fbpx

De Roots & Shoots Chimpansee-beweging in Tanzania is gelanceerd

De Roots & Shoots Chimpansee-beweging in Tanzania is gelanceerd
1 juli 2019 Linda van Hage

De Roots & Shoots Chimpansee-beweging in Tanzania is gelanceerd

Door: Japhet Mwanang’ombe

Met dank aan jullie steun heeft het  Jane Goodall Instituut Nederland samen met onze collega’s in Tanzania de  Roots & Shoots Chimpansee-beweging gelanceerd.

De Roots & Shoots Chimpansee-beweging in Tanzania is gestart in meerdere Roots & Shoots-regio’s in Tanzania. De Chimpansee-beweging bereikt 30 regio’s in Tanzania, inspireert 254 jongeren groepen en inspireert 2 miljoen jonge mensen in Tanzania. De lancering van deze beweging maakt deel uit van de tweede Chimpanseedagcampagne en maakt ook deel uit van de 28e verjaardag van Roots & Shoots in Tanzania.

We hopen met deze campagne meer dan 5 miljoen mensen in Tanzania te bereiken en te verbinden. Dit bewustzijn zal zeker helpen bij de viering van het 60-jarig bestaan van nationaal park Gombe in 2020.

Chimpansees worden ernstig bedreigd. Honderd jaar geleden waren er nog een geschatte 1 tot2 miljoen chimpansees verspreid over wel 25 landen in Afrika. Tegenwoordig zijn dat er minder dan 350.000. Om het tij te keren, is het belangrijk dat we zo snel mogelijk een einde maken aan de vernietiging van hun leefgebied, de handel in apenvlees en de illegale handel van wilde dieren als huisdieren.

Met onder andere Wereld Chimpansee Dag willen we dat nog meer mensen gaan inzien hoe belangrijk het is dat chimpansees beschermd worden. Er is grote behoefte aan een wereldwijde inzet voor de verzorging, bescherming en conservatie van chimpansees, in het wild en in gevangenschap.

Bomen planten voor de chimpansees

Dr. Jane Goodall, bekend om haar baanbrekende studie naar chimpansees, dat bijna 60 jaar geleden in Tanzania begon, zet haar werk voort. Zo wil ze de natuur in Afrika behouden door deel te nemen aan een expeditie om de hoogste berg van het continent te beschermen.

Dr. Jane Goodall is wereldwijd bekend als ‘s werelds toonaangevende primatoloog en een vooraanstaande milieuactivist. In februari 2019 sloot Goodall, toen 84, zich aan bij haar internationale jeugdgroep Roots & Shoots om bomen te planten in het Tanzainaanse Moshi,aan de voet van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika.

Het gebied rond de berg laat allebarre gevolgen van de klimaatverandering zien, die deels als gevolg van grootschalige ontbossing in de regio is ontstaan. Het Jane Goodall Instituut wil deze gevolgen aanpakken.

De expeditie, een samenwerkingsverband met Adventure Travel Group The Explorer’s Passage (TEP) en Polar Conservation Foundation 2041 ClimateForce, nodigde deelnemers uit om deel te nemen aan een trekking om zo geld op te halen voor de boomplantprojecten van Roots & Shoots in Tanzania.

De groep van 19 ontdekkingsreizigers van TEP plantte 2.041 bomen, waarvan de laatste 41 werden geplant met Jane. Het getal 41vertegenwoordigt de samenwerking tussen TEP en de Britse milieuactivist en ontdekkingsreiziger Robert Swan en zijn 2041-stichting, die zich inzet voor het behoud van Antarctica.

Na de boomplantactiviteit trokken de ontdekkingsreizigers verder naar de top van de Kilimanjaro.

Janegoodall’s Roots & Shoots Chimpansee trofee in Tanzania.

#chimpansee, #worldchimpzeeday, # rootsandshootstz