fbpx

Recycle4Chimps jouw smartpones, toners en cartridges

Recycle4Chimps jouw smartpones, toners en cartridges
26 September 2019 Linda van Hage

Recycle4Chimps op het Verzamel, ontzamel festival

In het ‘Jane85’ jaar staat het Jane Goodall Instituut zondag 29 september op het ‘Verzamel, ontzamel festival’ in Hoek van Holland. Kom je smartphones, toners en cartridges inleveren, ontzamel en steun de chimpansees.

  

Voor de verzamelaar (wie is dat niet…?) die relaxt aan de slag wil tegen vervuiling en verspilling. Kom verzamelen, ontzamelen, onstpullen, omdenken, Het Jane Goodall Instiuut en Jane’s Roots & Shoots jongerenprogramma zijn er bij om jou te helpen ontzamelen!

Recycle4Chimps

Veel mensen maken gebruik van een printer thuis of op het werk. Om te kunnen printen heb je cartridges en toners nodig. Als deze leeg zijn dan kun je deze het beste recyclen in plaats van bij het gewone afval weg te gooien. Toners en cartridges horen namelijk bij het klein chemisch afval aangezien resten van tonerpoeder of inkt schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Daarnaast is het goed te recyclen of kunnen ze zelfs opnieuw gevuld worden.

Waar misschien nog meer mensen gebruik van maken zijn telefoons. Telefoons horen bij elektrische apparaten en het afval ervan wordt daarom ook wel ‘e-waste’ (elektronisch afval) genoemd. We kopen met zijn allen ontzettend veel elektrische apparaten. Wist je bijvoorbeeld dat er 371 miljoen kilo elektrische apparaten in de winkels stonden in 2016? Als deze apparaten stuk gaan en worden weggegooid, dan is dat heel veel afval!

Om onze telefoons te maken zijn veel grondstoffen nodig. Waardevolle materialen die onder slechte of niet eerlijke omstandigheden worden gewonnen. Coltan wordt bijvoorbeeld gebruikt om stroom vast te houden en kobalt zit in de oplaadbare batterijen. Coltan en kobalt worden vaak gewonnen in Congo, waar veel conflicten zijn en het mijnen van coltan en kobalt draagt hier deels ook aan bij. Een ander voorbeeld is koper. Het winnen van koper wordt vaak gedaan onder slechte omstandigheden en het is slecht voor de luchtwegen. Verder komen afvalstoffen vrij die het water in het gebied vervuilen. Het winnen van grondstoffen als deze zorgen voor uitputting van de watervoorziening, ontbossing en milieuvervuiling. Niet alleen schadelijk voor de natuur en de dieren maar ook voor de mensen die daar wonen.

En dat terwijl deze waardevolle grondstoffen steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. We moeten meer telefoons recyclen om dit te voorkomen!

Samen maken we een positief verschil! 

Iedereen is welkom,  wij informeren je graag over de verschillende manieren van recycelen voor de chimpansees. Jouw mobieltjes, toners en cartridges zijn geld waard voor de chimpansees en wij bieden nog meer recycle mogelijkheden met  onze merchandiseWaste2Wear, Fairphone, Eeko en PifWorld. Plus,  Jane Goodall’s Roots & Shoots programma, zet je graag aan het denken over wat jij kan doen voor mens, dier en natuur.


“What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make.” – dr. Jane Goodall

Tot 29 september bij  ‘Van verzamelen naar ontzamelen’ Stichting KUnSTPLAAT Kijk op de website van Kunstplaats voor meer informatie