

Let them be #4EverWild
De illegale handel in wilde dieren is een van de belangrijkste redenen dat chimpansees en andere mensapen met uitsterven worden bedreigd. Daarnaast hebben wilde dieren als huisdier of in de entertainment industrie een vreselijk leven.

Sluit je aan & #ShareWithCare
STOP met het liken en delen van afbeeldingen met wilde dieren in onnatuurlijke situaties. Zogenaamde ‘schattige’ foto’s op social media dragen namelijk bij aan deze illegale handel. Lees hier wat jij nog meer kunt doen om de handel in wilde dieren te stoppen!