fbpx

Onze Anna over de Roots & Shoots Global leaderschip meeting met Jane en Prins Harry

Onze Anna over de Roots & Shoots Global leaderschip meeting met Jane en Prins Harry
27 augustus 2019 Linda van Hage

Onze Anna over de Roots & Shoots Global leaderschip meeting met Jane en Prins Harry

Door: Anna Fabriek

Dr. Jane Goodall en Prins Harry kwamen samen met 26 jonge Roots & Shoots-vertegenwoordigers van over de hele wereld voor de Global Summit in Windsor Castle. Onze Nederlandse Roots & Shoots vrijwilligsters Anna was daar bij en deelt haar persoonlijke verhaal. 

Vliegtuig in, vliegtuig uit, proberen de uitgang van het vliegveld te vinden, taxi in, taxi uit en daar sta je dan.. in Windsor, niet goed wetende wat te verwachten en wat er van mij verwacht wordt, maar WAUW wat een mooie plek.

Langzaamaan arriveerde elke deelnemer en leerden we elkaar kennen. 27 Nieuwe gezichten uit 27 verschillende landen, van Uruguay tot Taiwan, Burundi tot Australië, van alles wat, een echte multi-culti bedoeling dus!

Zondag 21 juli begon het echte werk. Jane opende de week en verschillende presentaties over de nog lopende projecten van vorig jaar gingen van start. Peace Day, No Waste November en de Animal Parade zijn projecten die meerdere malen aan bod kwamen. Projecten waar vrijwilligers wereldwijd druk mee bezig zijn.

De groep deelnemers was onderverdeeld in kleinere groepjes met elk een onderwerp waar we mee aan de slag konden gaan. Iedereen was bekend met zijn onderwerp en heeft van tevoren contact gehad via skype. Ieder groepje presenteerde kort hun onderwerp en het project dat ze op voorhand hadden bedacht. (Al zouden alle plannen & ideeën zo’n 10x veranderen die week).

De dag werd afgesloten met een evensong in de chapel op het terrein. En op naar bed, wat een indrukken de eerste dag!

De rest van de week bestond voornamelijk uit ‘’country presentations’’ en ‘’break out sessions’’. Iedereen had een korte presentatie voorbereid over zijn of haar land. Hierin vertelden we over projecten die gaande zijn of al zijn gedaan, hoe wij dit aanpakken en ook eventuele plannen voor komende projecten. Dit onderdeel is ontzettend inspirerend! Het is zo mooi om te zien hoe druk iedereen is en wat een creativiteit zij hebben. Ik heb zeker wat toffe ideeën meegenomen naar huis, dus we kunnen aan de slag! Een mooi voorbeeld is een project uit Slowakije, hier heeft een groep vrijwilligers verwaarloosde plekken zoals stations, opgeknapt door natuur geïnspireerde tekeningen te maken op muren en paden. Met deze tekeningen knappen ze een plek op en kunnen ze tegelijkertijd mensen inspireren en bewust maken. Of kijk naar Tanzania, Oeganda en Burundi die al duizenden bomen hebben geplant samen met leerlingen van verschillende scholen!

Rest van de tijd gingen alle groepjes aan de slag met hun project. ‘Wat willen we doen?’ ‘Wat willen we bereiken?’ ‘Wat hebben we hiervoor nodig?’ ‘Wie hebben we hiervoor nodig?’ ‘Is dit haalbaar?’ ‘Valt dit te meten?’ Ontzettend veel denkwerk, maar ook ontzettend leuk om te doen. Ook heeft Windsor Castle zulke mooie plekjes, wat maakt dat het zeker niet verkeerd is om daar te mogen werken. Het groepje waar ik in zit houdt zich bezig met het onderwerp: “Reduce of single use plastics”. Iedereen is zich vaak al wel bewust van de enorme plastic soep. Echter wij willen mensen nog bewuster maken over de manieren waarop zij zelf een verschil kunnen maken en wat bijvoorbeeld simpele, maar ook snelle manieren zijn om dat te doen. Net zoals mijn groepje zijn er groepen met onderwerpen als Global warming, zero waste, animal protection en nog meer.

Verder kwamen er verschillende gastsprekers gedurende de week. De kleinzoon van Jane via skype over een R&S project in Pugu, Tanzania. Serena, een journaliste over het gebruik van social media en het promoten van je project, Patrick van R&S global en natuurlijk hier en daar een inspirerend verhaal van Jane zelf. En niet te vergeten, het bezoek van prins Harry!  Hij gaf een korte speech over het belang van ons werk en zijn eigen ervaringen. Wat hij om zich heen ziet gebeuren en hoe er hard gewerkt moet worden om mensen, andere dieren en natuur te beschermen. Elk groepje kreeg de tijd om over hun onderwerp te praten en te vertellen wat haar ideeën zijn voor komende projecten. Grote camera’s erbij en journalisten die alles meeschreven. Unieke ervaring dus! Soms zoek ik de foto’s even op om te kijken of het allemaal wel echt is gebeurd.

We hebben met zijn allen te veel gedaan om alles te vertellen en  ik ben erg gelukkig dat ik dit allemaal mee heb mogen maken. Een week samen zijn met een groep mensen die even gepassioneerd zijn over natuur, mensen en andere dieren is heel inspirerend en motiverend. Er zijn zo veel mensen over de hele wereld die tijd en moeite stoppen om hun steentje bij te dragen. In elk land zijn er geweldige projecten opgezet, waar je anders niet veel over hoort. Door deze week voelt Roots and Shoots nog meer als een wereldwijde familie die bestaat uit de liefste mensen. Er zijn hele mooie projecten ontstaan deze week, waar nog hard aan wordt gewerkt. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten en kijk uit naar wat we allemaal gaan bereiken. En ik krijg het druk want heb nu 27 landen die ik moet bezoeken! J

Wil jij je aansluiten bij Roots & Shoots, dat kan hier! www.janegoodall.nl/roots-and-shoots/