fbpx

ChimpUpdate Afrika

ChimpUpdate Afrika
18 december 2019 Fien Lindelauff

Afrika

Afrika raakt soms een beetje overweldigd door de andere chimps. Ze zijn soms zo luidruchtig en sterk! Dit is ook de reden waarom zij niet goed voor haar baby Eazy kon zorgen. De andere chimpansees waren jaloers en wilden hem van haar afpakken en zij was daar niet tegen opgewassen. Afrika heeft haar eigen manier gevonden om hem toch te beschermen, namelijk door Connie en Sara voor hem te laten zorgen. Sara is een vriendin van Afrika en samen zorgen ze goed voor hem. Zo kan Afrika toch een band met Eazy opbouwen.

Afrika geeft niet zoveel om contact met mensen en kan best gemeen zijn tegen de verzorgers die te dichtbij komen. Ook protesteert ze luid als een dominante chimp haar eten afpakt of pest. Als Afrika om eten vraagt krabt ze zichzelf en springt op en neer om de aandacht van de verzorgers te trekken. Afrika kon nog wel eens eten afpakken van Eazy maar is daar mee gestopt sinds Connie Eazy geadopteerd heeft.

Afrika heeft duidelijk wel een zwak voor haar zoon Eazy. Op een ochtend zaten zij en Eazy samen in het binnen verblijf pap te eten. Kyewunyo was daar ook met haar baby Ruperelia en Afrika hield haar goed in de gaten omdat Kyewunyo veel sterker is dan Afrika. Maar toen zag Afrika dat Kyewunyo pap van Eazy probeerde af te pakken. Dit kon ze niet laten gebeuren en viel vervolgens Kyewunyo aan. Connie kwam snel aangerend om te kijken wat er aan de hand was en stopte het gevecht. Afrika zocht gelijk naar Eazy en die zat rustig in een hoekje zijn pap op te eten waarop Afrika weer kon ontspannen. Als het erop aankomt komt haar moederinstinct naar boven!

Eazy and Ruparelia

Afrika

Door: Judy Pronk
Foto en Bron: Het Jane Goodall Institute Uganda

Om chimpansees als deze en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.