fbpx

Fietsen met Roots & Shoots voor de chimpansees in Tanzania

Fietsen met Roots & Shoots voor de chimpansees in Tanzania
26 augustus 2019 Linda van Hage

Fietsen met Roots & Shoots voor de chimpansees in Tanzania

Door: Fien Lindelauff
Bron: The Jane Goodall Institute Tanzania

Het Jane Goodall Instituut in Tanzania zet zich al jaren in voor de chimpansees en hun leefomgeving. Als deel van ons nieuwe Roots & Shoots project in Tanzania, fietsen zes Roots & Shoots vrijwilligers in 15 dagen van het Gombe National Park naar het Katavi National Park om aandacht te vragen voor het behoud van de chimpansees.

In het Gombe National Park leven twintig tot veertig procent van de chimpansees van Tanzania. Het Jane Goodall Instituut werkt samen met 52 dorpen in dit gebied zodat de 311.000 dorpelingen goed kunnen leven met oog voor de hen omringende natuur. Roots & Shoots richt zich hierbij op educatie projecten waarbij de bescherming van de chimpansees in het wild centraal staan.

De grootste bedreigingen voor chimpansees in het wild zijn stroperij, bushmeat, ziekten, ontbossen en de huisdierindustrie. De aanhoudende migratie van plattelandsbevolking naar stedelijke centra heeft ertoe geleid dat de vraag naar bushmeat (wilde dieren inclusief met uitsterven bedreigde chimpansees die als vlees worden verkocht) aan het stijgen is.

Een onderdeel van dit project is de ‘Conservation Caravan’, waarbij zes Roots & Shoots vrijwilligers en senioren in 15 dagen op de fiets van het Gombe National Park naar het Katavi National Park trokken. Tijdens deze tocht informeerden zij de lokale bevolking in omliggende dorpen over de bedreigde status van de chimpansee. Zo werd er uitgelegd op welke manier menselijk handelen een bedreiging vormt voor de chimpansees. Ook werden er films vertoond en vergaderingen georganiseerd. Met dit project proberen wij in Tanzania bewustzijn te vergroten van de urgentie waarmee we een einde moeten maken aan natuurcriminaliteit.

Het Jane Goodall Instituut Nederland steunt het Roots & Shoots educatie programma in Tanzania.