fbpx

Slecht nieuws voor Bono

Slecht nieuws voor Bono
26 september 2019 Linda van Hage

Slecht nieuws voor Bono

Bono, een chimpansee mannetje uit de Kanyawara chimpanseegroep van Kibale National Park in Oeganda, werd op in juli 2019 gezien met een snare, een valstrik, om zijn vingers. Bono is als kind zijn rechterhand al verloren door een snare.

In Oeganda worden er strikken gezet voor het vangen van wilde dieren. Deze strikken zijn veelal ijzerdraad stroppen die “snares” worden genoemd. Deze snares worden geplaatst op wildpaden en zijn bedoelt om dieren als duikers en bushpigs te vangen. De dieren lopen niets vermoedend door een val en raken verstrikt in het straktrekkende ijzerdraad.

Achtergebleven snares zijn een groot gevaar voor de in het bos levende chimpansees. Hoewel snares meestal niet dodelijk zijn voor chimps, kunnen ze wel ernstige verwondingen teweeg brengen. Een chimp raakt vaak niets vermoedend met een hand, arm of been verstrikt. Door de vluchtreactie waarbij het dier gaat rennen trekt de snare zich strak om het lichaamsdeel wat dan vervolgens door de vastzittende snare afsterft.

Zo gebeurde dit ook bij Bono. De snare zat rondom Bono’s middel- en ringvinger aan zijn linkerhand. Omdat de snare de bloedtoevoer tegenhoud, zullen zijn vingers afsterven.

Door een tekort aan dierenartsen kon er niet op tijd iemand ter plaatse zijn om Bono van zijn snare af te helpen. Daarnaast leven de chimpansees in het het Kibale national park in het wild, en zijn dus erg schuw tegenover mensen.

Op 13 juli is bij Bono de snare eraf gevallen en waren zijn vingers zwart. Om zich voort te bewegen vermijdt Bono gewicht op zijn hand te zetten en loopt hij op zijn pols.

Ons snare removal team in Oeganda doet er alles aan om de achtergebleven snares weg te halen, en wij hopen binnenkort een nieuw project te starten waarbij er altijd dierenartsen klaar staan om de chimpansees te kunnen verzorgen. Lees hier meer over het Kibale Snare Removal Team

Door: Fien Lindelauff

Om chimpansees en primaten als deze en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.