fbpx

ChimpUpdate Asega

ChimpUpdate Asega
10 september 2019 Linda van Hage

Asega

Sinds Asega’s komst naar Ngamba is hij ontzettend gegroeid en gestegen in rang. Op dit moment behoort hij tot de top 10 hoogstgeplaatste chimps in de groep. Asega is zelfs verantwoordelijk voor de ondergang van zijn vriend Mawa, die voorheen de baas was.

Wanneer de groep naar binnen gaat zit Asega altijd samen met Mawa in dezelfde ruimte. Als dit niet het geval is, dan laat Asega duidelijk zijn onvrede merken. Hij schud aan de deur en maakt veel geluiden om de aandacht van de verzorgers te trekken. Als zij niet snel reageren en Asega zich genegeerd voelt, begint hij heel hard op de deur te bonzen.

Asega is niet vies van een potje vechten met de andere mannetjes, en is dan ook vaak de aanstichter. Vooral Kisembo en Umugenzi zijn regelmatig aan de beurt om te kijken wie de sterkste is.

Asega is gek op elke vorm van verrijking omdat daar altijd wat lekkers uit te halen valt. Hij keurt regelmatig de vrouwtjes chimps. Als ze geen interesse tonen, dwingt hij ze met geweld door ze eerst uit te nodigen voor een vlooi sessie.

Door: Judy Pronk
Foto en Bron: Het Jane Goodall Institute Uganda

Om chimpansees als deze en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.