fbpx

ChimpUpdate Moboulou

ChimpUpdate Moboulou
18 december 2019 Fien Lindelauff

Moboulou

Moboulou is momenteel niet zo blij met het gedrag van groepsgenoot Chinoc, een ander groot mannetje in de groep. Chinoc is de laatste tijd extra agressief naar de andere chimps in de groep, en niemand weet waarom. Cherie, een vrouwtje in de groep, heeft al een aantal aanvallen te verduren gekregen tijdens het voeren. Chinoc wil zijn dominantie bewijzen door al het eten te verzamelen, ook al is het meer dan hij op kan.

De zoon van Cherie, Simmy, verdedigde zijn moeder toen hij haar aanviel. Chinoc zocht support bij de andere chimpansees maar Moboulou reageerde heel snel om te voorkomen dat er een alliantie gevormd werd. Met zijn haren recht overeind, pakte hij een stok en gooide deze in de lucht. Daarna pakte hij meerdere takken en sleepte deze over de grond waarmee hij een hoop lawaai maakte. Als reactie ging Chinoc recht op staan.

Dit maakte geen indruk op Moboulou, die support kreeg van dames Diva en Low Low. Chinoc kalmeerde en liep snel naar Moboulou om zich met zijn rug naar hem te presenteren, een teken van onderwerping. Moboulou heeft zo weer duidelijk gemaakt dat hij de baas is en dat hij de vrede bewaart. Sinds dit incident zien de verzorgers dat Chinoc vlooit met Cherie en zelfs met Simmy speelt, de rust is weer terug in de groep!

Moboulou houdt van groente als ontbijt, hij kan er geen genoeg van krijgen. Terwijl de rest liever sinaasappelen of kokosnoten eet, verzamelt hij alle groente en eet deze in een rustig hoekje op. Alleen banaan laat zijn hart nog sneller kloppen. In dat geval laat hij de groentes liggen en verzamelt hij zoveel bananen als hij kan.

Door: Judy Pronk

Orphan Moboulou at the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center

 

Om chimpansees als deze en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.