fbpx

Hoe gaat het met baby Thabu?

Hoe gaat het met baby Thabu?
5 november 2019 Fien Lindelauff

Door: Natasha Tworoski

Vertaling: Fien Lindelauff

Ondanks dat de vrouwelijke chimpansees in opvangcentra voorbehoedsmiddelen krijgen, kan het gebeuren dat een chimpansee tóch zwanger wordt. Hoe voeden zij hun baby’s op zonder zelf een voorbeeld te hebben gehad?

Veel van de chimpansees in opvangcentra zijn getraumatiseerd en zijn zelf nooit door hun moeder opgevoed. Om deze reden hebben zij vaak een handje nodig bij het opvoeden van hun kleintjes.

De vrouwelijke chimpansees in opvangcentra krijgen anticonceptie middelen om te zorgen dat zij niet zwanger worden. Toch werd Thabu enkele jaren geleden als  ‘suprise baby’ geboren in het Chimp Eden opvangcentrum.

Baby Thabu

Net als bij mensen, bieden de voorbehoedsmiddelen niet 100 procent zekerheid. De chimpansees krijgen zelfs menselijke implanons. Zo werd chimpansee Nina plotseling zwanger.

Nadat Nina vreemd gedrag vertoonde, zoals extreme vermoeidheid en extra veel water drinken, werd zij onderzocht. In de eerste instantie voelde de dokters een grote knobbel in haar buik, en vreesde voor een tumor. Maar wat bleek, deze ‘tumor’ was in feite een baby chimpansee!

Omdat Nina was opgegroeid in een opvangcentrum waar geen baby’s geboren werden, had zij nooit geleerd hoe zij zelf een baby moest opvoeden.

Met de komst van haar eigen baby, Thabu, wist zij niet hoe ze hem moest dragen en droeg ze hem soms zelfs ondersteboven! Ook wist Nina niet hoe ze hem borstvoeding moest geven.

Om Nina te laten zien hoe ze haar baby moest verzorgen, kwam er een vrouw langs die toevallig zelf een baby had gehad. En het werkte! Dankzij de menselijke demonstratie kon Nina haar baby zelf borstvoeding geven.

Ondanks het feit dat Thabu zowel voor de verzorgers als voor Nina als een verassing kwam, werd hij met open armen ontvangen! In het onderstaande filmpje kun je zien hoe het nu met Nina en Thabu gaat.

Lees hier meer over het Chimp Eden opvangcentrum