fbpx

Chimpansee Kidman en haar 25 dagen oude baby zijn gedood

Chimpansee Kidman en haar 25 dagen oude baby zijn gedood
6 August 2019 Linda van Hage

Chimpansee Kidman en haar 25 dagen oude baby zijn gedood

In het Kibale National Park in Oeganda, werden Kidman en haar baby aangevallen door twee mannen en tal van honden. Kidman en haar dochtertje maakten deel uit van de Ngogo groep, de grootste bekende chimpansee-groep in Oost-Afrika.

Onderzoeker Langergraber joeg de stropers weg. Hun honden vluchtten niet en bleven aanvallen. Langergraber slaagde er uiteindelijk in, samen met Kidman haar volwassen zoon Elton en zijn goede vriend Hicks, de honden weg te jagen. Het was te laat voor Kidman en haar dochtertje.

Credit: Kevin Langergraber – Ngogo Chimpanzee Project
Foto: Kidman

Kibale National Park chimpanzees.

Kibale National Park bevat de grootste populatie chimpansees in Oeganda en is één van de grootste in Oost-Afrika. Hierdoor is het een van de weinige overgebleven bolwerken voor chimpansees in het wild. De grootste bedreiging voor chimpansees in Kibale is stroperij, die door toename van de lokale menselijke populatie is toegenomen.

Hoewel er lokale taboes zijn tegen het eten van chimpansees, raken de chimpansees gevangen in strikken die door stropers zijn uitgezet om ander wild te vangen. Naar schatting een derde van de chimpansees in het park heeft verwondingen die verband houden met de strikken. Chimpansees die zichzelf kunnen bevrijden, kunnen de strikken meestal niet volledig verwijderen en na verloop van tijd wordt het draad- of nylonmateriaal strakker en strakker om hun vingers, handen of voeten gewikkeld. Dit veroorzaakt pijn en infecties en vaak leidt het tot verlies van de stukken lichaamsdelen, gehele lichaamsdelen of zelfs de dood.

Lees het verhaal van Quiver die zijn arm verloor vorig jaar.

Credit: Kevin Langergraber – Ngogo Chimpanzee Project
Foto: Kidman and her infant, in a photo taken three days ago

Wat is er gebeurd?

Sinds 1991 bestuderen onderzoekers deze groep chimpansees in Kibale, zo ook op de dag van de aanval. Onderzoeker Langergraber vond een groep van 30 volwassen chimps en verschillende baby’s die aan het spelen en ontspannen waren. Later op de dag toen de chimpansees onderweg waren hoorde Langergraber één van hen gillen. Hij dacht dat ze op een buffel of een olifant waren gestoten. Toen hij op hen af ​​rende, was hij geschokt toen hij twee stropers zag.

Onderzoeker Langergraber was alleen en deed er alles aan om Kidman en haar dochter te redden. De stropers vluchten toen Langergraber naar hen toe rende en schreeuwde. De enkele tientallen jachthonden van de stropers deden dat niet.

De jachthonden vielen Kidman en haar 25 dagen oude baby dochtertje aan. Ook Jumbo, de zesjarige zoon van Kidman, werd aangevallen. Met een speer uit Kidmans rug, waarmee zij door de stropers was aangevallen, kon hij zorgen dat Jumbo kon vluchten. Samen met Kidman haar volwassen zoon Elton en zijn goede vriend Hicks probeerde Langergraber de honden bij Kidman en haar dochtertje weg te jagen. Hicks vluchtte met Kidmans gewonde baby. “Uiteindelijk waren het alleen ik en Elton die tegen de honden vochten”, vertelt Langergraber. Ze slaagden erin de honden te verjagen, maar het was te laat voor Kidman, die een paar minuten later stierf. Hetzij door de twee speerwonden in haar rug of door de verwondingen die van de honden. Elton ging naar haar toe, rook nog een laatste keer aan haar en vluchtte toen zelf.

Helaas zijn de onbekende stropers ontsnapt. Het goede nieuws, naar omstandigheden, is dat Jumbo, de 6-jarige zoon van Kidman, weliswaar gewond is geraakt door de honden, maar het wel overleefd heeft.

Lees hier het volledige verhaal van Langergraber op The Atlantic

Langergraber “Dit gebeurt waarschijnlijk altijd, maar nu is het  een verhaal dat iemand  zag (…) En het gebeurde met een chimpansee die mensen sinds 1995 hebben bestudeerd. We kennen haar, haar familie, haar geschiedenis en we hebben prachtige foto’s van haar. “

De ranger van de Kibale Snare Removal teams

In een poging chimpansees en andere dieren in Kibale National Park te beschermen tegen illegale jacht, zijn er twee Kibale Snare Removal teams van lokale mensen in dienst. Zij patrouilleren in het park om strikken en tekenen van stroperij aan te pakken.

Samen met de lokale wetshandhavingsfunctionarissen van de Uganda Wildlife Authority patrouilleren onze teams momenteel over een groot gebied rond het Ngogo-territorium. We hopen in de nabije toekomst een derde team in te huren voor een zuidelijk deel van het park waarvan bekend is dat het onder zware stropersdruk staat.

Lees meer over de Kibale Snare Removal teams en ons werk in het Kibale National Park

Lees het verhaal van Lisanne Looman die Afgelopen jaar de groep bezocht.

Wij van het Jane Goodall Instituut zijn erg getroffen door dit incident en samen zullen we de situatie in het Kibale National Park opnieuw evalueren. Wij wensen alle medewerkers en betrokkenen  heel veel sterkte om na deze traumatische gebeurtenis hun werk weer op te pakken.

Het Jane Goodall Instituut Nederland steunt het Kibale Snare Removal project. Help ons de Rangers van het Kibale Snare Removal team te blijven steunen en doneer. 

Door: Linda van Hage
Bronnen: The Jane Goodall Institute Uganda, The Atlantic and The Ngogo chimpanzee project