fbpx

Ontmoet de chimpansees van Ngamba Island

Ontmoet de chimpansees van Ngamba Island
30 June 2019 Linda van Hage

Ontmoet de chimpansees van Ngamba Island opvangcentrum

Elk jaar doden stropers duizenden chimpansee voor de illegale handel in bushmeat ofwel vlees van wilde dieren. De stropers doden de kleinste dieren meestal niet; zij verkopen hen als huisdieren.

De chimpansees

De chimpansees variëren in leeftijd van 2 tot 33 jaar oud. Wist je dat chimpansees in gevangenschap 60 jaar kunnen leven! Het zijn intelligente, zeer sociale dieren met individuele persoonlijkheden, net als mensen. Bekijk welke chimpansees er op Ngamba wonen en lees hun verhalen. Hier stellen we je voor aan iedereen, maar als je deze fantastische dieren echt wilt leren kennen, bezoek Ngamba Island ​​dan en ontmoet ze persoonlijk!

Samenwerken en voorlichting

Het Jane Goodall Instituut zet zich in om een einde te maken aan de illegale handel in bushmeat door de lokale gemeenschappen in het gebied bewust te maken van de waarde van de natuur voor mens en dier en het illegale karakter van de handel. Naast milieueducatie en voorlichtingscampagnes leert onze organisatie hen ook wat alternatieve bronnen voor proteïne zijn en hoe zij die duurzaam kunnen cultiveren/fokken. Daarnaast werken wij samen met nationale natuurbeschermingsorganisaties om te zorgen dat er een duidelijk beleid is om de natuurlijke hulpbronnen (hout, mijnbouw) in het oerwoud, de longen van Afrika, op een bepekte, duurzame manier te onttrekken aan het woud.

Opvang van chimpansees

Zolang er echter vraag blijft naar bushmeat, zal de illegale jacht voortduren. Om de achtergebleven weesjes die op de zwarte markt worden verhandeld op te kunnen vangen heeft het Jane Goodall Instituut opvangcentra. Helaas worden er nog elke maand chimps geconfisqueerd en aangeboden aan Ngamba Island. Alleen het opvangen van chimpansees is niet voldoende. Educatie en voorlichting van de lokale bevolking over het belang van natuurbehoud is ongelooflijk belangrijk. Ngamba besteed hier dan ook veel aandacht aan.

Over Ngamba Island opvangcentrum

Opgericht in 1998 is Ngamba Island momenteel een thuis voor 49 verweesde en geconfisqueerde chimpansees, gered uit de illegale handel in huisdieren en bushmeat. Ondanks hun trauma’s hebben chimpansees die op Ngamba wonen een veilige en half natuurlijke omgeving om zich te herstellen en uiteindelijk te gedijen tijdens hun lange levensduur van maximaal 60 jaar. Opgericht in 1998, biedt het eiland 95 hectare aan natuurlijk bos waar de chimpansees dagelijks rondzwerven en foerageren. Hun dieet wordt meerdere keren per dag aangevuld tot grote vreugde van bezoekend toeristen die de voeding vanaf een uitkijkplatform kunnen observeren. De chimpansees hebben de vrijheid om ‘s nachts in het bos te verblijven of terug te keren naar de nachtelijke verblijven waar ze nesten kunnen bouwen en een avondmaaltijd kunnen krijgen.

Chimpansee verzorging

De zorg voor de chimpansees is het hele jaar door een fulltime taak.  Een  toegewijd team van meer dan 22 zorgverleners, dierenartsen, vrijwilligers en personeel op het eiland zijn 24/7 druk met veel meer dan alleen het voeden en verzorgen van de 49 chimpansees.

Lees hier meer over de chimpansees en hun verhalen

U kunt helpen met de opvang en het beschermen van chimpansees door donateur van ons te worden of door een chimpansee te adopteren.

Het opvangcentrum en reservaat biedt intensieve medische, emotionele en sociale steun aan geredde chimpansees die bang, ziek en soms zwaar gewond aankomen. Verweesde baby’s leven hier met hun adoptieve moeders totdat ze sterk genoeg zijn om te integreren in een troep. Sommige chimpansees zullen altijd in dit deel van het reservaat wonen vanwege aanhoudende gedrags- of gezondheidsproblemen.

Ngamba Island werkt samen met andere organisaties op het gebied van onderwijs, behoud en bewustwordingsprogramma’s om te proberen de frequentie van chimpansees die uit het wild worden gehaald te verminderen.

Op chimpansees gericht milieubehoud, excellentie in de zorg en het welzijn van geredde chimpansees, verhoogde het publieke bewustzijn van bredere instandhoudingskwesties met de chimpansee als een belangrijke diersoort, en betrokkenheid bij gemeenschappen die naast chimpanseepopulaties leven.

Lees de verhalen van de andere chimpansees opgevangen op Ngamba Island

Foto en Bron: Jane Goodall Instituut Uganda

Help ons deze chimpansees te blijven beschermen en een veilig thuis te kunnen geven. Adopteer een chimpansee of doneer

Deze en andere geredde chimpansees in onze opvangcentra zijn slachtoffers van de illegale handel. Help ons de illegale handel in chimpansees en andere wilde dieren te stoppen.

4ever

Let them be #4EverWild
De illegale handel in wilde dieren is een van de belangrijkste redenen dat chimpansees en andere mensapen met uitsterven worden bedreigd. Daarnaast hebben wilde dieren als huisdier of in de entertainment industrie een vreselijk leven.

Sluit je aan & #ShareWithCare
STOP met het liken en delen van afbeeldingen met wilde dieren in onnatuurlijke situaties. Zogenaamde ‘schattige’ foto’s op social media dragen namelijk bij aan deze illegale handel. Lees hier wat jij nog meer kunt doen om de handel in wilde dieren te stoppen!